fbpx

Πασχαλινά ήθη και έθιμα στα νησιά των Κυκλάδων

Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει μια ξεχωριστή παράδοση το Πάσχα με κυρίαρχο το έθιμο της νηστείας και της κατάνυξης! Στην Αμοργό η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με το παραδοσιακό άσπρισμα των σπιτιών και των δρόμων. Τη Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας ψέλνονται τα Εγκώμια και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου μέσα στους χώρους της Μονής. Το …

Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο: Δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο: Συνταγή συριανή από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Σύρος: Η Daily mail την αποθεώνει σαν μια “μικρή Ιταλία” στην Ελλάδα.

Η  δημοφιλής βρετανική εφημερίδα Daily mail  , αποθεώνει την Σύρο και την παρομοιάζει σαν μια “Μικρή Ιταλία” της Ελλάδας ! Σημειώνει  μεταξύ άλλων πως το ανεξερεύνητο νησί  μοιάζει με “Ιταλικό αριστούργημα” και τονίζει την αρχοντική ομορφιά της πρωτεύουσας του νησιού Ερμούπολης. Αυτό που συναντάει κάποιος που την επισκέπτεται είναι τα μεγάλα αρχοντικά και οι εκκλησίες …

Μαραθόπιτα Σύρου με τυρί “Σαν Μιχάλη” Ζωζεφίνος: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Τυρόπιτα γλυκιά Σύρου με μυζήθρα “Ζωζεφίνος”: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Πολύχρωμες ταλιατέλες με λαχανικά και γροθοτυράκι Σύρου “Ζωζεφίνος”: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες. Η φύση  της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα …

Γαλακτομπούρεκο: Παραδοσιακή συνταγή από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Γαλακτομπούρεκο όπως αυτό ίσως να μην έχουμε ξαναδοκιμάσει. Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο  με τραγανό φύλλο και αφράτη κρέμα από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά” Υλικά Φύλλο κρούστας 1/2 φύλλο Βούτυρο για τα φύλλα 150 – 200 gr Σιρόπι Νερό 450 ml Ζάχαρη 750 gr Κανέλα 1 ξυλαράκι Χυμός λεμονιού 1 κουτ.γλυκού Φλούδα από …

Αβοκάντο αγάπη μου : Πεντανόστιμη συνταγή από την Chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Η Chef Ευαγγελία Φωτεινιά μας προτείνει μια από τις ωραιότερες μακαρονάδες που θα απολαύσουμε χωρίς τύψεις αφού την συνοδεύει σάλτσα με αυτό το μικρό θαύμα της φύσης που λέγεται αβοκάντο! Υλικά Σπαγγετι βρασμένα 1 πακέτο Aβοκάντο ώριμα 300 gr Σκόρδο 1 σκελίδα Χυμός από ένα λεμόνι Φρέσκο κρεμμύδι και το πράσινο μέρος 60 gr Βασιλικός …

Σουτζουκάκια από φάβα: Συνταγή από την Chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια από φάβα, ιδανική συνταγή για τα παιδιά και για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα όσπρια !”Είμαι σίγουρη πως όσοι τα δοκιμάσουν δύσκολα θα καταλάβουν την διαφορά” τονίζει η  chef Ευαγγελία Φωτεινιά. Υλικά Φάβα 300 gr Νερό 1 λίτρο Καρότο 1 μέτριο Κρεμμύδι 1 μέτριο Ελαιόλαδο 80 gr Xυμός από ένα λεμόνι …

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο: Συνταγή από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Έχει τη τιμητική της στα νησιά  η πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα που φτιάχνεται στο πι και φι μιας και η συνταγή που μας προτείνει η chef Ευαγγελία Φωτεινιά είναι χωρίς φύλλο!     Υλικά Κολοκύθια  1 κιλό τριμμένα στον τρίφτη Kαρότα τριμμένα 300 gr Κρεμμύδι  μισό ψιλοκομμένο Κρεμμυδάκια 1 ματσάκι  φρέσκα ψιλοκομμένα Γάλα 120 gr Eλαιόλαδο 100 gr …

Νηστίσιμος χαλβάς – χωρίς λάδι – με ινδική καρύδα: Από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Ο “χιονάτος” νηστίσιμος χαλβάς  μπορεί να στερείται το λάδι ή το βούτυρο του κλασικού σιμιγδαλένιου χαλβά, έχει όμως πιο ελαφριά γεύση και σ’ αυτό συντελεί η ινδική καρύδα! Υλικά Ινδική καρύδα 125 gr Σιμιγδάλι χοντρό 250 gr Ζάχαρη 400 gr Νερό 1100 ml Αστεροειδής γλυκάνισος Βανίλια – λίγη – Ξύσμα από ένα λεμόνι Εκτέλεση Βράζουμε …

Lemon pie με ανεπανάληπτη γεύση λεμονιού από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά και η ιστορία της

Αυτή τη συνταγή  που μας προτείνει η chef Ευαγγελία Φωτεινιά για την υπέροχη Lemon Pie με την ανεπανάληπτη γεύση λεμονιού και την τραγανή βάση αξίζει να την φτιάχνουμε ξανά και ξανά! Υλικά Για την τάρτα Bούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 150 gr Aλεύρι 250 gr Zάχαρη άχνη 20 gr Ξύσμα από μισό λεμόνι Αλάτι πιπέρι – …

Τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κατακτούν το Παρίσι στην SIAL 2018

Με ένα μεγάλο, εντυπωσιακό περίπτερο και με πολλά τοπικά προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί, συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, στην 28η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL , που πραγματοποιείται από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2018, στο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte, στο Παρίσι. Η SIAL αποτελεί μια από …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close