fbpx

Σπαγγέτι με ντοματίνια, γαύρο και λεμόνι: Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Γαύρος, ντοματίνια και λεμόνι. Ενας συγκλονιστικός συνδυασμός για τη συνταγή με σπαγγέτι που μας προτείνει ο Βασίλης Παπικινός chef και ιδιοκτήτης του  https://www.facebook.com/alevromilos στη Μήλο Υλικά Μακαρόνια 1 πακέτο μακαρόνια νο 6 Ντοματίνια 12-15 κομμένα στη μέση Γαύρος φιλέτο 15 τεμάχια Λεμόνι 1 μικρό Ελαιόλαδο 1/3 φλυτζάνι έξτρα παρθένο Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Σε ένα τηγάνι …

Πασχαλινά ήθη και έθιμα στα νησιά των Κυκλάδων

Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει μια ξεχωριστή παράδοση το Πάσχα με κυρίαρχο το έθιμο της νηστείας και της κατάνυξης! Στην Αμοργό η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με το παραδοσιακό άσπρισμα των σπιτιών και των δρόμων. Τη Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας ψέλνονται τα Εγκώμια και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου μέσα στους χώρους της Μονής. Το …

Νηστίσιμη τηγανιά με γαρίδες: Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Η συνταγή από τον Βασίλη Παπικινό chef και ιδιοκτήτη του  https://www.facebook.com/alevromilos στη Μήλο για τηγανιά με γαρίδες, είναι από τις πιο αγαπημένες  της νηστείας και όχι μόνο” Υλικά Γαρίδες 10 -12 μεγάλες νο 1 ή και νο 2 Κρεμμύδι 1 μέτριο  ψιλοκομμένο Πιπεριά 1 κόκκινη σε κυβάκια Πιπεριά 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια Πιπεριά 1 …

Η αυθεντική Μηλέικη κουζίνα: Γράφει ο chef Βασίλης Παπικινός από τη Μήλο

Μήλος! Το νησί παλέτα χρωμάτων, το νησί του Κλέφτικου, του Σαρακήνικου και των υπολοίπων 80 παραλιών. Το νησί της Αφροδίτης ,του οψιδιανού, των κατακομβών και των ορυχείων. Το νησί για τους ερωτευμένους και τις οικογένειες” Για όλους τους παραπάνω λόγους έγινε γνωστή ,αγαπήθηκε και έγινε σημείο αναφοράς και προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, …

Πάρος: Το κατάλευκο νησί των Κυκλάδων

Ένα κυκλαδονήσι πανέμορφο , που όσο περνούν τα χρόνια δεν χάνει τη γοητεία του, συνδυάζοντας αρμονικά  φυσική ομορφιά, αυθεντικές εμπειρίες, night life, γαστρονομία, δραστηριότητες, αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και «ορεινά», μεσόγεια χωριά. Σε κάθε σημείο ανακαλύπτουμε την κυκλαδίτικη ομορφιά του μέσα από το παραδοσιακό στοιχείο και τους οικισμούς με τα λευκά σπίτια που λάμπουν κάτω από …

Σαλατούρι Πάρου: Παραδοσιακή συνταγή από την Νίκη Μηταρέα

Η κυρία Νίκη Μηταρέα γευσιγνώστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων οίνου και γεύσης , γνωρίζει όχι μόνο από καλό κρασί αλλά και από μαγειρέματα με κρασί. Μέσα από το βιβλίο της “Με Κρασί και Ελληνικά” μας ταξιδεύει συνδυάζοντας  μοναδικά τις γεύσεις  με το άρωμα του κρασιού σε όλη την Ελλάδα. “Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο” …

Μύκονος: Η άλλη όψη του νησιού των ανέμων

Φως και ζωντάνια την ημέρα, γοητεία και λάμψη την νύχτα , είναι όσα χαρακτηρίζουν τη Μύκονο το κοσμοπολίτικο νησί του  τόπου μας και έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς  της Μεσογείου. Με απόσταση μόλις 94 ναυτικά μίλια και 5 ώρες από την Αθήνα, το νησί της Μυκόνου δεν είναι μόνο το νησί των σελέμπριτυ. Είναι …

