fbpx

Κανένα τρόφιμο στα σκουπίδια / Όχι σπατάλη στο φαγητό

2.2K

Ο πλανήτης αλλάζει και μαζί μ ‘αυτόν και οι καθημερινές μας συνήθειες .

Mπορεί η κρίση  να πυροδότησε την ανάγκη να κάνουμε οικονομία στα τρόφιμα, σπαταλώντας όμως το φαγητό  έχουμε ηθική ευθύνη προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που μοχθούν για να φτάσουν τα προϊόντα στο τραπέζι μας, τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, την ίδια τη Γη και το περιβάλλον καθώς το 8% της μόλυνσης παγκοσμίως συνδέεται με το “food waste” δλδ τα απόβλητα τροφίμων.

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Μόνο στην Ευρώπη  πάνω από 90.000 τόνοι φαγητού οδηγούνται στα σκουπίδια με κόστος 145 δις τον χρόνο ενώ υπολογίζεται πως κάθε κάτοικος  της γηραιάς Ηπείρου πετάει περίπου 70 κιλά. Στις Η.Π.Α οι αριθμοί ανέρχονται σε 60.000 τόνους ετησίως με σπατάλη 160 δις δολάρια!
Υπάρχει μια μορφή “μανίας” να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά αψεγάδιαστα , με αποτέλεσμα αυτά που είναι ελαφρώς χτυπημένα να μένουν στο χωράφι  χωρίς να φτάνουν στο ράφι ποτέ!

Στον αντίποδα αυτής της τάσης  έχουν δημιουργηθεί οργανώσεις  με σκοπό την κατανάλωση των  “άσχημων” φρούτων και λαχανικών! Πολλά μεγάλα super market σε όλη την Ευρώπη στηρίζουν αυτή την προσπάθεια με τα γαλλικά να κρατούν τα σκήπτρα.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που από τον Φεβρουάριο του 2016 απαγόρευσε δια νόμου“French law forbids food waste by supermarkets”, The Guardian στα σουπερμάρκετ να πετάνε τρόφιμα. Είναι πλέον υποχρεωμένα να υπογράφουν συμβόλαια με ΜΚΟ και Τράπεζες Τροφίμων, οι οποίες παραλαμβάνουν τα τρόφιμα που περισσεύουν και τα διαθέτουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Το άρθρο στον σύνδεσμο :

https://insidestory.gr/article/food-waste?token=L8NTZ06K1B&utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=throwback&utm_content=article%2Ffood-waste&fbclid=IwAR1A5UYjYPOEZuV3TzMQl7DnADNKkDtqPcuIN8eBa

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close