fbpx

Κέικ λαδιού με καρύδα και σιρόπι μανταρινιού

315

Κάσος!

Το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου με μάλαμα καρδιά και την απόλυτη γνήσια ομορφιά του. Οι κάτοικοι του, οι παραδόσεις και οι γεύσεις του.

Ο τόπος που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και κάθε φορά που τον επισκέπτεσαι σου αγγίζει την ψυχή. Καλοκαίρι και Χειμώνα βλέπεις τους ντόπιους να εκτρέφουν τα ζώα τους, να πήζουν τα τυριά τους στα μιτάτα, να τυλίγουν ντολμαδάκια να παίζουν λύρες και λαούτα, να λένε «να σ’ εύρω» όταν σε αποχαιρετούν.

Να ψαρεύουν τους ονομαστούς σκάρους του Καρπάθιου πελάγους, να «πλέκουν» μαντινάδες, να στήνουν αλησμόνητες γιορτές στους αγίους τους, να σε καλωσορίζουν στα καπετανόσπιτα τους. Η καρδιά της Κάσου είναι η κουζίνα και η ψυχή τα γλέντια της!

Πέντε χωριά και 7 παραλίες με καθαρά νερά είναι  ο Εμπορειός, η Κοφτερή, η Αμμούα, ο Αντιπέρατος η Χέλατρος,το Αυλάκι και τα Τριτά  Τα Μάρμαρα, στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια, προσεγγίζονται με καραβάκι και είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

Η παραδοσιακή συνταγή  για το μυρωδάτο κέικ λαδιού με καρύδα και σιρόπι μανταρινιού, είναι από την κυρία Μαρία  Χαλκίτου Σύρμου εκ Κάσου!

 

Υλικά:

Kαλαμποκέλαιο 1 κούπα  – 240 gr –

Ζάχαρη1 κούπα ζάχαρη  – 250 gr –

Αβγά 5 μεγάλα

Ξύσμα μανταρινιού 1 κουτ. της σούπας

Καρύδα τριμμένη 1 κούπα αποξηραμένη  – 100 gr –

Γιαούρτι  1  – 200 gr –

Αλεύρι 1  κούπα για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο  – 150 gr –

Σιμιγδάλι ψιλό 1 κούπα   – 170 gr –

Mπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι

Εσάνς βανίλιας 1 κουτ. γλυκού

Σιρόπι

Ζάχαρη 1,5 κούπα ζάχαρη  – 375 gr –

Νερό 1 κούπα 250 ml

Πορτοκάλι χυμός  1/2 κούπα  – 125ml –

Ξύσμα μανταρινιού 1 κουτ. σούπας

Καρύδα  – λίγη για το γαρνίρισμα –

Η 1 κούπα χωράει 250 ml νερό

 

Εκτέλεση

Σιρόπι

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώσει. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χυμό μανταρινιού και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για 5΄.
Κατεβάζουμε αμέσως το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κέικ

Αρχικά κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά. Αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σιμιγδάλι. Στη προετοιμασία αυτού του κέικ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ. Σε μπολ αναμιγνύουμε με σύρμα, το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά. Συνεχίζουμε με το γιαούρτι και τη βανίλια. Στο τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί, (διαμέτρου 26-28 εκ.).  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 40΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν είναι στεγνό, ψήνουμε για 5’ ακόμα).

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Όταν κρυώσει, και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.

Υ.Σ.

Αν θελήσουμε να το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα, τότε στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και αφού το σιροπιάσουμε και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Μαρία  Χαλκίτου  Σύρμου

Περισσότερες συνταγές της κας Μαρίας Χαλκίτου  Σύρμου
 στο μπλογκ της https://mary-syntages.blogspot.com/ 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close