fbpx

Λαδένια Κιμώλου

437
Κίμωλος η “Αρζαντιέρα”

Ήρεμο περιβάλλον, μοναδικά βραχώδη τοπία, θερμές πηγές, γαλαζοπράσινα νερά, κάτοικοι πρόσχαροι και το υπέροχο λευκό της κιμωλίας να κυριαρχεί παντού.
Πρωτεύουσα είναι το Χωριό, ένας  μαγευτικός οικισμός με  γραφικά σοκάκια και ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Η πράσσα, ο καράς, η αλυκή, η μαυροσπηλιά, το ρέμα, η μπονάτσα, παραλίες σαν στον παράδεισο  με χρυσές αμμουδιές, λευκά βράχια και τυρκουάζ νερά μας προσκαλούν για δραστηριότητες, όπως και η φύση στο υπόλοιπο νησί! Δανεισμός βιβλίου από την ανοιχτή Βιβλιοθήκη Κιμώλου, βόλτα στο χωριό και το Κάστρο, πεζοπορία στο Σκιάδι, εκδρομή στην Πολύαιγο, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο, δρώμενα με τους Κιμωλίστες ( εθελοντική ομάδα της Κιμώλου) είναι κάποιες από αυτές!

Η κουζίνα της λιτή, αλλά επαρκής για τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων της! Αμπελοφάσουλα, κρίταμα, λιαστές ντομάτες και πελτέ, ριγωτά ξυλαγγουράκια, κάππαρη, ντόπιο κρέας, μανούρα και ξυνό τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, ανθόμελο  με βότανα της Κιμώλου.

Και τα εδέσματα ένα κι’ενα: Προζυμένια παξιμάδια με σκινόκοκκο, κουλούρια αρωματικά, φρέσκα ζυμαρικά( αραντό και κουλουρίδι) ντοματοκεφτέδες, μυζηθρένια μελόπιτα χωρίς φύλλο, παστέλι, κουλούρια με περίτεχνα σχέδια που κερνούν στους γάμους και πίτες.. πολλές πίτες! Πίτα τυρένια, αμαραθένια,λαδένια, κολοκυθένια,ελένια…


Η πιο γνωστή απλή αλλά πεντανόστιμη πίτα του νησιού είναι η λαδένια. Με γεύση Κυκλαδίτικη ειναι ότι πιο κοντά στην Ιταλική πίτσα διαθέτουμε στην ελληνική τοπική μας παράδοση”

Υλικά 

Αλεύρι 500 gr – για όλες τις χρήσεις –

Μαγιά 1 φακελάκι

Ελαιόλαδο 1 κουταλιά

Αλάτι 1 πρέζα

Νερό χλιαρό 250 ml

Ντομάτες 5 -6  ώριμες κομμένες σε φέτες

Κρεμμύδια 3 κομμένα σε φέτες

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Εκτέλεση

Σε  μεγάλο μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε  1 ώρα να διπλασιαστεί. Ταυτόχρονα  κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες.

Λαδώνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου και  απλώνουμε την ζύμη με τα χέρια σε όλη την επιφάνεια. Αραδιάζουμε πρώτα τα κρεμμύδια και από πάνω τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι και μπόλικη ρίγανη, περιχύνουμε  το ελαιόλαδο και αφήνουμε 30′ να ανέβει λίγο η ζύμη. Ψήνουμε στους 200 C σε αέρα για 50-60 ‘ περίπου μέχρι να ροδίσει η λαδένια και να ψηθεί και από κάτω πλευρά!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close