fbpx

Ερμούπολη. Μια Ελληνική πόλη η 2η πιο φιλόξενη στον κόσμο – video –

Η Booking.com αποκάλυψε πρόσφατα τους πιο φιλόξενους προορισμούς του 2024 και μέσα στη λίστα φιγουράρει και μια ελληνική πόλη. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Arraial d’Ajuda, μια πόλη νότια του Porto Seguro, η οποία είναι γνωστή ως ένας από τους καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Βραζιλίας. Σε αντίθεση με το πολυσύχναστο Porto Seguro, το Arraial d’Ajuda προσφέρει …

Χαλβάς σιμιγδαλένιος. Δύο συνταγές ξεχωριστές

Ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά της Σαρακοστής , είναι ο σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς. Απλός και γρήγορος, τον απολαμβάνουμε την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Η ετυμολογία της λέξης “χαλβάς” προέρχεται από την αραβική λέξη حلوى ή hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Σύμφωνα με πηγές, πέρασε στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τον 12ο αιώνα. Ωστόσο η δημοφιλία του χαλβά …

Αποκριάτικα έθιμα Τήνου

Την Τσικνοπέμπτη στην Τήνο, στο καφενείο του χωριού Τριαντάρος, αναβιώνει το έθιμο του «Αποκριάτικου Χορού» και του «Αλφαβηταριού της Αγάπης» όπου οι χορευτές, σε κυκλική διάταξη, τραγουδούν περιπαιχτικούς στίχους ακολουθώντας, σύμφωνα με το πρώτο γράμμα κάθε στίχου, τη σειρά της αλφαβήτου. Η εκδήλωση συνοδεύεται από κεράσματα με τοπικά εδέσματα  και γλυκίσματα. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στα …

Κουφονήσια. Ο εξωτικός παράδεισος των Μικρών Κυκλάδων

Το όνομά τους οφείλεται κατά την παράδοση στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι, θεωρώντας ότι τα νησιά είναι κούφια Τα Κουφονήσια, ένα μικρό σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, είναι τέσσερα νησιά, (Το πάνω Κουφονήσι, Το κάτω, η Κέρος και το Γλαρονήσι) αλλά µόνο το ένα είναι κατοικηµένο, το πάνω Κουφονήσι όπου το …

Μπατούδο. Παραδοσιακή συνταγή Νάξου από τον executive chef Στέλιο Κορρέ.

Το Πάσχα, στη μαγειρική παράδοση του Αιγαίου, το αρνί και το κατσίκι έχουν κυρίαρχο ρόλο, τα οποία σχεδόν πάντα γεμίζουν με μια πλούσια γέμιση, που περιλαμβάνει σαν συστατικά το ρύζι και τα αρωματικά βότανα. Κάθε νησί έχει τη δική του συνταγή ανάλογα με τις ιστορικές του καταβολές. Το «Μπατούδο» της Νάξου είναι συνταγή της τοπικής …

Φάβα Αμοργιανό ή “Μαέρεμα”

Το φάβα της Αμοργού – πρόσφατα πιστοποιημένο (ΠΓΕ) – είναι η γνωστή μας φάβα, που στην αμοργιανή ντοπιολαλιά έχει ουδέτερο γένος –  όπως και τα χαϊδευτικά – . Ονομάζεται επίσης “μαέρεμα” και ήταν παλαιότερα ένα από τα βασικότερα φαγητά στο νησί. Πρόκειται για είδος αρακά – Pisum sativum – και όχι για λαθούρι όπως αρκετές ελληνικές φάβες …

Τηγανόψωμο με σκορδάτο λουκάνικο και βολάκι Τήνου

Το αγαπημένο τηγανόψωμο των παιδικών μας χρόνων φτιαγμένο από τα χέρια της γιαγιάς ή της μαμάς, μεταμορφώνεται με σκορδάτο λουκάνικο και βολάκι. Δύο τοπικά υλικά από την Τήνο, που γεμίζουν τον ουρανίσκο μας με νέα αρώματα και γεύσεις.

Καρυδάτα. Παραδοσιακή συνταγή Άνδρου

Η Άνδρος έχει παράδοση στη ζαχαροπλαστική με ιστορία αιώνων και ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας. Οι πρώτοι ζαχαροπλάστες μάθαιναν την τέχνη εκτός των ελληνικών συνόρων – όπου οι συνταγές τους μεταφέρονται πλέον από γενιά σε γενιά – και φρόντιζαν να φέρνουν στο αρχοντικό νησί νεωτεριστικές ιδέες ικανοποιώντας το εκλεπτυσμένο γούστο της αστικής τάξης. Καρυδάτα, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, παστιστάκια, …

Μπουσέ – γλυκό παραδοσιακό -Σαντορίνης από τον chef Στέλιο Βασιλακόπουλο

Τα μπουσέ, είναι μικρά γλυκά τρουφάκια που φτιάχνουν παραδοσιακά στη Σαντορίνη κάθε Χριστούγεννα και γιορτές. Τα παλιά χρόνια στη Σαντορίνη συνήθιζε όλη η οικογένεια να νηστεύει .Το βράδυ μετά τον Εσπερινό των Χριστουγέννων συνηθισμένο φαγητό ήταν ο πετεινός ή η κότα αλλά και ο «κοφτός από σιτάρι και λαρδί»: Έβαζαν από την προηγούμενη σιτάρι σε …

Τσιπούρα με κουνουπίδι και γλυκοπατάτα. Παραδοσιακή συνταγή Σύρου παραμονής Χριστουγέννων από τη chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Στη Σύρο η προετοιμασία για τις γιορτές του Δωδεκαημέρου ξεκινούσε αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα όπου οι νοικοκυρές καθάριζαν το σπίτι και το άσπριζαν εξωτερικά για να τους βρουν καθαρούς τα Χριστούγεννα. Την τελευταία εβδομάδα των Χριστουγέννων έφτιαχναν κουραμπιέδες σε σχήμα άστρου, μισοφέγγαρου και καρδιάς, φοινίκια – μελομακάρονα – και δίπλες που στα χωριά και …

Σκαλτσούνια από την Πάρο. Δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Τα σκαλτσούνια, είναι μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή από την Πάρο. Τα παριανά σκαλτσούνια πρέπει να τα δοκιμάσετε. Τραγανό φύλλο, μυρωδάτη γέμιση με καρύδια, μέλι και μπαχαρικά. Αυτά είναι τα παραδοσιακά σκαλτσούνια της Πάρου που θα βρείτε σε κάθε παριανό σπίτι. “Αργυρώ Μπαρμπαρίγου” Στην Πάρο τη παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα αμέσως …

Σούπα παραδοσιακή “κουκουλομαεριά” Νάξου δια χειρός chef Στέλιου Κορρέ

Στη Νάξο το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με σήμα κατατεθέν τη περίφημη ’Πορτάρα’ και τα γνωστά σε όλο τον κόσμο τυριά της με κορυφαία τη γραβιέρα και το αρσενικό, από την προπαραμονή Χριστουγέννων οι νοικοκυρές άσπριζαν και καθάριζαν τα σπίτια, ζύμωναν το Χριστόψωμο και οι άντρες συμμετείχαν στα χοιροσφάγια. Ενώ για όλο το 12ήμερο, έκαιγε …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close