fbpx

Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα: Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

3.3K

Μελιτζάνα αγάπη μου!
Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα χέρια του chef Δημήτρη Κουλλιά μεταμορφώνεται σε σπιτική μελιτζανοσαλάτα  που συνδυάζεται συκγλονιστικά με φέτα και μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς. Σερβίρεται σαν ορεκτικό σε φρυγανισμένο ψωμάκι!

Υλικά για την μελιτζάνα

Μελιτζάνες  4 περίπου 700 – 800 gr

Τομάτα  1 περίπου 100 gr

Κρεμμύδι 1 μικρό φρέσκο

Ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας

Μηλόξυδο 2 κουταλιές της σούπας  (αφιλτράριστο)

Σκόρδο 1 σκελίδα

Αλάτι

Πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ° C.

1. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο μάτι της κουζίνας έτσι ώστε να μυρίσουν, γυρνώντας απ’ όλες τις μεριές.
2. Τοποθετούμε  όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, (τις μελιτζάνες την τομάτα το κρεμμύδι το σκόρδο ) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε σταδιακά και αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες απ’ την φλούδα τους και κρατάμε μόνο την σάρκα, ψιλοκόβουμε τη σάρκα και στραγγίζουμε πολύ καλά με ένα χαρτί κουζίνας, τοποθετούμε σε ένα μπολ.
4. Αφαιρούμε την φλούδα της τομάτας και ψιλοκόβουμε, λιώνουμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και μηλόξυδο.

 

Υλικά για την μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς

Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης 2  περίπου 130 γρμ

Κόκκινες πιπεριές τσίλι  4 ψιλοκομμένες περίπου 25 γρμ.

Ζάχαρη 125 γρμ.

Μηλόξυδο  80 γρμ αφιλτράριστο

Τζίντζερ 5 γρμ. φρέσκο, τριμμένο

Εκτέλεση

1. Ψήνουμε  τις κόκκινες πιπεριές στο μάτι της κουζίνας έτσι ώστε να μυρίσουν, έπειτα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
2. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά καθαρίζουμε τις κόκκινες πιπεριές αφαιρώντας τα σπόρια το κοτσάνι και την φλούδα, τέλος πολτοποιούμε σε ένα μίξερ.

3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ξύδι και την ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο τσίλι και το τριμμένο τζίντζερ, βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
4. Τέλος προσθέτουμε τον πολτό απ’ τις κόκκινες πιπεριές και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά, αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει, διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Για την σύνθεση

Φέτα θρυμματισμένη 150 gr

Λευκό ψωμί χωρίς την κόρα, κομμένο περίπου 3×6 cm ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Το πατάμε να είναι συμπαγές, 12 πολύ λεπτές φέτες, το οποίο θα φρυγανίζουμε στον φούρνο.

Μαϊντανός αρκετός μίνι

Βούτυρο καρύδας λίγο

Eκτέλεση

Αλείφουμε κάθε φρυγανισμένο ψωμί με ένα στρώμα από βούτυρο καρύδας, έπειτα  με αρκετή μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς, στη συνέχεια προσθέτουμε  το μείγμα μελιτζάνας, μετά τη θρυμματισμένη φέτα, και τέλος γαρνίρουμε  με αρκετή ποσότητα μαϊντανού.

Tip

Για να κερδίσουμε χρόνο:

Αφού περάσουμε τις πιπεριές από το μάτι της κουζίνας, ψήνουμε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Φτιάχνουμε την βάση της μαρμελάδας μια μέρα πριν.
Προετοιμάζουμε τα λεπτά παξιμαδάκια καθώς ψήνονται τα λαχανικά.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δημήτρης Κουλλιάς

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close