Στην Ρόδο τα σαλιγκάρια τα λένε καραβόλους.
Παραδοσιακή χιλιονόστιμη συνταγή για “καραβόλους” με χόρτα από τον Γιώργο Τρουμούχη chef και συγγραφέα του βιβλίου “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου”
Υλικά
Καραβόλοι 1 κιλό
Κρεμμύδια 3 μεγάλα ξερά χοντροκομμένα
Μισκόχορτο 1 ματσάκι κομμένο
Ντομάτες ώριμες 3 μεγάλες
Ελαιόλαδο 1 κούπα
Πιπερίτσες 2 μικρές καυτερές
Σπανάκι 1 κιλό καθαρισμένο
Σευκλα 1 κιλό καθαρισμένα
Ανθός αλατιού
Προετοιμασία
Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το μισκόχορτο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ντομάτα. Τσιγαρίζουμε για ακόμη 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τους καραβόλους, αλάτι, τις πιπερίτσες ψιλοκομμένες, μία κούπα νερό και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα χόρτα σε χοντρά κομμάτια. Αφού βράσουν για 20 λεπτά οι καραβόλοι, ρίχνουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε. Βράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.
“Aπό τα αρχαιότερα πλάσματα της γης το ταπεινό σαλιγκάρι, είναι μοναδική περίπτωση τροφής υψηλής διατροφικής αξίας και χημικού πλούτου. Από την αρχαιότητα συνήθιζαν την εκτροφή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις αυλές. Η κατανάλωση τους αποτέλεσε σημαντικό διατροφικό παράγοντα επιβίωσης σε πολύ δύσκολες εποχές.
Με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές οι άνθρωποι σε όλα τα χωριά ξεχύνονταν στα χωράφια για να συλλέξουν τα σαλιγκάρια, αφού πέρα από βιοποριστικούς λόγους και τις οικονομικές δυσκολίες, αποτελούσε και εκλεκτό μεζέ. Η πλούσια χλωρίδα της ροδίτικης γης σε αρωματικά φυτά και βότανα πρόσδιδε στα σαλιγκάρια εξαιρετική γεύση. Καλαούροι, χοχλιοί, καραβόλοι είναι ονομασίες που συναντάμε στα χωριά.
Γιώργος Τρουμούχης – Συγγραφέας και chef –