fbpx

Κερασόπιτα ζουμερή με γαλλική προέλευση ή αλλιώς Clafoutis aux Cerises

2.4K

Κερασένια  ζουμερή λιχουδιά  με γαλλική προέλευση, η Clafoutis aux Cerises  είναι η παραδοσιακή κερασόπιτα της Γαλλικής επαρχίας Limousin . Κατέκτησε την Γαλλία τον 19ο αιώνα , αλλά αγαπήθηκε από όλον τον κόσμο!

Η ιδιαιτερότητα ήταν πως οι νοικοκυρές τότε δεν αφαιρούσαν τα κουκούτσια, μιας και πίστευαν ότι μέρος της αμυγδαλίνης των κουκουτσιών απελευθερωνόταν με το ψήσιμο στην υπόλοιπη ζύμη, δίνοντάς της ένα πολύ ιδιαίτερο και φίνο αρωματικό αποτέλεσμα.

Υλικά

Βούτυρο 1/4 της κούπας 50 gr

Κεράσια  χωρίς κουκούτσια 450 gr

Αβγά 4 ‏

Ζάχαρη 1/3 της κούπας- 60 gr –

Bανίλια 1 κουτ γλυκού

Αλεύρι 3/4 της κούπας + 2 κουτ γλυκού

Γάλα 3/4 της κούπας – 20ml –

Προαιρετικά : Άχνη ζάχαρη , παγωτό


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα και απλώνουμε τα κεράσια στη βάση της μέχρι να καλυφθεί. Σε μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Σε μπολ προσθέτουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε  το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε. Όσο ανακατεύουμε ρίχνουμε σταδιακά το γάλα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 10′ και στη συνέχεια κατεβάζουμε στη θερμοκρασία στους 175 C  και ψήνετε για άλλα 30′. Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, ρίχνουμε το περισσότερο μείγμα που φτιάξαμε όσο το κέικ ψηνόταν στο κέντρο του και με το υπόλοιπο μείγμα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίζουμε από πάνω το υπόλοιπο 1/4 γάλα σε σκόνη και το υγρό κέικ είναι έτοιμο για να το κόψουμε σε κομμάτια.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Μόλις κρυώσει αν θέλουμε ,σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close