fbpx

Καραβόλοι με χόρτα: Από τον Chef Γιώργο Τρουμούχη

2.9K

Στην Ρόδο τα σαλιγκάρια τα λένε καραβόλους.

Παραδοσιακή χιλιονόστιμη συνταγή για “καραβόλους” με χόρτα από τον Γιώργο Τρουμούχη chef και συγγραφέα του  βιβλίου “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου”

Υλικά

Καραβόλοι 1 κιλό

Κρεμμύδια 3 μεγάλα ξερά χοντροκομμένα

Μισκόχορτο 1 ματσάκι  κομμένο

Ντομάτες  ώριμες  3 μεγάλες

Ελαιόλαδο 1 κούπα

Πιπερίτσες 2 μικρές καυτερές

Σπανάκι 1 κιλό καθαρισμένο

Σευκλα 1 κιλό  καθαρισμένα

Ανθός αλατιού

Προετοιμασία

Τοποθετούμε τους καραβόλους σε ένα μεγάλο καλάθι για να αερίζονται και τους σκεπάζουμε από πάνω. Βάζουμε μέσα κλαδάκια από θυμάρι για να ανεβαίνουν ελεύθερα. Τους ραντίζουμε με αλεύρι για να βγάλουν όλες τις ακαθαρσίες τους. Τους αφήνουμε για 2-3 ημέρες και τους πλένουμε πολλές φορές, τρίβοντάς τους, με λεμόνι και αλάτι.
Έπειτα τους βράζουμε αρκετά αφαιρώντας τον αφρό. Τους ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και με ένα μαχαιράκι κόβουμε το πίσω μέρος από το όστρακό τους. Τους πλένουμε ξανά και τους τρίβουμε με αλάτι και λεμόνι. Τους βάζουμε να βράσουν ξανά μέχρι να μαλακώσουν και τους ξεπλένουμε.
Εκτέλεση

Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το μισκόχορτο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ντομάτα. Τσιγαρίζουμε για ακόμη 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τους καραβόλους, αλάτι, τις πιπερίτσες ψιλοκομμένες, μία κούπα νερό και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα χόρτα σε χοντρά κομμάτια. Αφού βράσουν για 20 λεπτά οι καραβόλοι, ρίχνουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε. Βράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Από το βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου “

“Aπό τα αρχαιότερα πλάσματα της γης το ταπεινό σαλιγκάρι, είναι μοναδική περίπτωση τροφής υψηλής διατροφικής αξίας και χημικού πλούτου. Από την αρχαιότητα συνήθιζαν την εκτροφή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις αυλές. Η κατανάλωση τους αποτέλεσε σημαντικό διατροφικό παράγοντα επιβίωσης σε πολύ δύσκολες εποχές.

Με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές οι άνθρωποι σε όλα τα χωριά ξεχύνονταν στα χωράφια για να συλλέξουν τα σαλιγκάρια, αφού πέρα από βιοποριστικούς λόγους και τις οικονομικές δυσκολίες, αποτελούσε και εκλεκτό μεζέ. Η πλούσια χλωρίδα της ροδίτικης γης σε αρωματικά φυτά και βότανα πρόσδιδε στα σαλιγκάρια εξαιρετική γεύση. Καλαούροι, χοχλιοί, καραβόλοι είναι ονομασίες που συναντάμε στα χωριά.

Περιβολάριδες, χωματάδες ορισμένα από τα είδη ανάλογα με το που τους βρίσκουμε και την εποχή, με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Συνόδευαν αρκετά φαγητά κατσαρόλας, με βάση τα άγρια χόρτα, την ντομάτα, τα κρεμμύδια, τον τραχανά και το περγούρι.
Σε περιόδους νηστείας κατείχαν εξέχουσα θέση στο τραπέζι αλλά και ο τέλειος μεζές για τη σούμα που έπαιρναν μαζί τους στα καφενεία. Άξιο αναφοράς είναι οι καραβόλοι με πασταχιούτα, όπου έβραζαν τους περιβολάριδες, αφαιρούσαν το κέλυφος και τους μαγείρευαν με πλαστά μακαρόνια. Kαι οι χωματάδες με μελιτζάνες γιαχνί με ρύζι”

Γιώργος Τρουμούχης – Συγγραφέας και chef –

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close