fbpx

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Το αργιλώδες χώμα που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί  Ροδίτες στα δώματα των σπιτιών ως μόνωση (δεν άφηνε το νερό της βροχής να το διαπερνά) ονομαζόταν πατελιά. Ήταν συνήθως αναμεμειγμένο με φύκια, βούρλα ή πικροδάφνες και ανανεωνόταν στην αρχή του φθινοπώρου. Πιθανή είναι η ετυμολογία της λέξης από τη  λέξη πατελίδα …

Αφιέρωμα στη Ρόδο του ιταλικού Bell’Europa και ανάδειξη της ροδίτικης γαστρονομίας

«Ανακαλύψαμε την άλλη πλευρά της Ρόδου, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Αυτή την εναλλακτική Ρόδο, την τόσο πλούσια σε διαφορετικές εμπειρίες. Στο αφιέρωμα του Bell’ Europa για τη Ρόδο, στο τεύχος του Ιουλίου, θα παρουσιάσουμε την μοναδική ροδίτικη κουζίνα με τα παραδοσιακά γευστικά πιάτα και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, μια καθαρά μεσογειακή κουζίνα. …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Mια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στο ροδίτικο ιδίωμα  είναι η λέξη φλετρό που σημαίνει το πηγάδι. Είναι μια από τις πολλές λέξεις του ιδιώματος που έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα στη λέξη φρέαρ. Η λέξη φρέαρ  χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει  το μεγάλο χάσμα στη …

Ριζότο με γύρη, beurre blanc, καμένο κρεμμύδι και pesto από σέσκουλα. Συνταγή δια χειρός Giovanni Scaraggi

  Υλικά Ρύζι καρναρόλι 80 gr / άτομο Κρεμμύδια 1 κιλό Σέσκουλα ( μόνο φύλλα) 1 κιλό Βούτυρο 500 gr. Κρασί λευκό 500 ml Ξίδι λευκό 1 κουτ σούπας Γύρη 2-3 κουτ σούπας Κρεμμύδι 1 κομμένο σε φέτες Ελαιόλαδο 300 ml   Κρέμα βουτύρου (Beurre blanc ) Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το λευκό κρασί προσθέτουμε …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη του τοπικού ιδιώματος της Ρόδου που τη συναντάμε και στον Παπαδιαμάντη είναι η λέξη σιαστικός – ή για να δηλωθεί ο  αρραβωνιαστικός/κιά . Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα σάζω και ισιάζω που έχει τη σημασία «συγυρίζω, τοποθετώ ,διευθετώ» (π. χ σιάξε τα μαλλιά σου) αλλά και «είμαι ίσος …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη που χρησιμοποιείται στη Ρόδο για να δηλώσει τη  βρομιά είναι η λέξη κάσση. Προέρχεται από τη  λατινική λέξη  cassa  που σημαίνει το κιβώτιο. Αρχικά δήλωνε το κιβώτιο , τη φωλιά όπου γεννούσαν οι κότες τα αβγά τους , ένας  χώρος  στον οποίο υπάρχουν ακαθαρσίες . Στη συνέχεια …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη που χρησιμοποιείται στη Ρόδο με διπλή σημασία είναι η λέξη βούα(από το γούβα). Δηλώνει κατ’ αρχάς ένα είδος λάκκου στον οποίο έβαζαν τα σιτηρά μετά το αλώνισμα για  να μην  προσβάλλονται από ζωύφια και να μένουν δροσερά. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε όμως για να δηλώσει και τον αργαλειό, …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη που χρησιμοποιείται στα Δωδεκάνησα για να δηλώσει το κρέας στη γλώσσα των νηπίων είναι η λέξη τσιτσί «Έλα να φάμε τσιτσί» , λένε οι μητέρες στα παιδιά καλώντας τα να φάνε κρέας. Μεταφορικά  η λέξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει το εντελώς γυμνό σώμα ( από δω  και …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη του οικιακού βίου που χρησιμοποιείται  στη Ρόδο είναι η λέξη καπράτσι. Αρχικά δήλωνε το τσίγκινο δοχείο που έβαζαν  φαγητό οι γεωργοί όταν έφευγαν για τις δουλειές του χωραφιού. Στη συνέχεια απέκτησε ποικίλες σημασίες π.χ κουβάς  για την άντληση νερού από το πηγάδι. Παράγεται από την αντίστοιχη τουρκική …

Ήθη και έθιμα του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου

Ήθη και έθιμα  του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου που τηρούνται με ευλάβεια και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά” Στην Κάλυμνο η  Μεγάλη Παρασκευή έχει ξεχωριστό χρώμα, με τους ενορίτες των εκκλησιών να κατεβαίνουν στο λιμάνι του νησιού, όπου οι κοπέλες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια. Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Mία λέξη που χρησιμοποιείται στη Ρόδο για να δηλώσει τη μεγάλη κι έντονη πείνα  ενός ανθρώπου είναι η λέξη λίμα ,η οποία μας θυμίζει και τη γνωστή λέξη λιμός. Πρόκειται για μια λέξη που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και στο αρχαίο ρήμα λιμώττω (ή λιμώσσω) που …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων είναι το σταφύλι” Η  λέξη δημιουργήθηκε στα ελληνιστικά χρόνια ως υποκοριστικό του τύπου «σταφυλή» που έχει  αβέβαιη ετυμολογία. Εικάζεται ότι πρόκειται για προελληνικό δάνειο στην ελληνική και συνδέεται με το θέμα σταφ- που βρίσκουμε στη λέξη ασταφίς = η σταφίδα. Στη Ρόδο  …

Φιλέτο λαβράκι με άγρια χόρτα και τοματίνια: Ροδίτικη συνταγή από τον chef Ευρυπίδη Γκόγκο

Ρόδος το νησί των Ιπποτών! Ο τόπος που  είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες  καταπληκτικές παραλίες. Νησί με πλούσια ιστορία  προσφέρει πληθώρα επιλογών για όλους ( δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, περιπάτους, εκδρομές  εστιατόρια με καλό φαγητό) Φημίζεται για την γαστρονομία της, τις ήρεμες απολαυστικές διακοπές …

Μια λέξη, μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Ένα από τα πιο γνωστά βότανα της ελληνικής γης είναι το χαμομήλι “ Το όνομα του χαμομηλιού προέρχεται από την αρχαία λέξη  χαμαίμηλον, δηλαδή το μήλο που βρίσκεται χαμαί, χάμω, επί της γης, λόγω της μυρωδιάς του που θυμίζει  έντονα αυτή του μήλου (δια την προς τα μήλα ομοιότητα …

Μια λέξη, μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Τι ήταν οι Μαλιόρδοι στη Ρόδο και από πού προήλθε αυτή η λέξη? Tα έτη 1498-1499 έπληξε τη Ρόδο ο Μαύρος Θάνατος,  μια θανατηφόρα επιδημία πανούκλας με εκατοντάδες θύματα. Πρωτοεκδηλώθηκε στα Μαράσια κι είχε τόσο μεγάλη θνησιμότητα ώστε στους τάφους θάβονταν  πολλά άτομα μαζί χωρίς να προηγηθεί κηδεία. Όσοι …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close