fbpx

Τσιπούρα με κουνουπίδι και γλυκοπατάτα. Παραδοσιακή συνταγή Σύρου παραμονής Χριστουγέννων από τη chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Στη Σύρο η προετοιμασία για τις γιορτές του Δωδεκαημέρου ξεκινούσε αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα όπου οι νοικοκυρές καθάριζαν το σπίτι και το άσπριζαν εξωτερικά για να τους βρουν καθαρούς τα Χριστούγεννα. Την τελευταία εβδομάδα των Χριστουγέννων έφτιαχναν κουραμπιέδες σε σχήμα άστρου, μισοφέγγαρου και καρδιάς, φοινίκια – μελομακάρονα – και δίπλες που στα χωριά και …

Λιγκουίνι με σουπιές. Συνταγή δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά από τη Σύρο

Ο πιο γευστικός συνδυασμός ζυμαρικών με θαλασσινά , είναι λιγκουίνι ( μικρές γλώσσες) με σουπιές. Κάνουν το τέλειο δίδυμο… και η γεύση που προκύπτει …εκπληκτική! Συνταγή απλή για ένα πεντανόστιμο πιάτο ζυμαρικών από την Ευαγγελία Φωτεινιά chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου https://www.facebook.com/arismari.syros . Σε κάθε μπουκιά μας μεταφέρει την φυσική γλυκιά γεύση της σουπιάς με …

Ερμούπολη: Το “υπαίθριο μουσείο” της αριστοκρατικής Σύρου

Η Ερμούπολη αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού που συνδέεται καθημερινά με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου, ενώ σε απόσταση 3 χλμ. βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού που προσφέρει απευθείας πτήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι πρόσφυγες της Χίου, των …

Πασχαλινά ήθη και έθιμα στα νησιά των Κυκλάδων

Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει μια ξεχωριστή παράδοση το Πάσχα με κυρίαρχο το έθιμο της νηστείας και της κατάνυξης! Στην Αμοργό η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με το παραδοσιακό άσπρισμα των σπιτιών και των δρόμων. Τη Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας ψέλνονται τα Εγκώμια και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου μέσα στους χώρους της Μονής. Το …

Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο: Δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο: Συνταγή συριανή από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Σύρος: Η Daily mail την αποθεώνει σαν μια “μικρή Ιταλία” στην Ελλάδα.

Η  δημοφιλής βρετανική εφημερίδα Daily mail  , αποθεώνει την Σύρο και την παρομοιάζει σαν μια “Μικρή Ιταλία” της Ελλάδας ! Σημειώνει  μεταξύ άλλων πως το ανεξερεύνητο νησί  μοιάζει με “Ιταλικό αριστούργημα” και τονίζει την αρχοντική ομορφιά της πρωτεύουσας του νησιού Ερμούπολης. Αυτό που συναντάει κάποιος που την επισκέπτεται είναι τα μεγάλα αρχοντικά και οι εκκλησίες …

Μαραθόπιτα Σύρου με τυρί “Σαν Μιχάλη” Ζωζεφίνος: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Τυρόπιτα γλυκιά Σύρου με μυζήθρα “Ζωζεφίνος”: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Πολύχρωμες ταλιατέλες με λαχανικά και γροθοτυράκι Σύρου “Ζωζεφίνος”: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Γαλακτομπούρεκο: Παραδοσιακή συνταγή από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Γαλακτομπούρεκο όπως αυτό ίσως να μην έχουμε ξαναδοκιμάσει. Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο  με τραγανό φύλλο και αφράτη κρέμα από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά” Υλικά Φύλλο κρούστας 1/2 φύλλο Βούτυρο για τα φύλλα 150 – 200 gr Σιρόπι Νερό 450 ml Ζάχαρη 750 gr Κανέλα 1 ξυλαράκι Χυμός λεμονιού 1 κουτ.γλυκού Φλούδα από …

Αβοκάντο αγάπη μου : Πεντανόστιμη μακαρονάδα από την Chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Η Chef Ευαγγελία Φωτεινιά μας προτείνει μια από τις ωραιότερες μακαρονάδες που θα απολαύσουμε χωρίς τύψεις αφού την συνοδεύει σάλτσα με αυτό το μικρό θαύμα της φύσης που λέγεται αβοκάντο! Υλικά Σπαγγετι βρασμένα 1 πακέτο Aβοκάντο ώριμα 300 gr Σκόρδο 1 σκελίδα Χυμός από ένα λεμόνι Φρέσκο κρεμμύδι και το πράσινο μέρος 60 gr Βασιλικός …

Σουτζουκάκια από φάβα: Συνταγή από την Chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια από φάβα, ιδανική συνταγή για τα παιδιά και για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα όσπρια “Είμαι σίγουρη πως όσοι τα δοκιμάσουν δύσκολα θα καταλάβουν την διαφορά” “Ευαγγελία Φωτεινιά chef “ Υλικά Φάβα 300 gr Νερό 1 λίτρο Καρότο 1 μέτριο Κρεμμύδι 1 μέτριο Ελαιόλαδο 80 gr Xυμός από ένα λεμόνι Αλάτι …

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο: Συνταγή από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Έχει τη τιμητική της στα νησιά  η πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα που φτιάχνεται στο πι και φι μιας και η συνταγή που μας προτείνει η chef Ευαγγελία Φωτεινιά είναι χωρίς φύλλο!     Υλικά Κολοκύθια  1 κιλό τριμμένα στον τρίφτη Kαρότα τριμμένα 300 gr Κρεμμύδι  μισό ψιλοκομμένο Κρεμμυδάκια 1 ματσάκι  φρέσκα ψιλοκομμένα Γάλα 120 gr Eλαιόλαδο 100 gr …

Νηστίσιμος χαλβάς – χωρίς λάδι – με ινδική καρύδα: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Ο “χιονάτος” νηστίσιμος χαλβάς  μπορεί να στερείται το λάδι ή το βούτυρο του κλασικού σιμιγδαλένιου χαλβά, έχει όμως πιο ελαφριά γεύση και σ’ αυτό συντελεί η ινδική καρύδα!

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close