fbpx

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος, γλωσσολόγος. Mία λέξη που χρησιμοποιείται στη Ρόδο για τον άνθρωπο που είναι έτοιμος να κοιμηθεί , που κλείνουν τα μάτια του από τη νύστα είναι το επίθετο καμμυστός. Η λέξη έχει αρχαιοελληνικές ρίζες  , καθώς προέρχεται από το ρήμα καμμώ , το οποίο έχει τις ρίζες του στο αρχαίο …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος, γλωσσολόγος. Mια λέξη που συναντάμε κυρίως στα χωριά της Ρόδου είναι η διάλα ή διαλύστρα. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει τη χτένα.  Ετυμολογικά προέρχεται από  το ρήμα διαλύω , καθώς με το χτένισμα η διάλα  χωρίζει , «διαλύει» τα μαλλιά. Μάλιστα τα μαλλιά που δεν μπορούσαν να χτενιστούν …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος, γλωσσολόγος. Μια λέξη που χρησιμοποιείται στη Ρόδο κυριολεκτικά και μεταφορικά είναι η λέξη μαγιασίλι. Ετυμολογικά προέρχεται από την τουρκική λέξη mayasil = οι αιμορροΐδες.  Κυριολεκτικά δηλώνει ένα είδος εκζέματος στο στόμα (π. χ έβγαλε μαγιασίλι από το μίλα μίλα) ενώ μεταφορικά τον άνθρωπο που μιλάει πολύ , τον φλύαρο, …

Πλατόνι: Το πανέμορφο ελάφι της Ρόδου

Το “πλατόνι” ελάφι της Ρόδου είναι από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώζονται μέχρι και σήμερα και θεωρείται σύμβολο του νησιού” Ένα πανέμορφο ζώο με τέλειο χρώμα και αναλογίες. Χαρακτηριστικές είναι οι άσπρες βούλες που είναι διάσπαρτες κυρίως στο πάνω μέρος του σώματός του. Τα κέρατα που υπάρχουν μόνο στα αρσενικά είναι στρογγυλά …

Σουπιόρυζο: Συνταγή από το βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου”

Στο βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου” καταγράφεται η παραδοσιακή Ροδίτικη κουζίνα με αυθεντικότητα και σεβασμό, όπως ακριβώς  παραχωρήθηκε στους συγγραφείς και ερευνητές Γιώργο Τρουμούχη chef  και Κώστα Καψανάκη. Η συγκεκριμένη εργασία ενώ αποτελεί σκέψη πολλών χρόνων , πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων ετών περνώντας από όλα τα χωριά της Ρόδου, συνομιλώντας και μαγειρεύοντας …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος, γλωσσολόγος. Ένα δοχείο , συνήθως πήλινο ,που χρησιμοποιούνταν στα ροδίτικα σπίτια  για την τοποθέτηση υγρών και ιδίως νερού ήταν το λαήνι. Katsaras2002[at]yahoo.gr. https://www.facebook.com/profile.php?id=100001543983548   https://www.facebook.com/otoposmasgr  

Φάνες: Το χρωματιστό σαν πίνακας ζωγραφικής, χωριό της Ρόδου

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Λούκας Νικολίτσης και η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους νέους του χωριού. Έτσι μια εμπνευσμένη και φωτεινή ημέρα, λίγο πριν το Πάσχα, η νεολαία του χωριού Φάνες στη Ρόδο, αποφάσισε να τα αλλάξει όλα. Πήρε χρώματα και πινέλα και ξεκίνησε να χρωματίζει …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος, γλωσσολόγος. Βασικός αποθηκευτικός χώρος στο παραδοσιακό ροδίτικο σπίτι ήταν ο αποκρέβατος. Η αρχική μορφή της λέξης ήταν  υποκρέβατος, για να δηλώσει τον χώρο κάτω (υπό) από το κρεβάτι. Εκεί φυλάσσονταν διάφορα αντικείμενα ,σκεύη αλλά κι αγαθά της οικογένειας , όπως το λάδι της χρονιάς και τα σύκα.   Katsaras2002[at]yahoo.gr. …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Το αργιλώδες χώμα που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί  Ροδίτες στα δώματα των σπιτιών ως μόνωση (δεν άφηνε το νερό της βροχής να το διαπερνά) ονομαζόταν πατελιά. Ήταν συνήθως αναμεμειγμένο με φύκια, βούρλα ή πικροδάφνες και ανανεωνόταν στην αρχή του φθινοπώρου. Πιθανή είναι η ετυμολογία της λέξης από τη  λέξη πατελίδα …

Αφιέρωμα στη Ρόδο του ιταλικού Bell’Europa και ανάδειξη της ροδίτικης γαστρονομίας

«Ανακαλύψαμε την άλλη πλευρά της Ρόδου, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Αυτή την εναλλακτική Ρόδο, την τόσο πλούσια σε διαφορετικές εμπειρίες. Στο αφιέρωμα του Bell’ Europa για τη Ρόδο, στο τεύχος του Ιουλίου, θα παρουσιάσουμε την μοναδική ροδίτικη κουζίνα με τα παραδοσιακά γευστικά πιάτα και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, μια καθαρά μεσογειακή κουζίνα. …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Mια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στο ροδίτικο ιδίωμα  είναι η λέξη φλετρό που σημαίνει το πηγάδι. Είναι μια από τις πολλές λέξεις του ιδιώματος που έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα στη λέξη φρέαρ. Η λέξη φρέαρ  χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει  το μεγάλο χάσμα στη …

Ριζότο με γύρη, beurre blanc, καμένο κρεμμύδι και pesto από σέσκουλα. Συνταγή δια χειρός Giovanni Scaraggi

  Υλικά Ρύζι καρναρόλι 80 gr / άτομο Κρεμμύδια 1 κιλό Σέσκουλα ( μόνο φύλλα) 1 κιλό Βούτυρο 500 gr. Κρασί λευκό 500 ml Ξίδι λευκό 1 κουτ σούπας Γύρη 2-3 κουτ σούπας Κρεμμύδι 1 κομμένο σε φέτες Ελαιόλαδο 300 ml   Κρέμα βουτύρου (Beurre blanc ) Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το λευκό κρασί προσθέτουμε …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη του τοπικού ιδιώματος της Ρόδου που τη συναντάμε και στον Παπαδιαμάντη είναι η λέξη σιαστικός – ή για να δηλωθεί ο  αρραβωνιαστικός/κιά . Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα σάζω και ισιάζω που έχει τη σημασία «συγυρίζω, τοποθετώ ,διευθετώ» (π. χ σιάξε τα μαλλιά σου) αλλά και «είμαι ίσος …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη που χρησιμοποιείται στη Ρόδο για να δηλώσει τη  βρομιά είναι η λέξη κάσση. Προέρχεται από τη  λατινική λέξη  cassa  που σημαίνει το κιβώτιο. Αρχικά δήλωνε το κιβώτιο , τη φωλιά όπου γεννούσαν οι κότες τα αβγά τους , ένας  χώρος  στον οποίο υπάρχουν ακαθαρσίες . Στη συνέχεια …

Μια λέξη μια ιστορία

Γράφει ο Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς φιλόλογος. Μια λέξη που χρησιμοποιείται στη Ρόδο με διπλή σημασία είναι η λέξη βούα(από το γούβα). Δηλώνει κατ’ αρχάς ένα είδος λάκκου στον οποίο έβαζαν τα σιτηρά μετά το αλώνισμα για  να μην  προσβάλλονται από ζωύφια και να μένουν δροσερά. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε όμως για να δηλώσει και τον αργαλειό, …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close