Πεντανόστιμη συνταγή από τον Chef Γιώργο Μαρκάκη , πλούσια σε χρώμα, άρωμα και γεύση.
Κόκορας κρασάτος με πράσα ,μυρωδικά και μπόλικα κρεμμυδάκια που ενισχύουν τη σπιρτάδα στη γεύση του και μας προσκαλεί να τον απολαύσουμε “γλείφοντας τα δάχτυλα μας”
Υλικά
Κόκορας 1
Ελαιόλαδο 45 ml
Πράσα 3 κομμένα σε ροδέλες
Κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο 300 gr
Κρασί 1 μπουκάλι κόκκινο
Σταφίδες 50 gr
Κρεμμύδια 2 κομμένα στα 4
Καρότα 3 κομμένα σε χοντρές ροδέλες
Σέλερι 2 κλωνάρια χοντροκομμένο
Θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο 15 gr
Μαϊντανός – λίγος ψιλοκομμένος –
Μέλι 1 κουτ. σούπας
Ντοματοπελτές 30 gr
Ζωμός κοτόπουλου 1 λίτρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τον κόκορα σε 6 κομμάτια . Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια και τα πουδράρουμε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπορεί να μπει στον φούρνο και σοτάρουμε το κρέας καλά μέχρι να ροδίσει,.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα πράσα, και το θυμάρι και τα σοτάρουμε για περίπου 6 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις σταφίδες. Μόλις το κρασί μειωθεί στο 1/3 του όγκου του, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον πελτέ ντομάτας, τον ζωμό και τον μαϊντανό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα σκεπασμένο. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και τοποθετούμε πάνω στο φαγητό ένα κομμάτι λαδόκολλα στο μέγεθος της κατσαρόλας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε στον φούρνο. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για περίπου μιάμιση ώρα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Rodos Private Chef
Markakis Georgios