fbpx

Πλωμάρι Λέσβου: Η “πρωτεύουσα” του ούζου

Το γραφικό Πλωμάρι, η “πρωτεύουσα του ούζου” όπως το αποκαλούν, χτίστηκε το 1842, ενώ η ονομασία του αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στο φυτό φλώμος.  Το χωριό δημιουργήθηκε όταν σταμάτησαν οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι κατέβηκαν από το Μεγαλοχώρι κοντά στη θάλασσα. Διασχίζεται από τον χείμαρρο Σεδούντα για αυτό και η παλαιότερη ονομασία του ήταν …

Πίτα του βοσκού με το αρνάκι που μας περίσσεψε: Δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε με κάποια φαγητά που μας έμειναν από το Πάσχα. Όπως το αρνάκι ή το κατσικάκι. Τα αξιοποιούμε, ετοιμάζοντας νέες συνταγές . Zero food waste λοιπόν χωρίς να πετάμε τίποτα στη κουζίνα μας! Η συνταγή για πεντανόστιμη πίτα του “βοσκού” με ψητό αρνάκι, μυρωδικά, σκεπασμένη με πουρέ πατάτας είναι από …

Στον Μεσότοπο Λέσβου βάφουμε τα αβγά μας με ριζάρι: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι από μας ψάχνουμε και προτιμάμε προϊόντα, τα οποία παράγονται με πιο ήπιες και αγνές μεθόδους. Αυτή η στροφή σε εναλλακτικές και παραδοσιακές  πρακτικές μας έκανε να ξαναθυμηθούμε ένα φυτό που οι γιαγιάδες μας και ίσως και οι μαμάδες μας χρησιμοποιούσαν κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα. Ο λόγος για …

Ο μεσοτοπίτικος τραχανάς και οι χάχλες: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού από τον Μεσότοπο Λέσβου

Οι χάχλες είναι κουπίτσες φτιαγμένες με το ζυμάρι του φρέσκου, ξινού τραχανά και η γεύση τους κλείνει μέσα της την αξία του λιγοστού χώματος της νοτιοδυτικής Λέσβου, του νόστιμου, ντόπιου γάλακτος και τις ακτίνες του καυτού ήλιου που τις ψήνει ανελέητα. O Μεσότοπος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λέσβου και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με …

Γλυκιά κολοκυθόπιτα: Το γλυκό για τις Απόκριες από τον Μεσότοπο της Λέσβου

Στον Μεσότοπο της Λέσβου οι Απόκριες λογίζονταν ανέκαθεν ως γεγονός μεγάλο. Μια χαρούμενη παρένθεση μέσα στο έτος, γεμάτη χρώματα, μουσικές, ήχους, στη διάρκεια της οποίας καταργούνται οι περιορισμοί, οι διακρίσεις και οι απαγορεύσεις και όλα επιτρέπονται! Τα «σισίτια», λογής λογής μεταμφιεσμένοι δηλαδή, τριγυρίζουν στο χωριό τραγουδώντας και γλεντώντας! Οι παραδοσιακές μεταμφιέσεις είναι καταρχήν οι περίφημοι …

Λέσβος: Το αρχοντικό και φιλόξενο νησί των ποιητών

Η Λέσβος, το τρίτο  σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, είναι ένα μεγάλο νησί, που ο επισκέπτης του θα χορτάσει βόλτες στη γραφική πρωτεύουσα Μυτιλήνη και στα μοναδικής ομορφιάς παραδοσιακά χωριά, άλλα ορεινά κι άλλα παραθαλάσσια. Το νησί ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, που προστατεύει και αναδεικνύει τα στοιχεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής …

Ψαρόσουπα με τραχανά από τον Μεσότοπο Λέσβου

“Η τελευταία λέξη στην παγκόσμια γαστρονομική “μόδα” είναι τα τοπικά παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα διατροφής , που παλιότερα ίσως τα σνομπάραμε θεωρώντας τα υποδεέστερα  έναντι των ξενοφερμένων που μας γυάλιζαν περισσότερο, ονομάζοντας τα “χωριάτικα” και ξεπερασμένα. Και όμως οι καιροί και οι διατροφικές επιταγές αλλάζουν.,, Και έρχονται να μας ξανασυστήσουν τρόφιμα, όπως τον σπιτικό τραχανά, που …

Ομελέτα του Αιγαίου – Σφουγγάτο – με κολοκυθάκι, μπρόκολο, φρέσκα αρωματικά και λαδοτύρι Μυτιλήνης: Από τον chef Στράτο Ιωσηφέλλη

Η Λέσβος είναι το νησί των γεύσεων και των αρωμάτων. Λάδι αγνό μυτιληνιό , φρέσκα λαχανικά ,αρωματικά μυρωδικά και λαδοτύρι Μυτιλήνης ,είναι κάποια  από τα υλικά της συνταγής που μας προτείνει ο chef  Στράτος Ιωσηφέλλης από τον Μεσότοπο της Λέσβου! Χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά | Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά | Μερίδες: 3-4 Υλικά Αβγά 8 …

Μαρεγκάκια με σοκολάτα: Συνταγή από τον chef Στράτο Ιωσηφέλλη

Σοκολατένια μαρεγκάκια  με σαντιγί που λιώνουν στο στόμα και μας προκαλούν να μην αφήσουμε ούτε ένα . Την συνταγή μας προτείνει ο chef Στράτος Ιωσηφέλλης “ Υλικά Κουβερτούρα 100 gr Ασπράδια Αυγών 4 Ζάχαρη 250 gr Χυμός λεμόνι 5 gr  Κρέμα γάλακτος 300 gr  χτυπημένη σε σαντιγί Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς στον …

Μυτιληνιοί κεφτέδες με ούζο: Από τον chef Στράτο Ιωσηφέλλη

Η Λέσβος είναι το νησί των γεύσεων και των αρωμάτων. Ούζο μοσχοβολιστό παραγωγής τους, λάδι αγνό μυτιληνιό και αρωματικά μυρωδικά , είναι κάποια  από τα υλικά της συνταγής που μας προτείνει ο chef  Στράτος Ιωσηφέλλης” Χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά | Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά | Μερίδες: 2-4 Υλικά: Μοσχαρίσιος κιμάς 300 gr Χοιρινός κιμάς 200 …

“Η Εστίαση αποτελεί βασικό κλάδο για την οικονομία της χώρας και του Τουρισμού”: Ο chef Στράτος Ιωσηφέλλης μιλάει στον “Τόπο μας”

Πολύ νέος αλλά πολύ δραστήριος, με αγάπη στον τόπο του τη Λέσβο ανάδειξη και στήριξη των τοπικών της προϊόντων, με σπουδές στην Le Monde, παρακολούθηση πολλαπλών σεμιναρίων, μέλος του Chef academy of Greece και του ΙΕΓ, chef σε καλά Εστιατόρια Εστίασης και consultant chef στο Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης μιλάει στον “Τόπο …

Μπισκότα με κακάο: Λαχταριστά cookies δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Τα πιο αφράτα, λαχταριστά cookies με κακάο και κομμάτια λευκής σοκολάτας που θα μας ξετρελάνουν! Εύκολα και γρήγορα συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το τσάι, τα γενέθλια! Από τον chef Στράτο Ιωσηφέλλη Υλικά Ζάχαρη 100 gr Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 200 gr Αλεύρι 250 gr Κακάο 50 gr Αυγό  1 τμχ Αλάτι 1 πρέζα Λευκή σοκολάτα …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close