Σύρος η αρχόντισσα των Κυκλάδων!
Νησί με πλούσια ιστορία και αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα ,ο μάραθος η κάππαρη το θυμάρι το φασκόμηλο , μπήκαν από τους chef του νησιού σε συνταγές. Συνταγές ιδιαίτερες που θυμίζουν τις παλιές και ξυπνάνε τις αισθήσεις!
Η chef Ευαγγελία Φωτεινιά μας στέλνει συνταγή από την Σύρο για την πιο λαχταριστή μαραθόπιτα που έχουμε ποτέ δοκιμάσει, με αρωματικά και τυρί Σαν Μιχάλη από το τυροκομείο Ζωζεφίνος!
Υλικά
Χωριάτικο φύλλο 1 πακέτο
Σπανάκι 1 κιλό
Μάραθος 2 ματσάκια μεγάλα (στο νησί έχει άφθονο αλλιώς στην λαϊκή)
Αβγά 3
Φέτα 400 rg
Κεφαλογραβιέρα σαν Μιχάλη Ζωζεφινος 200gr
Πράσα 4 πράσα
Κρεμμυδάκια φρέσκα 1 ματσάκι
Κρεμμύδι ξερό 1
Ελαιόλαδο 80 gr και λίγο για τα φύλλα
Πιπέρι
Θυμάρι
Tips
Λόγω τυριών δεν προσθέτουμε αλάτι.
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, και το ξερό κρεμμύδι. Εν συνεχεία ρίχνουμε το σπανάκι αφού το έχουμε πλύνει καλά και μόλις πιει τα υγρά του ρίχνουμε ένα σφηνάκι ούζο!
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την φέτα ,το τυρί Σαν Μιχάλη, τον ψιλοκομένο μάραθο και χτυπάμε τα αβγά . Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας στα αβγά για να φτιάξουμε την θερμοκρασία και ενσωματώνουμε. Στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί (30 εκατοστά περίπου) τα μοιράζουμε μισά κάτω μισά πάνω, χαράζουμε, βάζουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε 180 C για μισή ώρα ανάλογα τον φούρνο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Ευαγγελία Φωτεινιά Chef