fbpx

Φλομάρια με κοτόπουλο σούπα, από τον Ηλία Μαμαλάκη

Στη Λήμνο φτάχνουν χειροποίητα ζυμαρικά στριφτά στο χέρι, που τα αγαπούν πολύ.Κυρίως τα μαγειρεύουν με κοτόπουλο σούπα, αλλά και κοκκινιστό μοσχαράκι. Συνταγή από το βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη ” Μαγειρεύοντας ΕΛΛΗΝΙΚΑ”

Τυροπιτάρι στριφτό με το παραδοσιακό καλαθάκι Λήμνου

Οι κάτοικοι της Λήμνου αγαπούν πολύ τις πίτες μιας και διαθέτουν στο νησί εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η μακραίωνη ιστορία της Λήμνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, όπως το κρασί, τα εξαιρετικά τυριά (ΠΟΠ και μη), το μοναδικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, το σιτάρι και το υπέροχο αλεύρι μαυραγάνι από παλιό σπόρο σταριού. Αυτά τα αγαθά αποτελούν τη βάση της λημνιακής γαστρονομικής παράδοσης. Η …

Φάβα Λήμνου με κολιό παστό από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Κολιός παστός φιλέτο με αρωματικά και φάβα Λήμνου, που συνοδεύει το ούζο ή τους πρώτους μεζέδες. Μια ξεχωριστή γευστικά συνταγή από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή, για τις Απόκριες ή τα κούλουμα, όπου η θάλασσα του Αιγαίου συναντάει τη Λήμνια Γη . —

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κατσικάκι.Δια χειρός chef Τριαντάφυλλου Καλατζή από τη Λήμνο

Η Λήμνος είναι ένα νησί με πλούσια έθιμα και πολιτιστική παράδοση. Από τις αρχές του Δεκέμβρη οι νοικοκυρές του νησιού ετοιμάζουν και καθαρίζουν το σπιτικό τους. Ζυμώνουν και το ψωμί για όλο το δωδεκαήμερο πριν έρθουν οι καλικάντζαροι. Την παραμονή Χριστουγέννων τρώνε την περίφημη «αποσορτή», δηλαδή μαγειρευτό χοιρινό κρέας κομμένο σε λωρίδες ενώ παρέες παιδιών …

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα.  Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …

Κασπακινό (αρνάκι με ρύζι και τυρί) Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Ανήμερα Λαμπρής το ρίφι – αρνάκι ή κατσικάκι – έχει τη τιμητική του . Στα νησιά του Αιγαίου , όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αντί για σούβλα, το βάζουν με πατάτες στον φούρνο. Στη Λήμνο το ψήνουν στον φούρνο με μια διαφορετική διαδικασία και το ονομάζουν Κασπακινό . Το όνομα του προέρχεται από …

Σαμσάδες ή σαμουσάδες. Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό Λήμνου

Οι σαμουσάδες ή σαμσάδες – στη λημνιακή διάλεκτο – είναι το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Λήμνου! Με φύλλο κρούστας, σουσάμι, αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο και μαστίχα, μοιάζουν με μπακλαβά αλλά είναι κάτι …άλλο. Τις περιόδους νηστείας τους φτιάχνουν με ντόπιο σησαμέλαιο και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου με φρέσκο πρόβειο βούτυρο. Που όπως όλα …

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Μαρμαρίτες. Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου

Μαρμαρίτες. Ένα είδος λαλαγγίτας που έψηναν και ψήνουν οι νοικοκυρές στη Λήμνο την παραμονή των Φώτων πάνω σε πέτρα για να τις πάρουν τα καλικατζαράκια και να μη μπουν στο υπόλοιπο σπίτι. Φτιάχνουν χυλό από αλεύρι, νερό και προζύμι, και το αφήνουν να φουσκώσει όλη νύχτα. Το πρωί μετά την εκκλησία ανάβουν το τζάκι και …

Βενιζελικά Λήμνου με λευκή επίστρωση γλυκιάς βανίλιας και αμυγδαλένια γέμιση. Συνταγή από την Ιωάννα – Μαρία Ευσταθιάδου

Η Λήμνος το νησί του Ηφαίστου είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί ανήκει στο βόρειο Αιγαίο και  έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση που φτάνει πολύ παλιά μέχρι τα χρόνια του Όμηρου. Η κουζίνα της διαθέτει εξαιρετικά πιάτα με κρέας ψάρια και θαλασσινά και παραδοσιακά  όπως τα φλωμάρια – χειροποίητα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από ντόπιο αλεύρι, χωριάτικα αυγά …

Φλωμάρια με καλαμαράκια, φέτα και βασιλικό: Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από την Νίκη Μηταρέα

Η κυρία Νίκη Μηταρέα γευσιγνώστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων οίνου και γεύσης , γνωρίζει όχι μόνο από καλό κρασί αλλά και από μαγειρέματα με κρασί. Μέσα από το βιβλίο της “Με Κρασί και Ελληνικά” μας ταξιδεύει συνδυάζοντας  μοναδικά τις γεύσεις  με το άρωμα του κρασιού σε όλη την Ελλάδα. “Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο” …

Λήμνος: Το απολιθωμένο δάσος της και η ανακάλυψη κορμού 20 εκατομμυρίων ετών

Το απολιθωμένο δάσος  στην Λήμνο  αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο το οποίο έχει ανακηρυχτεί από το 2013 προστατευόμενο μνημείο της φύσης. Δημιουργήθηκε σε περίοδο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας  στην ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου και της Μικράς Ασίας  όταν  εκσφενδονίζονταν από τον κρατήρα του ηφαιστείου λάβες, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή στάχτη που κάλυψε την πλούσια υποτροπική …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close