Κύθνος το νησί της απλότητας!
Ανάμεσα στην Τζιά και στη Σέριφο , η “Θερμιά” – ονομασία από τις θερμές πηγές της – με τα κυκλαδίτικα μονοπάτια, τους κατάλευκους οικισμούς, τα πανέμορφα χωριά Χώρα και Δρυοπίδα και με τις 99 παραλίες είναι ένας επίγειος παράδεισος!
Πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, το μυθικό γιο του Απόλλωνα και αρχηγό των Δρυόπων, που έφτασαν από την Εύβοια στο νησί τον 14° αιώνα π.Χ.
Διαθέτει δεκάδες όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά. ‘Ολες πανέμορφες με καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο, με την διασημότερη και πιο εντυπωσιακή τη Κολώνα, όπου μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, σχηματίζοντας δυο αμμουδιές στο ίδιο σημείο.
H Χώρα της σταθερή αξία στην παράδοση χωρίς να έχει επηρεαστεί τουριστικά, είναι αμφιθεατρικά κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, με μικρές πλατείες, πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά εστιατόρια και Cafe, κάτασπρα σπιτάκια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, ανεμόμυλους, καμάρες και στεγάδια.
Αναπόσπαστο στοιχείο των Κυκλαδικών νησιών είναι τα λευκά ξωκλήσια, οι μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες και τα παλιά μοναστήρια. Η εκκλησία του κάθε νησιού ταυτίζεται με τον τόπο αποτελώντας το «σήμα κατατεθέν» του, όπως η Τήνος η Πάρος αλλά και η Κύθνος με την Παναγιά Κανάλα, την αγαπημένη Παναγιά του νησιού!
Οι κάτοικοί της είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πολύ εύκολα θα μας καλέσουν για καφέ ,ουζάκι ή να δοκιμάσουμε κάποιες από τις τοπικές νοστιμιές όπως τα φρυγαδέλια, το τυροβόλι και την κοπανιστή το σφουγγάτο, τη κουκουλόπιτα και τα κολόπια.
Τα μυρωδάτα κολόπια είναι ατομικές σκεπαστές πιτούλες με σπανάκι, ρύζι, άνηθο και κρεμμυδάκι.
Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
Μαγιά 1 φακελάκι
Λάδι 1 ποτήρι του κρασιού
Αλάτι
Ξύδι 2 κουτ.σούπας
Νερό χλιαρό 1 ποτήρι
Για την γέμιση
Σπανάκι 1 κιλό (ή άλλα χόρτα όπως π.χ. σέσκουλα)
Κρεμμυδάκια 4 – 5 φρέσκα
Άνηθος 2-3 κουτ.σούπας
Λάδι 3-4 κουτ.σούπας
Ρύζι γλασέ ½ κούπα τσαγιού (ελαφρώς βρασμένο)
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Βάζουμε το μίγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (όσο πάρει). Αφήνουμε την ζύμη μισή ώρα να «ξεκουραστεί»
Καθαρίζουμε το σπανάκι (ή τα χόρτα), τα κόβουμε, τα πλένουμε, ρίχνουμε αλάτι και τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα, τον άνηθο, το λάδι, το ρύζι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Μοιράζουμε την ζύμη σε ίδιου μεγέθους μπάλες και ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα διαμέτρου περίπου 15 εκ. Μοιράζουμε την γέμιση. Κλείνουμε τα φύλλα σε σχήμα μισοφέγγαρου και τα «τσιμπάμε» να κλείσουν.
Τοποθετούμε τα κολόπια σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με λίγο λάδι. Τα ψήνουμε στους 200°C (ή στους 180°C στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή :
Παρουσίαση της συνταγής το 2018 στο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”
https://festivaltselementes.gr/recipes/view/149