fbpx

Κριθαρότο γαρίδας για τη γιορτή των ερωτευμένων: Από την Σέβη Πετρίδη Α` Μάγειρα

561

“Κριθαρότο γαρίδας!

Ένα πιάτο που τρώγεται μόνο φρέσκο λίγα λεπτά μόλις τελειώσει στο τηγάνι και έτσι επιβάλλεται να γίνει την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα. Χρειάζεται 40 ‘ η προετοιμασία – – μαζί με το καθάρισμα των γαρίδων – και 20’ το μαγείρεμα!

Σας παρουσιάζω  μια ιδιαίτερη πρόταση που θα εντυπωσιάσει αλλά και θα πάει την καλή σας διάθεση πολλά βήματα παραπέρα.

Μία ιδέα γρήγορη και ταυτόχρονα απλή στην εκτέλεσή της, με την οικεία γεύση του ζυμαρικού να δημιουργεί το τέλειο φόντο προκειμένου για να πρωταγωνιστήσουν οι θαλασσινές αρωματικές εξάρσεις της γαρίδας συνοδευμένες από μια σύνθεση λαχανικών.

Ενώ στο τραπέζι θα βρίσκεται το κατάλληλο μπουκάλι κρασί, όπως λευκός ξηρός οίνος με υψηλή οξύτητα και φίνα αρώματα. Ιδανική πρόταση θα μπορούσε να είναι κάποιο Ασύρτικο ή κάποιο Νυχτέρι από τη Σαντορίνη. Και με την κατάλληλη ατμόσφαιρα θα περιμένει να συνοδεύσει το πιάτο έκπληξη”

“Σέβη Πετρίδη”

Υλικά για 2 άτομα

Γαρίδες 10 φρέσκες Νο 3-4

Κριθαράκι  φλυτζάνι

Ζεστός ζωμός 1.3 λτ από τα κεφάλια των γαρίδων

Πράσο 1 μεσαίο σε ροδέλες

Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο

Πιπεριά 1 Φλωρίνης σε ροδέλες

Πιπεριά κέρατο 1 σε ροδέλες

Ντοματάκια 8  για ντεκόρ – προαιρετικά –

Ντομάτα τριμμένη 500 ml

Κρασί λευκό 100 ml

Βούτυρο 50 gr

Ελαιόλαδο 70 ml

Μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 κουτ σούπας για το κλείσιμο / σερβίρισμα

Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ροδέλες πράσο και πιπεριές. Με αιχμηρό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγουμε και αφαιρούμε το καύκαλο της ουράς.

Ο ζωμός

Κόβουμε τα κεφάλια από τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάμε σε ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 1,3 λίτρα νερού. Προσθέτουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες, μια κουταλιά του γλυκού αλάτι  – για να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζωμών της γαρίδας –  και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντάς τα να σιγοβράσουν για 10′ Κλείνουμε τη φωτιά, σουρώνουμε πετάμε τα κεφάλια και κρατάμε τον ζωμό για το κριθαρότο.

Εκτέλεση

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο για 1′, μέχρι να κάψουν. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές) και ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέτουμε το κριθαράκι στο μείγμα και ανεβάζουμε τη φωτιά στο μάξιμουμ, ανακατεύοντας συνεχώς για 1′. Προσθέτουμε μια κουτάλα από τον ζωμό και ανακατεύουμε.

Με το που πιει το μείγμα τον ζωμό, συμπληρώνουμε με μια ακόμα κουτάλα από τον ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις, διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σε 3-4′ προσθέτουμε το λευκό κρασί και συνεχίζουμε με τον ζωμό. Στα μέσα σχεδόν της διαδικασίας, προσθέτουμε  την τριμμένη τομάτα και τα τοματάκια. Συνεχίζουμε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι.

Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες και μόλις περάσει 1′ τις γυρνάμε. Κλείνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το τηγάνι, αφήνοντας τις γαρίδες να συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά από τη θερμότητα του κριθαριού. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριφτό ροζ πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε  εντός 3′ αφ’ ότου το κριθαρότο έχει ετοιμαστεί. Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια πιατέλα ή πιάτο από πορσελάνη, καλό θα ήταν να το έχουμε ζεστάνει σε φούρνο στους 60C – 80C για 10 ‘ τουλάχιστον, γιατί τα ζυμαρικά κρυώνουν γρήγορα εάν έρθουν σε επαφή με κάποιο κρύο σκεύος.

TIPS

Φροντίζουμε να έχουμε μύλο με πιπέρι στο τραπέζι.

Καλή Επιτυχία και καλή απόλαυση!

Σέβη Πετρίδη Α μάγειρας

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close