fbpx

Κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι. Δια χειρός chef Β.Παπικινού από τη Μήλο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Μήλο ήταν σημαντικές ίσως όχι τόσο όσο εκείνες του Πάσχα αλλά αρκετά σημαντικές. Αυτό μπορεί άνετα να εξηγηθεί με βάση την χρονική περίοδο και τις καιρικές συνθήκες. Διαφορετική διάθεσηκαι “όρεξη” υπήρχε την άνοιξη που εορτάζεται το Πάσχα από αυτήν τον Δεκέμβριο καιτον Ιανουάριο στην καρδιά του χειμώνα… …

Κορμός τυριών με κατσικίσιο γάλα. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Αρωματικός, εμπλουτισμένος με παξιμαδάκια χαρουπιού και μοναδική κρεμώδη γεύση ο κορμός τυριών Μήλου με κατσικίσιο γάλα , φέρει την υπογραφή του Βασίλη Παπικινού chef και ιδιοκτήτη του  https://www.facebook.com/alevromilos στη Μήλο. Συνοδεύει υπέροχα τις σαλάτες, τα λαδερά, το φρεσκοψημένο ψωμί, τα φρούτα!

Ταραμοσαλάτα με ρεβίθια και λευκό ταραμά. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από την Μήλο

Τι θα λέγατε για ρεβίθια – αντί ψωμί ή πατάτα – στην ταραμοσαλάτα? Την διαφορά κάνει ο λευκός ταραμάς με την δυνατή γεύση και μυρωδιά του, βασική προϋπόθεση για το τέλειο αποτέλεσμα. Όσοι αγαπούν το σαρακοστιανό έδεσμα, θα λατρέψουν αυτή την εκδοχή της συνταγής που μας προτείνει ο Βασίλης Παπικινός chef και ιδιοκτήτης του  https://www.facebook.com/alevromilos …

Σκιουφικτά Κρήτης. Με πάστα ελιών Καλαμάτας ,χοιρινή τηγανιά και κατσικίσιο γιαούρτι. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Τα σιουφιχτά είναι χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνουν περισσότερο στη Κρήτη. Λέγονται αλλιώς και σκιουφιχτά ή ζυμένια. Στη κρητική διάλεκτο σκιουφίζω σημαίνει στρουφίζω, δηλαδή στρίβω. Έτσι, το χαρακτηριστικό στριφτό σχήμα τους προέρχεται από το στρίψιμο των λωρίδων ζύμης που το κάνουν, όσο αυτές είναι ακόμη νωπές. Στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Σικελία, …

Χοιρινή τηγανιά με μέλι. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Πεντανόστιμος, αυθεντικά ελληνικός μεζές , η χοιρινή τηγανιά ανήκει στα πιάτα που ακολουθούσαν το ετήσιο σφάξιμο του γουρουνιού κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Η συνταγή για μελωμένη τηγανιά με μπύρα από τα μαγικά χέρια του chef Βασίλη Παπικινού, είναι πολύ απλή και γρήγορη, γίνεται στο τηγάνι και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το …

Μουσακάς “διαφορετικός”. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Ο μουσακάς μπορεί να θεωρηθεί ένα καλοκαιρινό φαγητό λόγω εποχικότητας υλικών (μελιτζάνας και κολοκυθιού) αλλά δεν παύει να αποτελεί λαχταριστό πιάτο όλο το χρόνο. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές μελιτζάνες είναι εξίσου νόστιμες και το χειμώνα (ιδιαίτερα εκείνης της Κρήτης) αλλά και τα κολοκυθάκια ακόμη υπάρχουν στην αγορά προτείνουμε έναν “διαφορετικό” μουσακά χωρίς κρέας, αλλά …

Μπακαλιάρος “ξαλουριστός”. Παραδοσιακή συνταγή δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Μήλος! Το νησί παλέτα χρωμάτων, το νησί του Κλέφτικου, του Σαρακήνικου και των υπολοίπων 80 παραλιών. Το νησί της Αφροδίτης ,του οψιδιανού, των κατακομβών και των ορυχείων. Το νησί για τους ερωτευμένους και τις οικογένειες” Με πολύ μεγάλη επιρροή από τους ενετούς για ολόκληρες εκατονταετίες, με σαφείς κρητικές επιρροές από τους Κρήτες – μετά τον …

