fbpx

Βαρβάρα. Συνταγή παραδοσιακή από τη Κω

Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας! Οι νοικοκυρές προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου φτιάχνουν το γλύκισμα «Βαρβάρα», μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα – που μοιάζει με το κολυβόζουμο – από σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, καρύδια, αλλά και άλλους σπόρους. Η Αγ.Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και την παρασκευάζουν για να την «γλυκάνουν» και να τα …

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα.  Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Ρόδο και στα νησιά της Δωδεκανήσου

Με διαφορετικά έθιμα από νησί σε νησί και από χωριό σε χωριό γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στα νησιά της Δωδεκανήσου. Από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων είναι ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκονταν σε νηστεία με σκοπό να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Χριστού και να απολαύσουν στη συνέχεια το Χριστουγεννιάτικο …

Ήθη και έθιμα του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου

Ήθη και έθιμα  του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου που τηρούνται με ευλάβεια και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά” Στην Κάλυμνο η  Μεγάλη Παρασκευή έχει ξεχωριστό χρώμα, με τους ενορίτες των εκκλησιών να κατεβαίνουν στο λιμάνι του νησιού, όπου οι κοπέλες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια. Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το …

Πασά μακαρούνα: Παραδοσιακή συνταγή της Κω από τον chef Γιώργο Καρίκη

Κως το νησί του Ιπποκράτη! Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά και κάποιες μοναχικές, είναι πανέμορφες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και οι δραστηριότητες σε αυτές άπειρες! Οι επιρροές που έχει δεχτεί  από πολλούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια των αιώνων, έχουν γράψει πολύ σημαντική ιστορία και  το καταμαρτυρούν τα πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία που σώζονται …

Λαγάνα το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας: Η συνταγή και η ιστορία της από την Α’ μάγειρα Σέβη Πετρίδη

Μαντίλια στον Πουνέντε της Μονεμβασιάς σου γνέψανε το ξεπροβόδισμα, νησιώτισσες με κανελογαρίφαλα σου `γράψαν τ’ όνομά σου στα μηλοροδάκινα του Κλείδωνα στης Καθαροδευτέρας την λαγάνα σε κεντήσαν σε μυρτόκλωνο. Ρίτσος Γ. (1975), «Όστριας και Τραμουντάνας» Μπορεί όλα τριγύρω να αλλάζουν, όμως όπως δεν υπάρχει Μάρτης χωρίς Σαρακοστή έτσι δεν υπάρχει Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα. Μετά …

Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο γλυκό που φτιάχνουν από αλεύρι και νερό σε στρογγυλά κομμάτια και ψήνουν σε θερμαινόμενο μάρμαρο – παλαιότερα σε φωτιές στις πλατείες, τώρα πλέον με την οικογένεια στα σπίτια -. Το …

Κως: Η πατρίδα του πατέρα της Ιατρικής και ο πλάτανος του Ιπποκράτη

Ο  αρχαίος  Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης  γεννήθηκε στην  Κω το 460 π.Χ. .Θεωρείται ως ο πατέρας στον χώρο της  σύγχρονης Ιατρικής και μία από τις  μεγαλύτερες  προσωπικότητες στην ιστορία της “ Είναι δε ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Με μεγάλη ροπή στην μάθηση και την επιστήμη και ιδιαίτερα εργατικός , υπήρξε αρχικά μαθητής του ίδιου …

Χοιρινό με πλιγούρι: Παραδοσιακή συνταγή από την Κω

Κως το νησί του Ιπποκράτη! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με ενδιαφέροντα μνημεία ,εξαιρετικούς ποδηλατόδρομους για ατέλειωτες ώρες ποδηλάτου, πολλές δραστηριότητες (Windsurfing Ιππασία, Ιστιοπλοΐα) και μαγαζιά που προσφέρουν μοναδικούς τοπικούς μεζέδες  κρατώντας την παράδοση, είναι ένας πανέμορφος τόπος και  δημοφιλής προορισμός διακοπών για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά …

Κως: Ο ποδηλατικός προορισμός στην Ελλάδα – Video –

Η Κως φημίζεται σαν ποδηλατικός παράδεισος . Εκατοντάδες είναι οι ποδηλάτες ντόπιοι αλλά και επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό που εξερευνούν τις ομορφιές του νησιού  με αυτόν τον φυσικό και ασφαλή τρόπο.  Είναι αξιοσημείωτο πως εδώ και 50 χρόνια έχει εκπαιδευτές μάθησης σε τουρίστες. Και αυτό γιατί διαθέτει  επίπεδους και μεγάλους ποδηλατόδρομους όπου εύκολα και …

Κώτικες λαμπρόπιτες με φρέσκια μυζήθρα και φέτα : Aπό την chef Μαρία Κλήμη

Κως το νησί του Ιπποκράτη! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με ενδιαφέροντα μνημεία ,εξαιρετικούς ποδηλατόδρομους για ατέλειωτες ώρες ποδηλάτου, πολλές δραστηριότητες (Windsurfing Ιππασία, Ιστιοπλοΐα) και μαγαζιά που προσφέρουν μοναδικούς τοπικούς μεζέδες  κρατώντας την παράδοση είναι ένας πανέμορφος τόπος και  δημοφιλής προορισμός διακοπών για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά …

Λαζαράκια : Παραδοσιακή συνταγή από Κω

“Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” . Κως το νησί του Ιπποκράτη! Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά και κάποιες μοναχικές, είναι πανέμορφες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και οι δραστηριότητες σε αυτές άπειρες! Οι επιρροές που έχει δεχτεί  από πολλούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια των αιώνων, έχουν γράψει πολύ …

Γλυκιά “Μαεριά” από την Κω: Παραδοσιακή συνταγή από την chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κως το νησί του Ιπποκράτη! Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά και κάποιες μοναχικές, είναι πανέμορφες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και οι δραστηριότητες σε αυτές άπειρες! Οι επιρροές που έχει δεχτεί  από πολλούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια των αιώνων, έχουν γράψει πολύ σημαντική ιστορία και  το καταμαρτυρούν τα πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία που σώζονται …

Το κρασοτύρι Κω εντάχθηκε στη Κομισιόν ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Το τυρί της πόσιας – κρασοτύρι της Κω – είναι λευκό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, που βαπτίζεται και ωριμάζει στην οινολάσπη. Το 2018 το τυρί της πόσιας, μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη συμπεριελήφθη στην λίστα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close