Κάσος το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου με μάλαμα καρδιά και την απόλυτη γνήσια ομορφιά του – oι κάτοικοι του, οι παραδόσεις και οι γεύσεις του –
Ο τόπος που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και κάθε φορά που τον επισκέπτεσαι σου αγγίζει την ψυχή. Καλοκαίρι και Χειμώνα βλέπεις τους ντόπιους να εκτρέφουν τα ζώα τους, να πήζουν τα τυριά τους στα μιτάτα, να τυλίγουν ντολμαδάκια να παίζουν λύρες και λαούτα, να λένε «να σ’ εύρω» όταν σε αποχαιρετούν.
Να ψαρεύουν τους ονομαστούς σκάρους του Καρπάθιου πελάγους, να «πλέκουν» μαντινάδες, να στήνουν αλησμόνητες γιορτές στους αγίους τους, να σε καλωσορίζουν στα καπετανόσπιτα τους. Η καρδιά της Κάσου είναι η κουζίνα και η ψυχή τα γλέντια της!
Πέντε χωριά και 7 παραλίες με καθαρά νερά είναι ο Εμπορειός, η Κοφτερή, η Αμμούα, ο Αντιπέρατος η Χέλατρος, το Αυλάκι και τα Τριτά. Τα Μάρμαρα, στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια, προσεγγίζονται με καραβάκι και είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.
Η σιτάκα είναι ένα γλυκόξινο τυρί, παραδοσιακό προϊόν της Κάσου. Γίνεται από κατσικίσιο γάλα και η υφή της μοιάζει με κρεμώδες τυρί. Τα μακαρόνια με σιτάκα είναι μια πολύ εύκολη μακαρονάδα που κάνουν στο νησί και πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις ετοιμαστεί.
Υλικά
Πένες λεπτές 500 gr
Τυρί σιτάκα 500 gr
Κρεμμύδια 4 μεγάλα λευκά ψιλοκομμένα
Καλαμποκέλαιο μαζί με 3 κουταλιές βούτυρο τύπου Φυτίνη
Εκτέλεση
Ενώ βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και ρίχνουμε τις πένες να μαγειρευτούν – al dente – ανακατεύουμε σε μπολ την σιτάκα , ρίχνοντας λίγο από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια μέχρι να γίνει σαν πηχτή κρέμα.
Ταυτόχρονα σοτάρουμε σε καλαμποκέλαιο και λίγο βούτυρο για λιγότερες θερμίδες το κρεμμύδι- στην Κάσο το σοτάρουν σε σκέτο βούτυρο – μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα. Μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα ανακατεύουμε με την πολτοποιημένη σιτάκα και τα σερβίρουμε αμέσως ρίχνοντας την τελευταία στιγμή το κρεμμύδι.
Σημείωση
Διατηρούμε τη σιτάκα στον καταψύκτη, γιατί αλλιώς χαλάει πολύ εύκολα. Όταν θέλουμε να την μαγειρέψουμε την βγάζουμε το πρωί από την κατάψυξη και το μεσημέρι είναι έτοιμη για μαγείρεμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!