fbpx

Κεφαλόποδα – Ροδίτικη μαγειρίτσα και καπαμάς ή λαπάς Λαμπριώτης. Δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή από τη Ρόδο

Πάσχα χωρίς μαγειρίτσα και λαμπριάτικο τραπέζι χωρίς ρίφι (κατσίκι ή αρνί) δεν γίνεται.Στην μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας , τα έθιμα στα νησιά του Αιγαίου όπως και σε όλη τη χώρα, καλά κρατούν! Πρωταγωνιστές, το κατσίκι και το αρνί, όπου συνταγές παρόμοιες αλλά με διαφορετικά ονόματα, συνδέονται με το ίδιο συναίσθημα. Την αγάπη για το …

Λαζαράκια και κουλούρια βουτυρένα. Συνταγές της κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη

Τα παραδοσιακά κουλούρια που φτιάχνουμε το Πάσχα στη Σύμη είναι τριών ειδών: Τα (τ)ζαχαρένα (οι κουραμπιέδες του Πάσχα), τα βουτυρένα και τα αμμωνιακένα.Τότε που όλα τα σπίτια και οι φούρνοι παραμονές του Πάσχα γέμιζαν από τα μοσχομυριστά Συμιακά κουλούρια! Τα δύο πρώτα τα έφτιαχναν από πολύ παλιά. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε είναι από …

Αφράτοι χταποδοκεφτέδες φούρνου με άγρια χόρτα. Συνταγή δια χειρός chef Γιώργου Μαρκάκη από Ρόδο

Αφράτοι χταποδοκεφτέδες με πλούσια συστατικά που συνδυάζουν την γεύση του χταποδιού με το άρωμα της θάλασσας του Αιγαίου και άγρια χόρτα, είναι ο νησιώτικος μεζές που μας προτείνει ο chef Γιώργος Μαρκάκης απο τη Ρόδο.

Φασόλια τηγανιτά σουβλάκι. Συνταγή δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού από τη Λέρο.

Σουβλάκι από φασόλια τηγανιτά. Φαγητό που δύσκολα θα απολαύσουμε σε μαγαζί αν δεν το ετοιμάσουμε ..οι ίδιοι. Μας το προτείνει ο chef Νικόλας Σιφουνιός από τη Λέρο. Η συνταγή πολύ παλιά – στα χρόνια της κατοχής – αλλά τόσο απλή νόστιμη και θρεπτική, μιας και τα φασόλια θεωρούνται εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Τότε …

Συνταγές για μπακαλιάρο δια χειρός chef Ευρυπίδη Γκόγκου.

Οχι μία, αλλά δύο εκδοχές για μπακαλιάρο το παραδοσιακό πιάτο της εθνικής μας εορτής, μας προτείνει ο chef Ευρυπίδης Γκόγκος. Μπακαλιάρο με σκορδαλιά αρωματισμένη με άγριο κρόκο και πουρέ παντζαριού. Και μπακαλιάρο στη σχάρα με βραστά λαχανικά και αρωματικό λαδολέμονο. Διαλέγουμε και φτιάχνουμε, άλλωστε είναι και οι δύο η μία καλύτερη από την άλλη.

Ρεβίθια στη γάστρα με κρεμμύδια και δεντρολίβανο. Συνταγή Καλύμνου από την chef Μαρία Κλήμη

Εν μέσω Σαρακοστής τι καλύτερο φαγητό απο τα ρεβίθια…. Η Μαρία Κλήμη chef και ιδιοκτήτρια του  εστιατορίου https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina” μας προτείνει απίστευτα νόστιμη συνταγή απο την Κάλυμνο με ρεβίθια στη γάστρα . Τα κρεμμύδια και το δεντρολίβανο δυναμώνουν την γεύση τους και τα κάνουν ακόμα πιο απολαυστικά. Τα ρεβίθια στον φούρνο με κρεμμύδια και δεντρολίβανο ,είναι το …

Παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Δια χειρός chef Μιχάλη Π.Μπακίρη από τη Ρόδο

“Όταν η Ροδίτικη παράδοση φλερτάρει με την εξέλιξη, δημιουργεί γευστικές εκπλήξεις. Οι τοπικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά είναι η κληρονομιά μας, ο θησαυρός που μας άφησαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας” . Μιχάλης Π.Μπακίρης Chef. Ο chef Μιχάλης Π.Μπακίρης μας ταξιδεύει χρόνια πριν και μας προτείνει συνταγή για παραδοσιακές ροδίτικες τηγανίτες …

Τουρτάκια – συμιακές τυρόπιτες- και γαλακτομπούρεκο Σύμης. Συνταγές της κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη.

