Η Λέσβος είναι το νησί των γεύσεων και των αρωμάτων.
Ούζο μοσχοβολιστό παραγωγής τους, λάδι αγνό μυτιληνιό και αρωματικά μυρωδικά , είναι κάποια από τα υλικά της συνταγής που μας προτείνει ο chef Στράτος Ιωσηφέλλης από τον Μεσότοπο Λέσβου”
Χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά | Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά | Μερίδες: 2-4
Υλικά:
Μοσχαρίσιος κιμάς 300 gr
Χοιρινός κιμάς 200 gr
Κρεμμύδι ξερό 200 gr
Σκόρδο 20 gr
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 10 gr
Ψίχα από Μπαγιάτικο Ψωμί 100 gr
Ελαιόλαδο 50 gr
Αβγό 1
Ούζο Μυτιλήνης 30 ml
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι για τοπανάρισμα των κεφτέδων
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το ψωμί σε μπολ με νερό να μουλιάσει. Στη συνέχεια αφού έχει ποτίσει καλά, το σφίγγουμε στις παλάμες μας να φύγει το νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε σε μούλτι το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ούζο, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τοπιπέρι και τα πολτοποιούμε. Ύστερα τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ με τον κιμά και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Αν βιαζόμαστε τον αφήνουμε λιγότερο
χρόνο. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, παίρνουμε από το μείγμα του κιμά μικρές ποσότητες, στο μέγεθος που θέλουμε και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια.
Τυλίγουμε τα κεφτεδάκια στο αλεύρι και τα τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές για περίπου 10-20 λεπτά
ανάλογα με το μέγεθος που τους έχουμε δώσει. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα σερβίρουμε ζεστά με τηγανιτές πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι, διαφορετικά σκέτους για μεζέ στο ούζο μας.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Στράτος Ιωσηφέλλης Chef