fbpx

Σουπιές με πρασόρυζο από τον chef Γιώργο Φραντζή

Κλασική συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή της οποίας παραλλαγή είναι οι σουπιές με πρασόρυζο – αντί με σπανάκι – “ Το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας και  συνοδεύουμε με λευκό φρουτώδες κρασί Ροδίτη , μια αρμονία γεύσεων που δένει την γη με την θάλασσα. Υλικά για 4 άτομα Σουπιές 1 …

Μαντινάδες δια χειρός pastry chef Νικόλα Κουλέπη από τη Ρόδο

Οι μαντινάδες είναι παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου με χειροποίητο σπιτικό φύλλο, αμύγδαλα, καρύδια, ελαιόλαδο και σιρόπι μελιού . Θυμίζει μπακλαβά και το προσφέρουν σαν κέρασμα στις γιορτές όπως του Αγ. Ανδρέα , Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, αλλά και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Νικόλας Κουλέπης Σε κάθε νησί του Αιγαίου γιορτάζονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αλλά …

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα.  Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …

Κεφαλόποδα – Ροδίτικη μαγειρίτσα και καπαμάς ή λαπάς Λαμπριώτης. Δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή από τη Ρόδο

Πάσχα χωρίς μαγειρίτσα και λαμπριάτικο τραπέζι χωρίς ρίφι (κατσίκι ή αρνί) δεν γίνεται.Στην μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας , τα έθιμα στα νησιά του Αιγαίου όπως και σε όλη τη χώρα, καλά κρατούν! Πρωταγωνιστές, το κατσίκι και το αρνί, όπου συνταγές παρόμοιες αλλά με διαφορετικά ονόματα, συνδέονται με το ίδιο συναίσθημα. Την αγάπη για το …

Αφράτοι χταποδοκεφτέδες φούρνου με άγρια χόρτα. Συνταγή δια χειρός chef Γιώργου Μαρκάκη από Ρόδο

Αφράτοι χταποδοκεφτέδες με πλούσια συστατικά που συνδυάζουν την γεύση του χταποδιού με το άρωμα της θάλασσας του Αιγαίου και άγρια χόρτα, είναι ο νησιώτικος μεζές που μας προτείνει ο chef Γιώργος Μαρκάκης απο τη Ρόδο.

Συνταγές για μπακαλιάρο δια χειρός chef Ευρυπίδη Γκόγκου.

Οχι μία, αλλά δύο εκδοχές για μπακαλιάρο το παραδοσιακό πιάτο της εθνικής μας εορτής, μας προτείνει ο chef Ευρυπίδης Γκόγκος. Μπακαλιάρο με σκορδαλιά αρωματισμένη με άγριο κρόκο και πουρέ παντζαριού. Και μπακαλιάρο στη σχάρα με βραστά λαχανικά και αρωματικό λαδολέμονο. Διαλέγουμε και φτιάχνουμε, άλλωστε είναι και οι δύο η μία καλύτερη από την άλλη.

Παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Δια χειρός chef Μιχάλη Π.Μπακίρη από τη Ρόδο

“Όταν η Ροδίτικη παράδοση φλερτάρει με την εξέλιξη, δημιουργεί γευστικές εκπλήξεις. Οι τοπικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά είναι η κληρονομιά μας, ο θησαυρός που μας άφησαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας” . Μιχάλης Π.Μπακίρης Chef. Ο chef Μιχάλης Π.Μπακίρης μας ταξιδεύει χρόνια πριν και μας προτείνει συνταγή για παραδοσιακές ροδίτικες τηγανίτες …

Λαγάνα με ταχίνι μαυροσούσαμο και ταραμοσαλάτα. Συνταγές δια χειρός chef Βαλάντη Τσακαλίδη από τη Ρόδο

Σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας η λαγάνα έχει την τιμητική της στο τραπέζι μας μαζί με την ταραμοσαλάτα και τα σαρακοστιανά. Μάρτης χωρίς Σαρακοστή και καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν υπάρχει. Η παράδοση μας θέλει να είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που παρασκευάζεται στους φούρνους. Ο chef Βαλάντης Τσακαλίδης μας προτείνει συνταγές για χειροποίητη λαγάνα …

Παραδοσιακές πεντανόστιμες συνταγές με ρεβίθια. Δια χειρός chef Ευριπίδη Γκόγκου από τη Ρόδο – Video –

Πλούσια σε πρωτεΐνη ισοδύναμης του κρέατος και των γαλακτοκομικών, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα ρεβύθια ή ερέβινθοι – καθώς η προέλευση της λέξης είναι αρχαιοελληνική – είχαν σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Γνώρισαν “χρυσές εποχές” στην αρχαιότητα όταν ως “πεφριγμένοι ερέβινθοι” – στραγάλια – προσφέρονταν σαν επιδόρπιο σε συμπόσια και …

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Σούπα λαχανικών με κεφτεδάκια. Συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή

Αυτή η σούπα με κεφτεδάκια και λαχανικά ,είναι η ιδανική επιλογή για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή από τη Ρόδο για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο που πρέπει σίγουρα να απολαύσουμε”

Μελεκούνι Ρόδου. Συνταγή δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο

Η λέξη «μελεκούνι» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» + «κούννα» και περιγράφει τα δύο κύρια συστατικά του γλυκίσματος: το μέλι και τις κούννες (τους σπόρους) σουσαμιού. Το μελεκούνι είναι ένα γλύκισμα της Ρόδου που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία και παραδοσιακά προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις. Τα τελευταία χρόνια, το γλύκισμα έχει τυποποιηθεί …

Αρτοκλασία Ρόδου. Συνταγή από τον chef Ευρυπίδη Γκόγκο

Ο όρος Αρτοκλασία προέρχεται από τις λέξεις άρτος και κλάσμα που σημαίνουν ψωμί και ποσοστό/κομμάτι. Είναι δηλαδή το ψωμί το οποίο προορίζεται να χωριστεί σε πολλά κομμάτια ώστε κατόπιν να μοιραστεί στον κόσμο. Αν θέλουμε να τον πάμε στην εκκλησία θα πρέπει να τον σφραγίσουμε με την ειδική σφραγίδα την οποία θα βρούμε σε καταστήματα …

Καρυδόπιτα με πράσινο τσάι. Συνταγή δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο

Υπάρχει ένα μικρό διήγημα για ένα παιδί, ένα κομμάτι καρυδόπιτα και  μια μάνα πνιγμένη στις έγνοιες του σπιτιού.  Στην ουσία όμως είναι ένα διήγημα για τη φωνή της μάνας που «… καταπραΰνει σα μελωδία εξαίσια, που κάποτε ακούσαμε και μας συγκλόνισε κι όσες φορές ξαναφτάσει στην ακοή, ούτε συνηθίζεται, ούτε παλιώνει, μόνο συγκλονίζει». Ιδού λοιπόν: …

Πάπια ψητή με παραδοσιακή γέμιση. Συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να τρώμε συχνά πάπια. Η τουλάχιστον δεν συνηθίζαμε. Την γνωρίσαμε από τα εστιατόρια σαν μαγκρέ (magret) δηλαδή στήθος αποκομμένο από το υπόλοιπο κρέας ψημένο σαν κόντρα φιλέτο και σερβιρισμένο κομμένο σε λεπτές φέτες, ροζ από μέσα και καραμελωμένο από έξω.  Κι όμως η ψητή πάπια είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά με ζουμερή …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close