fbpx

Καλαμαράκια γεμιστά στη γάστρα: Συνταγή Λέρου από τον Χρήστο Μπούτση

1.9K

Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!

Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!

Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !

Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Εκτός από το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας, οι πρωταγωνιστές στο νησί είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπονται σε απολαυστικά πιάτα!

Καλαμαράκια στη γάστρα  με αρωματική γέμιση!
Ξεχωριστό θαλασσινό πιάτο για κυρίως ή για μεζέ,  μια άλλη εκδοχή στα καλαμάρια αντί για τηγάνι. Εύκολη συνταγή από Λέρο από τον μάγειρα Χρήστο Μπούτση”

Καλαμαράκια γεμιστά στη γάστρα

Ξεχωριστό θαλασσινό πιάτο για κυρίως ή για μεζέ,  μια άλλη εκδοχή στα καλαμάρια αντί για τηγάνι. Εύκολη συνταγή από Λέρο από τον μάγειρα Χρήστο Μπούτση”

Υλικά

  • 1 κιλό Καλαμαράκια
  • 2 φλυτζανάκια Ρύζι
  • 1 1/2 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο Δυόσμο
  • Λίγο Χυμό λεμονιού
  • 1/2 ποτήρι Λάδι
  • Λίγο Αλάτι
  • Λίγο Πιπέρι
  • 1 κ.σ. Πελτές ντομάτας
  • 2 Ντομάτες
  • 2 Πατάτες

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια
  • Ψιλοκόβουμε τα μουστάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι σε σιγανή φωτιά να βγάλουν το νερό τους ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  • Βάζουμε στο λάδι να καβουρδιστούν τα καλαμαράκια και αφού ροδίσουν ρίχνουμε το κρεμμυδάκι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε και το τηγάνι να μην πετάγεται το λάδι. Ρίχνουμε το ρύζι, το δυόσμο το πελτέ ντομάτας και <σβήνουμε>με χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται!! Ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου να χυλώσει.
  • Στη γάστρα μας κόβουμε φέτες πατάτας και καλύπτουμε το πάτο και τοποθετούμε και ντομάτα πάνω από αυτές. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια όχι πάρα πολύ και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
  • Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ή παραπάνω γέμιση στην αρχή ή πατάτες σε μισοφέγγαρο δημιουργώντας έτσι έξτρα γέμιση για το σερβίρισμα μας. Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι καθαρίζουμε με κουτάλα για να πάρουμε τα αρώματα και περιχύνουμε τα καλαμάρια.
  • Να προσέξουμε να είναι σκεπασμένα με νερό. Για περισσότερα αρώματα και δροσιά τοποθετούμε πάλι φέτες ντομάτας από τη πάνω μεριά. Τα τοποθετούμε στο φούρνο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 10 λεπτά πάνω κάτω για μισή ώρα και κάτι παραπάνω ή ανάλογα με τη κάθε νοικοκυρά πως έχει συνηθίσει το φούρνο της.

Σημειώσεις

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Χρήστος Μπούτσης – Μάγειρας
Γεύμα: Main Course
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close