fbpx

Κατουμάρια: Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

427

Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησί με την μεγάλη ιστορία!

Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.

Ειδυλλιακός τόπος με γραφικά σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω από την θάλασσα, μικρούς κόλπους με γαλαζοπράσινα νερά και φιλόξενους ανθρώπους που μας υποδέχονται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας.
Η γαστρονομική του ιστορία πλούσια, βασίζεται σε γεύσεις από Ανατολή και Δύση και προϊόντα από την γη και την θάλασσα του όπου οι μαστόρισσες Καστελοριζιές παρασκεύαζαν φαγητά και γλυκά με μυρωδιές και αρώματα που γέμιζαν τα σπίτια, τα σοκάκια και τις γειτονιές.
Τα Κατουμάρια  – παραδοσιακές πίτες  με αλεύρι και βούτυρο πασπαλισμένες με ζάχαρη, γαρύφαλλα και κανέλα  – είναι το  παραδοσιακό γλυκό του νησιού.

Υλικά  

Αλεύρι 2 κιλά για όλες τις χρήσεις

Ζάχαρη όσο χρειαστεί

Βούτυρο όσο χρειαστεί

Αλάτι λίγο

Μπαχαρικά


Εκτέλεση

Ζυμώνουμε με λίγο αλάτι και ανοίγουμε μια λεπτή πίτα .Ζεσταίνουμε όσο  βούτυρο θέλουμε και αλείφουμε την πίτα. Κάνουμε μια τρύπα στην μέση , αρχίζουμε να τυλίγουμε προς τα έξω  ώστε να δημιουργηθεί  ένα μακρύ κορδόνι και το κόβουμε.

Παίρνουμε την κάθε άκρη και  και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε σπιράλ με αντίθετη φορά, δημιουργώντας  δύο τύπου “σαλιγκάρια”. Εν συνεχεία  τοποθετούμε  το ένα πάνω στο άλλο ,πατάμε με πλάστη και το ανοίγουμε μέχρι το μέγεθος πιάτου.

Αφού το ψήσουμε στο φούρνο , τσακίζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με ζάχαρη γαρύφαλλο κοπανισμένο και κανέλα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close