Κουλουράκια πασχαλινά. Παραδοσιακή συνταγή Καλύμνου
Συνταγή απλή Καλύμνου για αφράτα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία.
Συνταγή απλή Καλύμνου για αφράτα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία.
Καθ’όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στην ακριτική Κάρπαθο βιώνουν το Θείο Δράμα με παραδοσιακά έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται βαθιά μέσα στους αιώνες. Tη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες βάφουν τα πασχαλινά αυγά και ανάβουν τους λιθόχτιστους φούρνους που βρίσκονται διάσπαρτοι στις γειτονιές του χωριού, για να ψήσουν σταυροκούλουρα και λαμπροκούλουρα, που προσφέρονται σε …
Μία παραδοσιακή ανοιξιάτικη και νηστίσιμη συνταγή που μας προτείνει ο chef Νικόλαος Σιφουνιός. Σε συνδυασμό με τον άνηθο, τον μάραθο, το λεμόνι και τον μαϊντανό, δίνουν μια υπέροχη γεύση σε αυτό το πολύ υγιεινό φαγητό. Οι αγκινάρες, είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές. Εκτός από πολύ νόστιμο λαχανικό, θεωρούνται και ένα πολύτιμο …
Αβγοκούλες ή αβδοκούλες! Εθιμοτυπικά ήταν στη Σύμη το δώρο της ναννάς – νονάς – για το βαφτιστήρι της το Πάσχα! Αυγοκούλες και βουτυρένα ετοίμαζαν και για την εορτή των Αγίων Αποστόλων, αφού μεσολαβούσε η νηστεία που δεν ξεπερνούσε τις 30 μέρες – εξαρτιόταν από την ημερομηνία του Πάσχα – Κάτι που αναφέρει και ο Σιμωνίδης …
Κλασική συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή της οποίας παραλλαγή είναι οι σουπιές με πρασόρυζο – αντί με σπανάκι – “ Το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας και συνοδεύουμε με λευκό φρουτώδες κρασί Ροδίτη , μια αρμονία γεύσεων που δένει την γη με την θάλασσα. Υλικά για 4 άτομα Σουπιές 1 …
Η φάβα μεταμορφώνεται σε πεντανόστιμα φαβαδοπιτάκια. Η πιο απλή και γευστική συνταγή που μας προτείνει ο chef Νικόλαος Σιφουνιός από τη Λέρο.
Από τα πιο αγαπημένα φαγητά, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν τις Απόκριες και ειδικά τη νηστεία. Την πεντανόστιμη συνταγή μας προτείνει ο Νικόλαος Σιφουνιός από τη Λέρο!
Το Τριώδιο άνοιξε, οι Απόκριες φθάνουν και στη Σύμη πρωταρχικό ρόλο είχε το ρυζόγαλο. Μάλιστα οι Συμιακοί έλεγαν : “Αποκριές δίχως ρυζόγαλο μοιάζουν με χορό δίχως παιχνίδια” εννοώντας τα μουσικά όργανα. Ένα ποίημα της Δέσποινας Καψή Αναστασιάδη μας ταξιδεύει στη Σύμη σε παλαιότερες εποχές: Ελάτε γούλοι σας να μαευτούμε στο σπίτι μου αόψε το βραδάκι, …
Οι μαντινάδες είναι παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου με χειροποίητο σπιτικό φύλλο, αμύγδαλα, καρύδια, ελαιόλαδο και σιρόπι μελιού . Θυμίζει μπακλαβά και το προσφέρουν σαν κέρασμα στις γιορτές όπως του Αγ. Ανδρέα , Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, αλλά και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Νικόλας Κουλέπης Σε κάθε νησί του Αιγαίου γιορτάζονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αλλά …
Πάτμος η θεοβάδιστη. Το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου με την Ιερά Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου, δεσπόζει εδώ και δέκα αιώνες. Το σπήλαιο της Αποκαλύψεως, η γραφική Χώρα με τα σοκάκια της και τα αμέτρητα ξωκλήσια δικαιολογούν απόλυτα το προσωνύμιο της «δεύτερης Ιερουσαλήμ» Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή του Θεολόγου Κανιαρού από την Πάτμο για λαχταριστό …
Η προετοιμασία για τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Λέρο αρχίζει με το Σαρανταμερο. Την παραμονή των Χριστουγέννων έβλεπες τις πιατέλες γεμάτες, το σπίτι μοσχοβολούσε και η γαλοπούλα έτοιμη, γεμισμένη περίμενε να μπει στον φούρνο την επόμενη μέρα. Τα παιδιά έβγαιναν να πουν τα κάλαντα και οι νοικοκυραίοι τους έδιναν χρήματα για τον κόπο τους και …
Η Ηρωική Νήσος Κάσος, είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Ένα ταξίδι στην ηρωική νήσο Κάσο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Ένα ταξίδι που θα μείνει αξέχαστο.Είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στην αγνότητα και στο παρελθόν. Πλημμυρισμένη από τα πανηγύρια της, στην αυθεντική τους μορφή,με τη συνοδεία της λύρας του λαούτου και γεμάτη από το …
Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας! Οι νοικοκυρές προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου φτιάχνουν το γλύκισμα «Βαρβάρα», μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα – που μοιάζει με το κολυβόζουμο – από σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, καρύδια, αλλά και άλλους σπόρους. Η Αγ.Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και την παρασκευάζουν για να την «γλυκάνουν» και να τα …
Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα. Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …
Πάσχα χωρίς μαγειρίτσα και λαμπριάτικο τραπέζι χωρίς ρίφι (κατσίκι ή αρνί) δεν γίνεται.Στην μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας , τα έθιμα στα νησιά του Αιγαίου όπως και σε όλη τη χώρα, καλά κρατούν! Πρωταγωνιστές, το κατσίκι και το αρνί, όπου συνταγές παρόμοιες αλλά με διαφορετικά ονόματα, συνδέονται με το ίδιο συναίσθημα. Την αγάπη για το …