Σαντορίνη! Ένα νησί από τα σπλάχνα της γης!
Στην ουσία είναι σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τα νησιά της Θήρας, της Θηρασιάς (ή Θηρασίας), του Ασπρονησίου, της Παλαιάς και της Νέας Καμένης. Κάτασπρες πολιτείες σαν έργα τέχνης χτισμένες στο χείλος του γκρεμού, με γραφικά χωριουδάκια, πλακόστρωτα σοκάκια και εντυπωσιακές εκκλησίες που λούζονται στο φως…Ατμόσφαιρα μαγευτική όπου το γαλάζιο του Αιγαίου συναντάει το κόκκινο χρώμα των βράχων και το λευκό των σπιτιών.
Λίγοι γνωρίζουν όμως πως το σύμπλεγμα των νησιών της Σαντορίνης αποτελεί μαζί με τη Μήλο, τα Μέθανα και τη Νίσυρο ενεργό ηφαίστειο. Και ίσως το μοναδικό ηφαίστειο στον κόσμο του οποίου ο κρατήρας βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.. Πρωτεύουσα του νησιού τα Φηρά που μαζί με το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι και την Οία απλώνονται κατά μήκος της Καλντέρας και μας μαγεύουν!
Εξίσου όμορφα χωριά είναι το Ακρωτήρι και το Μέσα Βουνό με τους διάσημους αρχαιολογικούς τους χώρους, ο Πύργος, οι Καρτεράδες, το Εμπορειό, το Αμμούδι, η Φοινικιά, η Περίσσα, ο Περίβολος, το Μεγαλοχώρι, το Καμάρι, η Μεσσαριά και ο Μονόλιθος.
Τα προϊόντα της μοναδικά ! Λευκή μελιτζάνα, ντοματάκια, φάβα, κάπαρη χλωρό τυρί, όλα εξαιρετικά! Σε έναν από τους πιο οργανωμένους οινοτουριστικούς προορισμούς της χώρας, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις βασικότερες ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, το Αϊδάνι, τη Μαντηλαριά και το Μαυροτράγανο, σε κάποιο από τα αμέτρητα οινοποιεία αλλά και εστιατόρια του νησιού !
Η κοσκοσέλα είναι η παραλλαγή της γνωστής “στραπατσάδας” μόνο που στην Σαντορίνη όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων την φτιάχνουν με λευκή – κατά προτίμηση – μελιτζάνα!
Yλικά
Μελιτζάνα 1 φλάσκα – προτιμότερο λευκή, που είναι πιο γλυκιά –
Ντοματίνια 20 – ή 4 μεγαλούτσικες ντομάτες –
Αβγά 5 κατά προτίμηση βιολογικά
Ελαιόλαδο 80 ml
Ζάχαρη 1 κοφτή κουτ. σούπας
Βασιλικός ψιλοκομμένος , δυόσμος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κατσικίσιο τυρί – 100 gr φέτα γίδινη ή όποιο άλλο κατσικίσιο τυρί μας αρέσει, σκληρό ή μαλακό –
Eκτέλεση
Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα από τη φλούδα της και την τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Πολτοποιούμε τα ντοματίνια – ή τις ντομάτες – στο μούλτι.
Σε ευρύχωρο τηγάνι -κατά προτίμηση αντικολλητικό- ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε την τριμμένη μελιτζάνα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-7 λεπτά ή μέχρι να πιει η σάλτσα τα υγρά της, ανακατεύοντας πότε-πότε. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ψηθεί το αυγό και να πήξει η στραπατσάδα, χωρίς όμως να στεγνώσει, για περίπου 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και το τυρί, τριμμένο ή θρυμματισμένο, και σερβίρουμε με ψωμί της αρεσκείας μας ή παξιμάδι.
Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε μπρουσκέτες, φρυγανίζοντας μικρές φέτες ψωμιού και γαρνίροντάς τες με την κοσκοσέλα, το τυρί και το μυρωδικό της επιλογής μας. Έτσι, έχουμε νοστιμότατα ελληνικά τάπας για ένα φιλικό κάλεσμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Πηγή : https://www.gastronomos.gr