fbpx

Σφουγγάτο Σαντορίνης

Μοιάζει με ομελέτα, αλλά είναι το τέλειο “σουφλέ” του καλοκαιριού. Η τοπική κουζίνα της Σαντορίνης έχει τη δική της γευστική “ταυτότητα” και υπέροχες καλοκαιρινές συνταγές. Το παραδοσιακό σαντορινιό σφουγγάτο είναι ξακουστό γιατί ενώ είναι πολύ ευκολο στην παρασκευή , είναι γευστικότατο και το  αποτέλεσμα μας αποζημιώνει.

Μελιτίνια. Παραδοσιακή συνταγή Σαντορίνης

Μικρά γλυκά λυχναράκια με φρέσκο ντόπιο τυρί που καλωσορίζουν την Άνοιξη και μας προετοιμάζουν για την Ανάσταση και τη Λαμπρή! Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαντορίνης που μοιάζει με …κέντημα. Η παράδοση θέλει να έχει κάθε μελιτίνι περιμετρικά τουλάχιστον 40 τσιμπήματα – βοηθούν να συγκρατηθεί το τυρί στο κέντρο και να είναι η …

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Με λίγα και απλά υλικά η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με το χωριάτικο φύλλο, είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό του νησιού, που συνδυάζει το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, με την τυροβολιά. . Η τυροβολιά – κρεμώδης, λευκή, και κάπως ξινή – είναι ένα ντόπιο μυκονιάτικο τυρί που ταιριάζει πολύ σε αλμυρά αλλά και σε γλυκά φαγητά. Αν …

Ταραμοσαλάτα με ρεβίθια και λευκό ταραμά. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από την Μήλο

Τι θα λέγατε για ρεβίθια – αντί ψωμί ή πατάτα – στην ταραμοσαλάτα? Την διαφορά κάνει ο λευκός ταραμάς με την δυνατή γεύση και μυρωδιά του, βασική προϋπόθεση για το τέλειο αποτέλεσμα. Όσοι αγαπούν το σαρακοστιανό έδεσμα, θα λατρέψουν αυτή την εκδοχή της συνταγής που μας προτείνει ο Βασίλης Παπικινός chef και ιδιοκτήτης του  https://www.facebook.com/alevromilos …

Συνταγές με γραβιέρα Νάξου. Δια χειρός chef Στέλιου Κορρέ από την Νάξο.

Ένα από τα τυριά της Νάξου που έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση, είναι η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή και με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος. Η Γραβιέρα Νάξου φέρει την ονομασία ενός προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι μαγικά γευστική! Ο executive chef Στέλιος Κορρές, μας προτείνει απλές …

Σκιουφικτά Κρήτης. Με πάστα ελιών Καλαμάτας ,χοιρινή τηγανιά και κατσικίσιο γιαούρτι. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Τα σιουφιχτά είναι χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνουν περισσότερο στη Κρήτη. Λέγονται αλλιώς και σκιουφιχτά ή ζυμένια. Στη κρητική διάλεκτο σκιουφίζω σημαίνει στρουφίζω, δηλαδή στρίβω. Έτσι, το χαρακτηριστικό στριφτό σχήμα τους προέρχεται από το στρίψιμο των λωρίδων ζύμης που το κάνουν, όσο αυτές είναι ακόμη νωπές. Στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Σικελία, …

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Λιγκουίνι με σουπιές. Συνταγή δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά από τη Σύρο

Ο πιο γευστικός συνδυασμός ζυμαρικών με θαλασσινά , είναι λιγκουίνι ( μικρές γλώσσες) με σουπιές. Κάνουν το τέλειο δίδυμο… και η γεύση που προκύπτει …εκπληκτική! Συνταγή απλή για ένα πεντανόστιμο πιάτο ζυμαρικών από την Ευαγγελία Φωτεινιά chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου https://www.facebook.com/arismari.syros . Σε κάθε μπουκιά μας μεταφέρει την φυσική γλυκιά γεύση της σουπιάς με …

Παραδοσιακή πίτα(σεφουκλωτή) δια χειρός chef Στέλιου Κορρέ από την Νάξο.

