fbpx

Κουφονήσια. Ο εξωτικός παράδεισος των Μικρών Κυκλάδων

Το όνομά τους οφείλεται κατά την παράδοση στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι, θεωρώντας ότι τα νησιά είναι κούφια Τα Κουφονήσια, ένα μικρό σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, είναι τέσσερα νησιά, (Το πάνω Κουφονήσι, Το κάτω, η Κέρος και το Γλαρονήσι) αλλά µόνο το ένα είναι κατοικηµένο, το πάνω Κουφονήσι όπου το …

Μπατούδο. Παραδοσιακή συνταγή Νάξου από τον executive chef Στέλιο Κορρέ.

Το Πάσχα, στη μαγειρική παράδοση του Αιγαίου, το αρνί και το κατσίκι έχουν κυρίαρχο ρόλο, τα οποία σχεδόν πάντα γεμίζουν με μια πλούσια γέμιση, που περιλαμβάνει σαν συστατικά το ρύζι και τα αρωματικά βότανα. Κάθε νησί έχει τη δική του συνταγή ανάλογα με τις ιστορικές του καταβολές. Το «Μπατούδο» της Νάξου είναι συνταγή της τοπικής …

Φάβα Αμοργιανό ή “Μαέρεμα”

Το φάβα της Αμοργού – πρόσφατα πιστοποιημένο (ΠΓΕ) – είναι η γνωστή μας φάβα, που στην αμοργιανή ντοπιολαλιά έχει ουδέτερο γένος –  όπως και τα χαϊδευτικά – . Ονομάζεται επίσης “μαέρεμα” και ήταν παλαιότερα ένα από τα βασικότερα φαγητά στο νησί. Πρόκειται για είδος αρακά – Pisum sativum – και όχι για λαθούρι όπως αρκετές ελληνικές φάβες …

Τηγανόψωμο με σκορδάτο λουκάνικο και βολάκι Τήνου

Το αγαπημένο τηγανόψωμο των παιδικών μας χρόνων φτιαγμένο από τα χέρια της γιαγιάς ή της μαμάς, μεταμορφώνεται με σκορδάτο λουκάνικο και βολάκι. Δύο τοπικά υλικά από την Τήνο, που γεμίζουν τον ουρανίσκο μας με νέα αρώματα και γεύσεις.

Καρυδάτα. Παραδοσιακή συνταγή Άνδρου

Η Άνδρος έχει παράδοση στη ζαχαροπλαστική με ιστορία αιώνων και ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας. Οι πρώτοι ζαχαροπλάστες μάθαιναν την τέχνη εκτός των ελληνικών συνόρων – όπου οι συνταγές τους μεταφέρονται πλέον από γενιά σε γενιά – και φρόντιζαν να φέρνουν στο αρχοντικό νησί νεωτεριστικές ιδέες ικανοποιώντας το εκλεπτυσμένο γούστο της αστικής τάξης. Καρυδάτα, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, παστιστάκια, …

Γλυκό παραδοσιακό – Μπουσέ -Σαντορίνης από τον chef Στέλιο Βασιλακόπουλο

Τα μπουσέ, είναι μικρά γλυκά τρουφάκια που φτιάχνουν παραδοσιακά στη Σαντορίνη κάθε Χριστούγεννα και γιορτές. Τα παλιά χρόνια στη Σαντορίνη συνήθιζε όλη η οικογένεια να νηστεύει .Το βράδυ μετά τον Εσπερινό των Χριστουγέννων συνηθισμένο φαγητό ήταν ο πετεινός ή η κότα αλλά και ο «κοφτός από σιτάρι και λαρδί»: Έβαζαν από την προηγούμενη σιτάρι σε …

Τσιπούρα με κουνουπίδι και γλυκοπατάτα. Παραδοσιακή συνταγή Σύρου παραμονής Χριστουγέννων από τη chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Στη Σύρο η προετοιμασία για τις γιορτές του Δωδεκαημέρου ξεκινούσε αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα όπου οι νοικοκυρές καθάριζαν το σπίτι και το άσπριζαν εξωτερικά για να τους βρουν καθαρούς τα Χριστούγεννα. Την τελευταία εβδομάδα των Χριστουγέννων έφτιαχναν κουραμπιέδες σε σχήμα άστρου, μισοφέγγαρου και καρδιάς, φοινίκια – μελομακάρονα – και δίπλες που στα χωριά και …

Σκαλτσούνια από την Πάρο. Δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Τα σκαλτσούνια, είναι μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή από την Πάρο. Τα παριανά σκαλτσούνια πρέπει να τα δοκιμάσετε. Τραγανό φύλλο, μυρωδάτη γέμιση με καρύδια, μέλι και μπαχαρικά. Αυτά είναι τα παραδοσιακά σκαλτσούνια της Πάρου που θα βρείτε σε κάθε παριανό σπίτι. “Αργυρώ Μπαρμπαρίγου” Στην Πάρο τη παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα αμέσως …

Σούπα παραδοσιακή “κουκουλομαεριά” Νάξου δια χειρός chef Στέλιου Κορρέ

Στη Νάξο το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με σήμα κατατεθέν τη περίφημη ’Πορτάρα’ και τα γνωστά σε όλο τον κόσμο τυριά της με κορυφαία τη γραβιέρα και το αρσενικό, από την προπαραμονή Χριστουγέννων οι νοικοκυρές άσπριζαν και καθάριζαν τα σπίτια, ζύμωναν το Χριστόψωμο και οι άντρες συμμετείχαν στα χοιροσφάγια. Ενώ για όλο το 12ήμερο, έκαιγε …

Κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι. Δια χειρός chef Β.Παπικινού από τη Μήλο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Μήλο ήταν σημαντικές ίσως όχι τόσο όσο εκείνες του Πάσχα αλλά αρκετά σημαντικές. Αυτό μπορεί άνετα να εξηγηθεί με βάση την χρονική περίοδο και τις καιρικές συνθήκες. Διαφορετική διάθεσηκαι “όρεξη” υπήρχε την άνοιξη που εορτάζεται το Πάσχα από αυτήν τον Δεκέμβριο καιτον Ιανουάριο στην καρδιά του χειμώνα… …

Κορμός τυριών με κατσικίσιο γάλα. Δια χειρός chef Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

Αρωματικός, εμπλουτισμένος με παξιμαδάκια χαρουπιού και μοναδική κρεμώδη γεύση ο κορμός τυριών Μήλου με κατσικίσιο γάλα , φέρει την υπογραφή του Βασίλη Παπικινού chef και ιδιοκτήτη του  https://www.facebook.com/alevromilos στη Μήλο. Συνοδεύει υπέροχα τις σαλάτες, τα λαδερά, το φρεσκοψημένο ψωμί, τα φρούτα!

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα.  Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close