fbpx

Κώτικες λαμπρόπιτες με φρέσκια μυζήθρα και φέτα : Aπό την chef Μαρία Κλήμη

3.5K

Κως το νησί του Ιπποκράτη!

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με ενδιαφέροντα μνημεία ,εξαιρετικούς ποδηλατόδρομους για ατέλειωτες ώρες ποδηλάτου, πολλές δραστηριότητες (Windsurfing Ιππασία, Ιστιοπλοΐα) και μαγαζιά που προσφέρουν μοναδικούς τοπικούς μεζέδες  κρατώντας την παράδοση είναι ένας πανέμορφος τόπος και  δημοφιλής προορισμός διακοπών για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά και κάποιες μοναχικές, είναι πανέμορφες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και οι δραστηριότητες σε αυτές άπειρες!  Οι επιρροές που έχει δεχτεί  από πολλούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια των αιώνων, έχουν γράψει πολύ σημαντική ιστορία, το καταμαρτυρούν τα πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία που σώζονται στο νησί.

Κάποια από αυτά που αξίζει να επισκεφθούμε είναι το Casa Romana ,το Ασκληπιείο ,το  Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, το Δέντρο του Ιπποκράτη, ο Αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη γιατρού και πατέρα της ιατρικής επιστήμης.

Οι γαστρονομικές επιλογές πολλές  και η επιλογή δύσκολη! Κάποιες από αυτές ρεβυθοκεφτέδες, πιταρίδια με γάλα, πηχτή, χοιρινό με πλιγούρι, μαεριά, και λαμπρόπιτες. Στρογγυλές, πιο μεγάλες  από τις συνηθισμένες γεμισμένες με “προσφά ” – φρέσκια ανάλατη μυζήθρα ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι-

οι Κώτικες λαμπρόπιτες ξεχωρίζουν γιατί είναι…τυρόπιτες ανοιχτές και λαχταριστές. Την συνταγή προτείνει η Μαρία Κλήμη  από Κάλυμνο Chef και ιδιοκτήτρια του  εστιατορίου https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina

 

Κώτικες λαμπρόπιτες με φρέσκια μυζήθρα και φέτα Γιάννου Τυροκομικά

Aπό την chef Μαρία Κλήμη
Προετοιμασία 45 minutes
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • 1 κούπα Βούτυρο
  • 1 κούπα Ηλιέλαιο
  • 3 κούπες Γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι Μαγιά
  • 2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 κ.σ. Αλάτι
  • 2 Αυγά
  • 1/2 κ.γ. Μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
  • 2 κιλά Αλεύρι γ.ο.χ

Για την γέμιση

  • 1 κιλό Μυζήθρα Γιάννου Τυροκομικά
  • 1/2 κιλό Φέτα Γιάννου Τυροκομικά
  • 8 Αυγά
  • 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Σε μπασίνα βάζουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την μαγιά, το βούτυρο, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Ομογενοποιούμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αρκετά αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Σε άλλη μπασίνα τρίβουμε τα τυριά,προσθέτουμε τα αβγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια και φορμάρουμε σε ατομικές ταρτιέρες. 
  • Γεμίζουμε με το μείγμα των τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για μια περίπου ώρα.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Σημειώσεις

Διατηρούνται στο ψυγείο η στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Μαρία Κλήμη Chef

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close