Μελόπιτα Μυκόνου

Έργο τέχνης  αλλά και πολύ εύκολη η  μυκονιάτικη μελόπιτα ,γεμιστή με τυροβολιά ή τροβολιά μοσχοβολάει μέλι και κανέλα. Αντιπροσωπευτική πίτα του νησιού, που πρωταγωνιστεί μαζί με τα τσιμπητά, τα ραφιόλια, την κρεμμυδόπιτα και τη χορτόπιτα, στην κουζίνα της  Σαρακοστής. Φτιαγμένη από μία σπουδαία “μαστόρισσα” την κα Μαρία Ι. Χανιώτη και στολισμένη τόσο περίτεχνα που θα …

Σέριφος: Tο νησί των Κυκλώπων και του Περσέα

Τόπος ειδυλλιακός με απόκοσμη φυσική ομορφιά, η Σέριφος διαθέτει μια από τις πιο μαγευτικές χώρες. Χτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων  σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε βράχο, η Χώρα της Σερίφου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς των Κυκλάδων. Αναφέρεται σε μύθους της αρχαιότητας λόγω των δύο πολύ σημαντικών ηρώων της …

Αρνάκι ψητό στο μαστέλο: Παραδοσιακή συνταγή από τη Σίφνο

Το παραδοσιακό και πεντανόστιμο φαγητό της Κυριακής του Πάσχα στη Σίφνο είναι το μαστέλο. Έχει πάρει το όνομα του από το ομώνυμο σκεύος  – πήλινο κιούπι σε μέγεθος κουβά χωρίς καπάκι  –  όπου σιγοψήνεται το αρνάκι ή το κατσικάκι. Το μυστικό της απίστευτης γεύσης του βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και τον μπόλικο άνηθο αλλά και …

Μήλος: Το νησί του Αιγαίου με τους φυσικούς θησαυρούς

  Πριν από περίπου 5-6 εκατομμύρια χρόνια υπήρξαν πολυάριθμες ηφαιστειακές εκρήξεις, από τις οποίες δημιουργήθηκε σταδιακά το σύμπλεγμα των νησιών που αποτελείται από την Αντίμηλο, την Κίμωλο, την Πολύαιγο και τη Μήλο. Ενώ πολύτιμος ορυκτός πλούτος συσσωρεύεται όπου ρέουν θερμά υδάτινα ρεύματα ανάμεσα στα γεωλογικά στρώματα και τις ρωγμές του εδάφους. Ορυχεία όπου εξορύσονται σημαντικές …

Πεντανόστιμη πίτα ανοιχτή – τυρένια – από την Φολέγανδρο

Φολέγανδρος το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο Αιγαίο πέλαγος! Με την άγρια εντυπωσιακή ομορφιά, τα φυσικά τοπία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και το καλό φαγητό της, έχει  φανατικούς θαυμαστές που την επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. Η χώρα της είναι από τις πιο γραφικές  στις Κυκλάδες με την Καστροπολιτεία να θυμίζει σκηνικό …

Κολοκυθόπιτα γλυκιά από την Ιο με σιμιγδάλι: Aπό την chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μία παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα. Από την chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Υλικά Αλεύρι ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Ξύδι 2 κουτ σουπας Λάδι 4 κουτ σούπας Μπέικιν μπάουντερ 1/4 κουτ.γλ. Αλάτι μια πρέζα Ζεστό νερό  – περίπου – 1 …

Αμαραθένιες πιτούλες από την Κίμωλο

Κίμωλος η “Αρζαντιέρα” Ήρεμο περιβάλλον, μοναδικά βραχώδη τοπία, θερμές πηγές, γαλαζοπράσινα νερά, κάτοικοι πρόσχαροι και το υπέροχο λευκό της κιμωλίας να κυριαρχεί παντού. Πρωτεύουσα είναι το Χωριό, ένας  μαγευτικός οικισμός με  γραφικά σοκάκια και ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Η πράσσα, ο καράς, η αλυκή, η μαυροσπηλιά, το ρέμα, η μπονάτσα, παραλίες σαν στον παράδεισο  με χρυσές …

Τυρόψωμο με ζαφορά – κρόκο – : Συνταγή από την Ανάφη

Ανάφη ! Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  – έναν θεόρατο βράχο –  το μοναστήρι της Παναγίας ,τις παραλίες  με τα κρυστάλλινα νερά ,την φύση με τα αρώματα θυμαριού και ρίγανης,  τα μαγαζάκια με το καλό φαγητό, τα …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close