Νάξος!
Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που θα απολαύσει ο επισκέπτης στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.
Η Χώρα της Νάξου, που είναι και το λιμάνι του νησιού, με τη φημισμένη “Πορτάρα” το Ενετικό κάστρο και τα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά της, αποτελεί ιδανική αφετηρία για τις περιπλανήσεις .
Τα ορεινά χωριά της φημίζονται για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους. Αξίζει να επισκεφθούμε την Απείρανθο το γραφικό παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό τόπο καταγωγής του Μανώλη Γλέζου, το Χαλκί με τα υπέροχα υφαντά , το Φιλώτι, τον Κόρωνο και τον Απόλλωνα το γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι.
Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο με πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αξίζει να δοκιμάσουμε. Λικέρ κίτρο, ζαμπόνι, γραβιέρα Νάξου, κεφαλοτύρι αρσενικό, πατάτες και φυσικά τα τοπικά πιάτα τους πιάτα!
Ο “καλόγερος” είναι παραδοσιακό πιάτο της Νάξου, συνδυάζοντας γευστικά το κρέας με την μελιτζάνα και το φημισμένο τυρί αρσενικό , τον πρεσβευτή του νησιού.
Υλικά
Μοσχάρι 1 κιλό
Ντομάτες 5 ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
Μελιτζάνες 6
Ντομάτες 2
Αρσενικό τυρί Νάξου
Ελαιόλαδο
Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
Ζάχαρη 1 κουτ. γλυκού
Ντοματοπελτές 2 κουτ. γλυκού
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε το μοσχάρι για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις ξεπικρίζουμε σε νερό και αλάτι. Χαράζουμε τις μελιτζάνες και ρίχνουμε ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.
Τις ψήνουμε στον φούρνο να πάρουν χρώμα και να ψηθεί η σάρκα τους, περίπου 15 λεπτά.