fbpx

Λόπια Κατταβιάς με σέσκουλα: Παραδοσιακή συνταγή Ρόδου από τον chef Γιώργο Φραντζή

590

Ρόδος το νησί των Ιπποτών! Ο τόπος που  είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες  πανέμορφες παραλίες.

Νησί με πλούσια ιστορία  προσφέρει πληθώρα επιλογών για όλους ( δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, περιπάτους, εκδρομές  εστιατόρια με καλό φαγητό) Φημίζεται για την γαστρονομία της, τις ήρεμες απολαυστικές διακοπές αλλά  και τη νυχτερινή ζωή. Οι επιλογές σε πολύ όμορφους χώρους για βραδινή διασκέδαση είναι άπειρες. Με τους περισσότερους να  βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου, στην Παλιά Πόλη, στο Φαληράκι και στη Λίνδο.

Η κουζίνα της εξαιρετική, με συνταγές που συνδυάζουν μοναδικά τις τοπικές γεύσεις με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στην γαστρονομία. Στην Κατταβιά – χωριό της νότιας Ρόδου – οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με γεωργικές εργασίες και τα λόπια – ξερά φασόλια πολύ γευστικά  – τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί μέσω της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου προϊόν ΠΟΠ.

Την συνταγή μας προτείνει ο chef Γιώργος Φραντζής. Είναι παραδοσιακή της Ρόδου , ιδιαίτερα νόστιμη μιας και τα λόπια  συνδυάζονται απόλυτα με τα σέσκλα και τα μυρωδικά!

Λόπια Κατταβιάς με σέσκουλα

Servings 4 Άτομα

Υλικά

  • 600 gr Λόπια Κατταβιάς Καθαρισμένα μουλιασμένα σε νερό όλη νύχτα
  • 80 ml Ελαιόλαδο
  • 150 gr Κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε φετούλες
  • 150 gr Καρότα καθαρισμένα κομμένα σε φετούλες
  • 120 gr Σέλερι καθαρισμένο από τις ίνες κομμένο σε φετούλες
  • 300 gr Σέσκλα σέσκουλα – (Καθαρισμένα πλυμένα χοντροκομμένα  φύλλα) 
  • 2 σκελίδες Σκόρδο
  • 650 gr Ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 λίτρο Ζωμός σπιτικός λαχανικών
  • 1 Πιπεριά καυτερή πλυμένη
  • 1 ματσάκι Δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος 
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
  • 2 Ντομάτες κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα λόπια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 45΄ ξαφρίζοντας με πλαστική τρυπητή κουτάλα. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί, προσθέτουμε τα σέσκλα , τα καρότα, το σέλερυ , το σκόρδο και τη καυτερή πιπεριά να μαραθούν ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 20′. Αρτύζουμε με αλάτι , πιπέρι , ζάχαρη, και τη γλυκιά πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε , σβήνουμε τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε τα βρασμένα λόπια σε ταψάκι , ρίχνουμε τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με τις φέτες ντομάτας.
  • Βάζουμε στον φούρνο σε 180 c για 20 ‘, βγάζουμε και σερβίρουμε με τυρί μάντρας , ελιές , σαρδέλες και χωριάτικο ψωμί.

Σημειώσεις

Μπορούμε να προσθέσουμε και καπνιστό χοιρινό.

 

Καλή επιτυχία και καλή  απόλαυση!

Γιώργος Φραντζής chef

 

Ο Γεωργαλής Γιώργος  Φραντζής γεννήθηκε το 1961 στη Ρόδο. Έχοντας από πολύ μικρός αγάπη και πάθος για τη μαγειρική, ξεκίνησε όταν ήταν 12 χρονών να εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα εκείνης της εποχής ξενοδοχείο το Metropolitan Capsis, με chef τον αείμνηστο Γιώργο Βύρα ο οποίος είχε διατελέσει αρχιμάγειρας των Φαρούκ στα ανάκτορα της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια είχε την τύχη να εργαστεί με τον Γιώργο Αγγελίδη ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους αρχιμάγειρες όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το 1977 πήγε στην τουριστική σχολή αρχιμαγείρων στη Πάρνηθα ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση του το 1979 , καθώς μετά ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα στις κουζίνες του κόσμου. Το 1993 αποδέχτηκε την πρόταση του κυρίου Αργυρίου να αναλάβει την κουζίνα στο ξενοδοχείο Hippocrates Palace στην Κω όπου και ξεκίνησε την πορεία του σαν chef.

Eχει εργαστεί στα καλύτερα ξενοδοχεία Κω και Ρόδου. Κάποια εξ αυτών στη Κω είναι πλην του Hippocrates Palace το Μarmari Beach, Oceanis, Δήμητρα, και στη Ρόδο το Lindos Mare, Grand Hotel, Lindian Village και το Esperos Palace. Επίσης είχε αναλάβει στον Oμιλο Esperia πλην του Esperos Palace τον πολυχώρο Βεργίνα και τον παιδότοπο Carousel. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι στο Island Resorts Marisol του Ομίλου Χατζημιχάλη  και διατελεί τεχνικός σύμβουλος στην Κάπα Εστίαση ( Εστιατόριο – πολυχώρος εκδηλώσεων)

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close