Κρεμμυδοντολμάδες Λέσβου
Υλικά
- 10 -15 Κρεμμύδια μεγάλα
- 200 γρ. Λαδοτήρι Μυτιλήνης
- Για την γέμιση
- 60 γρ Ελαιόλαδο
- 300 γρ Ρύζι γλασέ
- 600 ml Νερό ή ζωμό λαχανικών
- 10 γρ Σκόρδο
- 200 γρ Κολοκύθι
- 200 γρ Καρότο
- 150 γρ Κρεμμύδι ξερό ή τις καρδιές που θα βγάλουμε από τα μεγάλα κρεμμύδια
- 150 γρ Κρεμμύδι φρέσκο
- 120 γρ Πράσο
- 20 γρ Ζάχαρη
- 30 γρ Μαϊντανό
- 30 γρ Δυόσμο
- 10 γρ Άνηθο
- 20 γρ Πελτές ντομάτας
- 300 γρ ντομάτες τριμμένες
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τα κρεμμύδια
- Τα ξεφλουδίζουμε και τα χαράσσουμε ένα-ένα με κοφτερό μαχαίρι σταματώντας στην καρδιά. Τα ζεματάμε για 5 λεπτά* σε νερό που βράζει και τα βγάζουμε να κρυώσουν. Μετά τα ξεφυλλίζουμε προσεκτικά βγάζοντας ένα-ένα τα στρώματα που αποτελούν το κρεμμύδι.
- Κρατάμε τις καρδιές που δεν μπορούν να γεμιστούν. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ψιλοκόβοντας τις καρδιές των κρεμμυδιών που κρατήσαμε και ανακατεύοντάς τα με τα υπόλοιπα υλικά.
- Για τη γέμιση
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τη ψιλοκομμένη γέμιση από τις καρδιές των κρεμμυδιών που κρατήσαμε. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το πράσο, τρίβουμε το κολοκύθι, το καρότο και κόβουμε φέτες το φρέσκο κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας. Βάζουμε αρκετό αλάτι και πιπέρι γιατί θα ρίξουμε και το ρύζι. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά* μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και σοτάρουμε. Βάζουμε 200 ml. ζωμό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά*.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας και τα προσθέτουμε. Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά από τη γέμιση και γεμίζουμε κάθε φύλλο κρεμμυδιού. Μετά το τυλίγουμε απλώς και το τοποθετούμε στο ταψί μας.
- Αραδιάζουμε όλους τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο σφιχτά μέσα στο ταψί (όπως κάνουμε στους ντολμάδες). Προσθέτουμε 300 ml. ζωμό στο ταψί. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα μεγάλο πιάτο για να μη χορεύουν κατά το βρασμό.
- Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50 λεπτά* στους 160 -170 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί μας ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά* μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα.
Σημειώσεις
Όλοι οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί και πιθανό να διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα.
Η φωτογραφία είναι από δράσεις που συμμετείχα μαζί με το Ελληνικό Πρωινό “Στράτος Ιωσηφέλλης” Chef
Η φωτογραφία είναι από δράσεις που συμμετείχα μαζί με το Ελληνικό Πρωινό “Στράτος Ιωσηφέλλης” Chef