fbpx

Πουγκιά παραδοσιακά Λέρου από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό

375
Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!

Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!

Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !

Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Εκτός από το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας,οι πρωταγωνιστές στο νησί είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπονται σε απολαυστικά πιάτα!

Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι  τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .

Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι και τα παραδοσιακά γλυκά του.
Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.

Το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό Λέρου δια χειρός  chef Νικόλαου Σιφουνιού!

Βήμα 1

Ζάχαρη 1750 gr

Νερό 1200 ml

Βήμα 2 

Ψωμί 1 κούπα σε ψίχουλα

Βανίλιες 2

Πικραμύγδαλο 1 κουτάκι

Ανθόλαδο 1 κουτ.γλυκού

Σουσάμι 2 κουτ.σούπας

Μοσχοκάρυδο 1 κουτ.

Φρυγανιά 200 gr

Μέλι 1 κουτ.

Αμύγδαλα  2 κιλά ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα

Μαστίχα 1 κουτ.

Μαστίχα  1 κουτ.κοπανισμένη

Φύλλο

Βήμα 3

Σταχτόνερο 1250 ml

Αλεύρι 300 gr

Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Αβγά 3

Αλάτι 1 κουτ.σ.

Ρετσίνα 1 ποτήρι κρασιού

Ούζο 1 ποτήρι κρασιού

Λάδι 1 ποτήρι κρασιού

Επικάλυψη

Βήμα 4

Ανθόνερο

Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσει. Προσθέτουμε τα υλικά από το βήμα 2 με πρώτο το ψωμί και τελευταίο το αμύγδαλο το κατεβάζουμε από την φωτιά και το απλώνουμε σε μπολ για να κρυώσει.

Ξεκινάμε  την ζύμη, Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σταχτόνερο που το ζεσταίνουμε λίγο και  βάζουμε στο τέλος όσο χρειαστεί. Απλώνουμε με πλάστη και γεμίζουμε με κουτάλι. Κόβουμε σαν μισοφέγγαρα και φουρνίζουμε στους 160 – 170 C . Όταν ξεφουρνίσουμε  τα περνάμε με ανθόνερο και μετά με ζάχαρη άχνη!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Νικόλαος Σιφουνιός Chef

 

Join the Conversation

  1. Μαρία Νικολοπούλου says:

    Σάς ευχαριστώ πολύ! Την έψαχνα πολύ καιρό! Να στε καλά!!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close