Καλή Τυρινή με δύο παραδοσιακές συνταγές που μας προτείνει η κυρία Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη. Τουρτάκια – τυρόπιτες – στιγμής με την παλιά συνταγή χωρίς γιαούρτι και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο όπως το κάνουν στο νησί με μάτζαλη (νισεστέ) χωρίς αβγά.

Λαγάνα με ταχίνι μαυροσούσαμο και ταραμοσαλάτα. Συνταγές δια χειρός chef Βαλάντη Τσακαλίδη από τη Ρόδο

Σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας η λαγάνα έχει την τιμητική της στο τραπέζι μας μαζί με την ταραμοσαλάτα και τα σαρακοστιανά. Μάρτης χωρίς Σαρακοστή και καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν υπάρχει. Η παράδοση μας θέλει να είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που παρασκευάζεται στους φούρνους. Ο chef Βαλάντης Τσακαλίδης μας προτείνει συνταγές για χειροποίητη λαγάνα …

Παραδοσιακές πεντανόστιμες συνταγές με ρεβίθια. Δια χειρός chef Ευριπίδη Γκόγκου από τη Ρόδο – Video –

Πλούσια σε πρωτεΐνη ισοδύναμης του κρέατος και των γαλακτοκομικών, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα ρεβύθια ή ερέβινθοι – καθώς η προέλευση της λέξης είναι αρχαιοελληνική – είχαν σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Γνώρισαν “χρυσές εποχές” στην αρχαιότητα όταν ως “πεφριγμένοι ερέβινθοι” – στραγάλια – προσφέρονταν σαν επιδόρπιο σε συμπόσια και …

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Λέρος. Κάστρο Παντελίου ή Κάστρο της Παναγιάς

Το κάστρο της Λέρου που ονομάζεται και Κάστρο της Παναγιάς η Κάστρο του Παντελιού είναι βυζαντινό και κτίστηκε τον 11ο ή τον 10 αιώνα και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Πίτυος στη βορειοανατολική πλευρά της Λέρου σε ύψος 600 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.  Σχετικά μικρό σε έκταση το κάστρο του Παντελίου συνδέθηκε από το 1087, σύμφωνα με χρυσόβουλλο διάταγμα …

Σούπα λαχανικών με κεφτεδάκια. Συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή

Αυτή η σούπα με κεφτεδάκια και λαχανικά ,είναι η ιδανική επιλογή για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή από τη Ρόδο για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο που πρέπει σίγουρα να απολαύσουμε”

Μελεκούνι Ρόδου. Συνταγή δια χειρός chef Μιχάλη Π. Μπακίρη από τη Ρόδο

Η λέξη «μελεκούνι» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» + «κούννα» και περιγράφει τα δύο κύρια συστατικά του γλυκίσματος: το μέλι και τις κούννες (τους σπόρους) σουσαμιού. Το μελεκούνι είναι ένα γλύκισμα της Ρόδου που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία και παραδοσιακά προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις. Τα τελευταία χρόνια, το γλύκισμα έχει τυποποιηθεί …

Αρτοκλασία Ρόδου. Συνταγή από τον chef Ευρυπίδη Γκόγκο

Ο όρος Αρτοκλασία προέρχεται από τις λέξεις άρτος και κλάσμα που σημαίνουν ψωμί και ποσοστό/κομμάτι. Είναι δηλαδή το ψωμί το οποίο προορίζεται να χωριστεί σε πολλά κομμάτια ώστε κατόπιν να μοιραστεί στον κόσμο. Αν θέλουμε να τον πάμε στην εκκλησία θα πρέπει να τον σφραγίσουμε με την ειδική σφραγίδα την οποία θα βρούμε σε καταστήματα …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close