Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!
Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !
Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .
Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι και τα παραδοσιακά γλυκά του.
Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.
Το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού!
Βήμα 1
Ζάχαρη 1750 gr
Νερό 1200 ml
Βήμα 2
Ψωμί 1 κούπα σε ψίχουλα
Βανίλιες 2
Πικραμύγδαλο 1 κουτάκι
Ανθόλαδο 1 κουτ.γλυκού
Σουσάμι 2 κουτ.σούπας
Μοσχοκάρυδο 1 κουτ.
Φρυγανιά 200 gr
Μέλι 1 κουτ.
Αμύγδαλα 2 κιλά ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα
Μαστίχα 1 κουτ.
Μαστίχα 1 κουτ.κοπανισμένη
Φύλλο
Βήμα 3
Σταχτόνερο 1250 ml
Αλεύρι 300 gr
Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Αβγά 3
Αλάτι 1 κουτ.σ.
Ρετσίνα 1 ποτήρι κρασιού
Ούζο 1 ποτήρι κρασιού
Λάδι 1 ποτήρι κρασιού
Επικάλυψη
Βήμα 4
Ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το βήμα 1 βάζοντας το νερό με την ζάχαρη να βράσει. Προσθέτουμε τα υλικά από το βήμα 2 με πρώτο το ψωμί και τελευταίο το αμύγδαλο το κατεβάζουμε από την φωτιά και το απλώνουμε σε μπολ για να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με το βήμα 3 και με την ζύμη. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σταχτόνερο που το ζεσταίνουμε λίγο και βάζουμε στο τέλος όσο χρειαστεί. Απλώνουμε με πλάστη και γεμίζουμε με κουτάλι. Κόβουμε σαν μισοφέγγαρα και φουρνίζουμε στους 160 – 170 C . Όταν ξεφουρνίσουμε ολοκληρώνουμε με το βήμα 4 όπου τα περνάμε με ανθόνερο και μετά με ζάχαρη άχνη!
ΥΓ. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ανθόλαδο με αμυγδαλέλαιο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Νικόλαος Σιφουνιός Chef
Σάς ευχαριστώ πολύ! Την έψαχνα πολύ καιρό! Να στε καλά!!