Μήλος. Tο νησί μας, τα τυριά μας: Γράφει η κα Ειρήνη Ψαθά από τη Μήλο

Ξερό τυρί, μανούρα, μελίχλωρο, μυζήθρα, αφοτυριά, ξινομυζήθρα, σκοτύρι ή τουλουμοτύρι, από κατσικίσιο γάλα! Θυμάμαι τη γιαγιά Ειρήνη και τον παππού Νικόλα με το κοπάδι τους (το οποίο συνεχίζουμε ο μπαμπάς και τώρα εμείς ) Δύο άνθρωποι με τα παιδιά τους να τα καταφέρνουν όλα. Στο νότιο Χάλακα, στου Μπαμπούνη , όλη την εβδομάδα να φτιάχνουν …

Μακαρόνια τρυπητά με μπελτέ και σκόρδο. Δια χειρός Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Μήλος! Το νησί παλέτα χρωμάτων, το νησί του Κλέφτικου, του Σαρακήνικου και των υπολοίπων 80 παραλιών. Το νησί της Αφροδίτης ,του οψιδιανού, των κατακομβών και των ορυχείων. Το νησί για τους ερωτευμένους και τις οικογένειες” Με πολύ μεγάλη επιρροή από τους ενετούς για ολόκληρες εκατονταετίες, με σαφείς κρητικές επιρροές από τους Κρήτες – μετά τον …

Σπαγγέτι με ντοματίνια, γαύρο και λεμόνι: Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Γαύρος, ντοματίνια και λεμόνι. Ενας συγκλονιστικός συνδυασμός για τη συνταγή με σπαγγέτι που μας προτείνει ο Βασίλης Παπικινός chef και ιδιοκτήτης του  https://www.facebook.com/alevromilos στη Μήλο Υλικά Μακαρόνια 1 πακέτο μακαρόνια νο 6 Ντοματίνια 12-15 κομμένα στη μέση Γαύρος φιλέτο 15 τεμάχια Λεμόνι 1 μικρό Ελαιόλαδο 1/3 φλυτζάνι έξτρα παρθένο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Σε ένα τηγάνι …

Πασχαλινά ήθη και έθιμα στα νησιά των Κυκλάδων

Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει μια ξεχωριστή παράδοση το Πάσχα με κυρίαρχο το έθιμο της νηστείας και της κατάνυξης! Στην Αμοργό η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με το παραδοσιακό άσπρισμα των σπιτιών και των δρόμων. Τη Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας ψέλνονται τα Εγκώμια και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου μέσα στους χώρους της Μονής. Το …

Νηστίσιμη τηγανιά με γαρίδες: Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Η συνταγή από τον Βασίλη Παπικινό chef και ιδιοκτήτη του  https://www.facebook.com/alevromilos στη Μήλο για τηγανιά με γαρίδες, είναι από τις πιο αγαπημένες  της νηστείας και όχι μόνο” Υλικά Γαρίδες 10 -12 μεγάλες νο 1 ή και νο 2 Κρεμμύδι 1 μέτριο  ψιλοκομμένο Πιπεριά 1 κόκκινη σε κυβάκια Πιπεριά 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια Πιπεριά 1 …

Η αυθεντική Μηλέικη κουζίνα: Γράφει ο chef Βασίλης Παπικινός από τη Μήλο

Μήλος! Το νησί παλέτα χρωμάτων, το νησί του Κλέφτικου, του Σαρακήνικου και των υπολοίπων 80 παραλιών. Το νησί της Αφροδίτης ,του οψιδιανού, των κατακομβών και των ορυχείων. Το νησί για τους ερωτευμένους και τις οικογένειες” Για όλους τους παραπάνω λόγους έγινε γνωστή ,αγαπήθηκε και έγινε σημείο αναφοράς και προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, …

Μήλος: Το νησί του Αιγαίου με τους φυσικούς θησαυρούς

  Πριν από περίπου 5-6 εκατομμύρια χρόνια υπήρξαν πολυάριθμες ηφαιστειακές εκρήξεις, από τις οποίες δημιουργήθηκε σταδιακά το σύμπλεγμα των νησιών που αποτελείται από την Αντίμηλο, την Κίμωλο, την Πολύαιγο και τη Μήλο. Ενώ πολύτιμος ορυκτός πλούτος συσσωρεύεται όπου ρέουν θερμά υδάτινα ρεύματα ανάμεσα στα γεωλογικά στρώματα και τις ρωγμές του εδάφους. Ορυχεία όπου εξορύσονται σημαντικές …

Φλαουνάκια: Παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες από την Μήλο

Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι γεμάτα αντιθέσεις και εξαιρετική ομορφιά. Στην σύγχρονη εποχή η Μήλος είναι πασίγνωστη χάρη στο διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης, το καλό φαγητό, τις εκπληκτικές παραλίες, τις σπηλιές και τα …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close