Αυτή τη συνταγή που μας προτείνει η chef Ευαγγελία Φωτεινιά για την υπέροχη Lemon Pie με την ανεπανάληπτη γεύση λεμονιού και την τραγανή βάση αξίζει να την φτιάχνουμε ξανά και ξανά!
Υλικά
Για την τάρτα
Bούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 150 gr
Aλεύρι 250 gr
Zάχαρη άχνη 20 gr
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Αλάτι πιπέρι – λίγο –
Ελαιόλαδο μισό κουταλάκι
Ζυμώνουμε με το χέρι όλα τα υλικά μαζί και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα!
Για την κρέμα λεμονιού
Ζάχαρη 300 gr
Νερό 500 gr
Κορν φλαουρ 45 gr
Χυμός λεμόνι 200 gr
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Βούτυρο 80 gr
Κρόκοι αβγών 7
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό -κρατάμε λίγο να αραιώσουμε το κορν φλάουρ – τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού να βράσουν! Βγάζουμε από την φωτιά , ρίχνουμε τους κρόκους και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς ξαναβάζοντας το λίγο στην φωτιά μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε ρίχνουμε και το βούτυρο ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μεμβράνη! Την βάζουμε στο ψυγείο .
Παίρνουμε από ψυγείο τη ζύμη της τάρτας και τη στήνουμε στην φόρμα. Όταν την στρώσουμε, κάνουμε τρύπες με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15′ σε 160 C.
Για την μαρέγκα
Ζάχαρη 300 gr
Ασπράδια 150 gr
Νερό 125 gr
Αλάτι λίγο
Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
Κορν φλαουρ 2 κ.σ.
Βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και το χυμό με το ξύσμα να βράσουν και τέλος ρίχνουμε το λεμόνι. Χτυπάμε τα ασπράδια και το αλάτι με σύρμα να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι. Στήνουμε την τάρτα γαρνίρουμε με την μαρέγκα και την καίμε προσεκτικά με φλόγιστρο ή την βάζουμε στον φούρνο σε 250 C για 2-3′
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !
Ευαγγελία Φωτεινιά Chef
Η ιστορία της Lemon Pie
Η λεμονόπιτα φημολογείται πως ξεκίνησε από την εποχή του Μεσαίωνα. Σαν αρχή δημιούργησαν την ευωδιαστή κρέμα λεμονιού και στην συνέχεια πρόσθεσαν την τραγανή μαρέγκα, την οποία και τελειοποίησαν τον 17ο αιώνα. Ο Ελβετός φούρναρης Αλέξανδρος Frehse ήταν ο πρώτος που κατέγραψε την συνταγή.
Η lemon pie όπως την γνωρίζουμε σήμερα είναι προϊόν του 19ου αιώνα. Είναι ένα είδος τάρτας με γέμιση κρέμα λεμόνι – που παρασκευάζεται με κρόκους αυγών κορν φλάουρ ξύσμα και χυμό λεμονιού – και με αφράτη επικάλυψη μαρέγκας από ζάχαρη και χτυπημένα ασπράδια αβγού .