fbpx

Μπαλεζές Λέσβου. Συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Ο μπαλεζές της Λέσβου είναι το μουχαλεμπί της Ανατολής – παραδοσιακή αρωματική κρέμα με ανθόνερο – Το γλυκό αυτό οι νοικοκυρές το πήγαιναν κατά την 3η μέρα ως δώρο στο σπίτι της λεχώνας για να δουν το νεογέννητο μωρό. Πλέον συνδέεται με την νηστεία.

Κισκέτς – κεσκέκι – του Αγίου Γεωργίου στη Λέσβο

Το «κεσκέκι» είναι παραδοσιακό φαγητό από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και γίνεται σε πανηγύρια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά στη Λέσβο. Μαγειρευόταν επίσημα του Αγίου Γεωργίου, την πρωτοχρονιά, σε γάμους, και σε γιορτές αγίων. Παρασκευάζεται με κρέας – γίδα, πρόβατο ή βοδινό, ανάλογα την περιοχή – κοπανισμένο αποφλοιωμένο ολόκληρο σιτάρι και κρεμμύδια. Το μαγείρευαν …

Σελινάτο δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη από τη Λέσβο

Το σελινάτο είναι ένα από τα πιάτα που συνηθίζουν οι νοικοκυρές της Μυτιλήνης να φτιάχνουν για το γεύμα των Χριστουγέννων. Κύρια συστατικά του είναι το χοιρινό κρέας και το σέλινο. Αποτελεί ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε συνδυασμό με πολλές βιταμίνες (Κ, C, B 1), φυλικό …

Τσουρέκια πασχαλινά. Συνταγή από το Παλαιοχώρι Λέσβου.

Τα τσουρέκια είναι από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, στενά συνδεδεμένα με τη γιορτή του Πάσχα. Στρογγυλά με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο ή μακρόστενα με το αυγό στο πάνω μέρος της πλεξούδας, έτσι που να μοιάζει με τεράστιο μάτι. Τα πασχαλινά τσουρέκια τα ζυμώνουν τη Μεγάλη Πέμπτη, την “Κόκκινη Πέφτη” όπως την λένε στο …

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας, σκορδαλιά από αβοκάντο και μους λευκού ταραμά. Συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Το απόλυτο πιάτο για να γιορτάσουμε την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος. Μοσχοβολιστός με αφράτο κουρκούτι , τον περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο πως και πως. Η συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη για τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπύρας, ταραμοσαλάτα και σκορδαλιά από αβοκάντο είναι ιδαίτερη και πεντανόστιμη.

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Λέσβο

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα έθιμα του τόπου μας έρχονται να ομορφύνουν την καθημερινότητα μας. Στη Λέσβο οι νοικοκυρές  μέσα από υπέροχες  μυρωδιές και γεύσεις προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις δύο αυτές μεγάλες γιορτές! Χριστούγεννα    Μια-δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεχώριζαν το κρέας που θα κατανάλωναν νωπό κατά την διάρκεια των γιορτών και εκείνο που …

Μπλατζέτα Μεσοτόπου Λέσβου. Παραδοσιακή συνταγή από την κα Άντζελα Κοντού

Η παραδοσιακή μπλατζέτα είναι παραδοσιακό γλυκό από τη Λέσβο. Κάθε χωριό έχει την δική του παραλλαγή σε αυτήν την συνταγή, που την συναντάμε σε όλο το νησί.  Με ζεστό σιρόπι, κανέλα, καρύδι και παρθένο ελαιόλαδο , είναι για τον ουρανίσκο ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο. “Δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Όσο …

Βράσμα (πετιμέζι) από σύκα και ριτσέλ’ Μεσοτόπου Λέσβου. Συνταγή από την κα Άντζελα Κοντού

«Οι Μεσοτοπίτισσες έχουν χερικό! Νερό να βράσουν, ριτσέλ’ θα γίνει!» έλεγαν παλιότερα στα γύρω χωριά της δυτικής Λέσβου, όπου βρίσκεται ο Μεσότοπος.   Με τις φράσεις αυτές ήθελαν να τονίσουν την αξιοσύνη και την ιδιαίτερη ικανότητα που είχαν οι Μεσοτοπίτισσες στην κουζίνα. Με αξιοθαύμαστη επινοητικότητα και φαντασία έστηναν κάθε μέρα το χαρανί (= κατσαρόλα). Κι …

Πλωμάρι Λέσβου: Η “πρωτεύουσα” του ούζου

Το γραφικό Πλωμάρι, η “πρωτεύουσα του ούζου” όπως το αποκαλούν, χτίστηκε το 1842, ενώ η ονομασία του αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στο φυτό φλώμος.  Το χωριό δημιουργήθηκε όταν σταμάτησαν οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι κατέβηκαν από το Μεγαλοχώρι κοντά στη θάλασσα. Διασχίζεται από τον χείμαρρο Σεδούντα για αυτό και η παλαιότερη ονομασία του ήταν …

Πίτα του βοσκού με το αρνάκι που μας περίσσεψε: Δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε με κάποια φαγητά που μας έμειναν από το Πάσχα. Όπως το αρνάκι ή το κατσικάκι. Τα αξιοποιούμε, ετοιμάζοντας νέες συνταγές . Zero food waste λοιπόν χωρίς να πετάμε τίποτα στη κουζίνα μας! Η συνταγή για πεντανόστιμη πίτα του “βοσκού” με ψητό αρνάκι, μυρωδικά, σκεπασμένη με πουρέ πατάτας είναι από …

Στον Μεσότοπο Λέσβου βάφουμε τα αβγά μας με ριζάρι: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι από μας ψάχνουμε και προτιμάμε προϊόντα, τα οποία παράγονται με πιο ήπιες και αγνές μεθόδους. Αυτή η στροφή σε εναλλακτικές και παραδοσιακές  πρακτικές μας έκανε να ξαναθυμηθούμε ένα φυτό που οι γιαγιάδες μας και ίσως και οι μαμάδες μας χρησιμοποιούσαν κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα. Ο λόγος για …

Ο μεσοτοπίτικος τραχανάς και οι χάχλες: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού από τον Μεσότοπο Λέσβου

Οι χάχλες είναι κουπίτσες φτιαγμένες με το ζυμάρι του φρέσκου, ξινού τραχανά και η γεύση τους κλείνει μέσα της την αξία του λιγοστού χώματος της νοτιοδυτικής Λέσβου, του νόστιμου, ντόπιου γάλακτος και τις ακτίνες του καυτού ήλιου που τις ψήνει ανελέητα. O Μεσότοπος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λέσβου και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με …

Γλυκιά κολοκυθόπιτα: Το γλυκό για τις Απόκριες από τον Μεσότοπο της Λέσβου

Στον Μεσότοπο της Λέσβου οι Απόκριες λογίζονταν ανέκαθεν ως γεγονός μεγάλο. Μια χαρούμενη παρένθεση μέσα στο έτος, γεμάτη χρώματα, μουσικές, ήχους, στη διάρκεια της οποίας καταργούνται οι περιορισμοί, οι διακρίσεις και οι απαγορεύσεις και όλα επιτρέπονται! Τα «σισίτια», λογής λογής μεταμφιεσμένοι δηλαδή, τριγυρίζουν στο χωριό τραγουδώντας και γλεντώντας! Οι παραδοσιακές μεταμφιέσεις είναι καταρχήν οι περίφημοι …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close