fbpx

Λαζαράκια και κουλούρια βουτυρένα. Συνταγές της κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη

Τα παραδοσιακά κουλούρια που φτιάχνουμε το Πάσχα στη Σύμη είναι τριών ειδών: Τα (τ)ζαχαρένα (οι κουραμπιέδες του Πάσχα), τα βουτυρένα και τα αμμωνιακένα.Τότε που όλα τα σπίτια και οι φούρνοι παραμονές του Πάσχα γέμιζαν από τα μοσχομυριστά Συμιακά κουλούρια! Τα δύο πρώτα τα έφτιαχναν από πολύ παλιά. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε είναι από …

Τουρτάκια – συμιακές τυρόπιτες- και γαλακτομπούρεκο Σύμης. Συνταγές της κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη.

Καλή Τυρινή με δύο παραδοσιακές συνταγές που μας προτείνει η κυρία Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη. Τουρτάκια – τυρόπιτες – στιγμής με την παλιά συνταγή χωρίς γιαούρτι και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο όπως το κάνουν στο νησί με μάτζαλη (νισεστέ) χωρίς αβγά.

Ξεροτήγανα. Συνταγή από την κα Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη

Ένα από τα πιο διαδεδομένα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές στη Σύμη, ήταν τα ξεροτήγανα. Τραγανά, σιροπιαστά, πασπαλισμένα με σουσάμι, καρύδια και κανέλα, έτοιμα στην κρυστάλλινη πιατέλα να γλυκάνουν κάθε επισκέπτη. Σήμερα αυτό το έθιμο έχει μειωθεί και αντικατασταθεί από τα έτοιμα ξεροτήγανα που υπάρχουν στα τοπικά ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα …

Τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Ρόδο και στα νησιά της Δωδεκανήσου

Με διαφορετικά έθιμα από νησί σε νησί και από χωριό σε χωριό γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στα νησιά της Δωδεκανήσου. Από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων είναι ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκονταν σε νηστεία με σκοπό να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Χριστού και να απολαύσουν στη συνέχεια το Χριστουγεννιάτικο …

Λικέρ από μύρτα. Συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από την Σύμη

Το παραδοσιακό λικέρ της Κορσικής και της Σαρδηνίας είναι το Mirto rosso (το λικέρ από τον καρπό της Μυρτιάς ) Η Μυρτιά είναι ένα πολύ όμορφο φυτό – θάμνος – και ο καρπός της ωριμάζει από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο , όπου μπορούμε και να τον μαζέψουμε. Λένε πως στην Ρωμαϊκή εποχή ήταν σύμβολο …

Ψωμί μυρισμένο. Παραδοσιακή συνταγή Σύμης δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή

Μυρισμένο ψωμί το αγαπημένο μου! Μετά τη λειτουργία στις εκκλησίες μοίραζαν μαζί με τα ακούμια και τον καφέ το μυρισμένο ψωμί! Οι παλιοί φουρνάρηδες το έφτιαχναν τέλεια. Αργότερα όταν πήγαινα τα καλοκαίρια στη Σύμη για διακοπές περνούσα από τον φούρνο του Αγγελή και το αγόραζα. Το παίρναμε μαζί μας στη θάλασσα και το τρώγαμε μαζί …

Μισοκοφτή από φραγκόσυκα. Παραδοσιακή συνταγή Σύμης, δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή

Υπέροχο γλύκισμα με χυμό από ώριμα φραγκόσυκα. Το φραγκόσυκο έχει ευεργετικές ιδιότητες με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο. Μισοκοφτή λέμε τη μουσταλευριά στη Σύμη που τη φτιάχνουμε με μάτζαλη ( νισεστέ), κι εκτός από φρέσκια τη κάνουμε και ” ξερή” για το χειμώνα. Στο βιβλίο του Φαίδωνα Κακουλέ “βυζαντινών …

Ήθη και έθιμα του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου

Ήθη και έθιμα  του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου που τηρούνται με ευλάβεια και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά” Στην Κάλυμνο η  Μεγάλη Παρασκευή έχει ξεχωριστό χρώμα, με τους ενορίτες των εκκλησιών να κατεβαίνουν στο λιμάνι του νησιού, όπου οι κοπέλες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια. Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το …

Παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές της Σύμης: Γράφει η κα Σεβαστή Νικόλη

Η Σύμη είναι γνωστή στη μυθολογία. Και όπως όλοι οι Ελληνικοί τόποι, έτσι και η Σύμη χρωστά το όνομα της στον θεό Γλαύκο ο οποίος ήταν περίφημος ναυτικός, σφουγγαράς και ναυπηγός. Ο Γλαύκος έκλεψε κάποτε τη Σύμη κόρη του Βασιλιά Ιαλυσού και την έφερε στο νησί δίνοντας το όνομα της στο νησί. Οι πρώτοι κάτοικοι …

Ζαχαρένα: Συμιακά παραδοσιακά κουλουράκια (πασχαλινά) από την κα Πόπη Τσαβαρή

Σύμη! Το μαγικό νησί βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές με φόντο υπέροχες θάλασσες και παραδοσιακά χωριά. Διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική γεμάτη πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά που μαγεύουν με την κομψότητά τους. Είναι πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες …

Ακούμια: Η αυθεντική συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από την Σύμη (Video)

Η συνταγή για τα ακούμια το παραδοσιακό γλυκό της Σύμης που μοσχοβολάει κανέλλα και μέλι, είναι από την κα Πόπη Τσαβαρή από τη Σύμη. Είναι ένα είδος λουκουμά που έχει σήμα υπόμακρο και προσθήκη ρυζιού στη ζύμη. “Είναι το κατεξοχήν κέρασμα μαζί με τον καφέ μετά τη Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες.  Παλιά όταν το μωρό …

Πανιεράκια συμιακά: Συνταγή της κας Πόπης Τσαβαρή από την Σύμη

Πανιεράκια από την Σύμη. Ένα έθιμο που μας θυμίζει πως η παράδοση θα ζει για πάντα και θα ενώνει μαγικά τις γενιές που πέρασαν αλλά και αυτές που θα’ρθουν! ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. “Τα πανιεράκια είναι τάρτες γεμισμένες με ζύμη καρυδόπιτας. Πήραν το όνομα τους από το σχήμα τους που μοιάζει με μικρό πανέρι. Παλιά τα πουλούσαν στα ζαχαροπλαστεία …

Σύμη το στολίδι του Αιγαίου: Αφιέρωμα στο νησί του Πανορμίτη

Πολύ κοντά στη Ρόδο , το πανέμορφο νησί των περίπου 2.600 κατοίκων, το καλοκαίρι μοιάζει να μεγαλώνει για να μοιραστεί τη ρετρό του αίγλη με όμορφο κόσμο που αποφεύγει τους μαζικούς προορισμούς. Σε απαλές αποχρώσεις, με κόκκινες κεραμοσκεπές και χρωματιστά πορτοπαράθυρα, τα καπετανόσπιτα αντιπροσωπεύουν την όμορφη αισθητική που διακρίνει και τώρα τους ανθρώπους της. Ολόκληρο …

Ρεβανί αυθεντικό από την Σύμη: Παραδοσιακή συνταγή από την κα Πόπη Τσαβαρή

Σύμη! Το μαγικό νησί βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές με φόντο υπέροχες θάλασσες και παραδοσιακά χωριά. Διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική γεμάτη πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά που μαγεύουν με την κομψότητά τους. Είναι πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες …

Κουλουράκια συμιακά νηστίσιμα απο την κα Πόπη Τσαβαρή

Πολύ απλή και εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα κουλουράκια από την Σύμη και την κυρία Πόπη Τσαβαρή! Υλικά Λάδι 1 ποτήρι Ζάχαρη 1,5 ποτήρι Χυμός πορτοκαλιού 2 ποτήρια Αμμωνία 1 φακελάκι Μπέϊκιν, 1 φακελάκι Κανέλα 1 κουτ.γλυκού Βανίλια 1 κάψουλα Αλεύρι 1,5 κιλό περίπου Ξύσμα πορτοκαλιού Σουσάμι για το τέλος Εκτέλεση Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close