Κάθε νησί΄ του Αιγαίου έχει την δική του πίτα. Η Νάξος έχει την διάσημη “σεφουκλωτή” Πήρε το όνομά της από τα σέφουκλα, δηλαδή τα σέσκουλα. Μία παραδοσιακή πίτα με σέσκουλα και τραγανό χειροποίητο φύλλο που οι κάτοικοι του νησιού τη φτιάχνουν κυρίως ύστερα από περίοδο κρεατοφαγίας. Η πεντανόστιμη συνταγή είναι από τον Ναξιώτη executive chef …

Σίκινος: Το ναόμορφο μαυσωλείο και ο ασύλητος τάφος της επιφανούς Νεικούς

Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήρθε στο φως στην Επισκοπή Σικίνου κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής που πραγματοποιεί από το 2017 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: “Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του …

Χοιρινή τηγανιά με μέλι. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Πεντανόστιμος, αυθεντικά ελληνικός μεζές , η χοιρινή τηγανιά ανήκει στα πιάτα που ακολουθούσαν το ετήσιο σφάξιμο του γουρουνιού κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Η συνταγή για μελωμένη τηγανιά με μπύρα από τα μαγικά χέρια του chef Βασίλη Παπικινού, είναι πολύ απλή και γρήγορη, γίνεται στο τηγάνι και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το …

Ρεβιθάδα. Το χαρακτηριστικότερο πιάτο της Σερφιώτικης Γαστρονομίας

Το χαρακτηριστικότερο πιάτο της σερφιώτικης γαστρονομίας είναι η «ρεβιθάδα », η οποία μαγειρεύεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και αποτελεί το κατεξοχήν «Αγιοβασιλιάτικο» πιάτο των Σερφιωτών. Πιάτο μοναδικής νοστιμιάς . Τα ρεβίθια βράζουν όλη νύχτα στον φούρνο, με δεντρολίβανο, σταφίδες από την ποικιλία «πλατύραχο», δάφνη και κυρίως μαζί με το πίσω μέρος από το χοιρινό ψαρονέφρι, …

Μουσακάς “διαφορετικός”. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Ο μουσακάς μπορεί να θεωρηθεί ένα καλοκαιρινό φαγητό λόγω εποχικότητας υλικών (μελιτζάνας και κολοκυθιού) αλλά δεν παύει να αποτελεί λαχταριστό πιάτο όλο το χρόνο. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές μελιτζάνες είναι εξίσου νόστιμες και το χειμώνα (ιδιαίτερα εκείνης της Κρήτης) αλλά και τα κολοκυθάκια ακόμη υπάρχουν στην αγορά προτείνουμε έναν “διαφορετικό” μουσακά χωρίς κρέας, αλλά …

Ερμούπολη: Το “υπαίθριο μουσείο” της αριστοκρατικής Σύρου

Η Ερμούπολη αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού που συνδέεται καθημερινά με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου, ενώ σε απόσταση 3 χλμ. βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού που προσφέρει απευθείας πτήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι πρόσφυγες της Χίου, των …

Μπακαλιάρος “ξαλουριστός”. Παραδοσιακή συνταγή δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Μήλος! Το νησί παλέτα χρωμάτων, το νησί του Κλέφτικου, του Σαρακήνικου και των υπολοίπων 80 παραλιών. Το νησί της Αφροδίτης ,του οψιδιανού, των κατακομβών και των ορυχείων. Το νησί για τους ερωτευμένους και τις οικογένειες” Με πολύ μεγάλη επιρροή από τους ενετούς για ολόκληρες εκατονταετίες, με σαφείς κρητικές επιρροές από τους Κρήτες – μετά τον …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close