fbpx

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές: Δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

3.2K

Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του να  λούζει τις τηγανιτές πατάτες που το συνοδεύουν!

 

Συνταγή που αγαπάμε να απολαμβάνουμε  ειδικά τα μεσημέρια της Κυριακής στο καλοστρωμένο τραπέζι!

Δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου!

Υλικά

Μοσχάρι σπάλα 1 κιλό

Πελτές 2 γεμάτες κουταλιές σούπας

Ντομάτες 3-4  ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρια

Αλάτι και πιπέρι

Μυρωδικά ένα μικρό μπουκέτο (εγώ βάζω, δεντρολίβανο πολύ ψιλοκομμένο, φασκόμηλο, ελάχιστο βασιλικό, σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο)

Κόκκινο κρασί  ( προτιμώ εμφιαλωμένο εννοείται και χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο ημίγλυκο από ποικιλίες merlot, Μοσχάτο, Αγιωργίτικο)

Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο

Εκτέλεση

 Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο , το σκόρδο και όλα τα μυρωδικά. 

Τα σβήνουμε με λίγο από το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Ίσως χρειαστεί και μια πρέζα ζάχαρη αλλά με προσοχή γιατί βάζουμε ημίγλυκο κρασί, προσθέτοντας  λίγη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν μια ωραία σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά.
Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και λίγη φυτίνη, λίγη όμως. Θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές αφού πρώτα το έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα. Ξύνουμε της κατσαρόλα μας ώστε να “ξεκολλήσουμε” όλα τα ψήγματα του κρέατος που έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτό είναι μεγάλο μυστικό για ωραία σάλτσα.
Μόλις τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία την οποία την κάνουμε εφόσον έχουμε χαμηλώσει τη θερμοκρασία, δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και ξαναβάζουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί .Προσθέτουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε πριν, αν δεν έχουμε έτοιμη. Παράλληλα διαλύουμε σε λίγο νερό τον μπελτέ.
Προσθέτουμε και αυτό το μίγμα και αφήνουμε να σιγοβράσει. Πάντα ο βρασμός γίνεται ανάλογα με την κουζίνα , αλλά θέλει περίπου με αργό βράσιμο μια ώρα και κάτι με απλή κατσαρόλα κι όχι με την χύτρα.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο έχουμε καθαρίσει τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, σε χοντρά κομμάτια και τις τηγανίζουμε. Μόλις είναι έτοιμες και καλοτηγανισμένες , ξεχωρίζουμε το κρέας από τη σάλτσα εννοώντας ότι βάζουμε σε ξεχωριστό σκεύος τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Ξεχωρίζουμε τη σάλτσα γιατί είναι τόσο νόστιμη που την επόμενη μέρα την κάνουμε σκέτη με μακαρόνια.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Γεωργία Κουτσούκου Chef

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close