fbpx

Σουπιές με πρασόρυζο από τον chef Γιώργο Φραντζή

Κλασική συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή της οποίας παραλλαγή είναι οι σουπιές με πρασόρυζο – αντί με σπανάκι – “ Το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας και  συνοδεύουμε με λευκό φρουτώδες κρασί Ροδίτη , μια αρμονία γεύσεων που δένει την γη με την θάλασσα. Υλικά για 4 άτομα Σουπιές 1 …

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού από τη Λέρο

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν τις Απόκριες και ειδικά τη νηστεία. Την πεντανόστιμη συνταγή μας προτείνει ο Νικόλαος Σιφουνιός από τη Λέρο!

Ρυζόγαλο. Παραδοσιακή συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη

Το Τριώδιο άνοιξε, οι Απόκριες φθάνουν και στη Σύμη πρωταρχικό ρόλο είχε το ρυζόγαλο. Μάλιστα οι Συμιακοί έλεγαν : “Αποκριές δίχως ρυζόγαλο μοιάζουν με χορό δίχως παιχνίδια” εννοώντας τα μουσικά όργανα. Ένα ποίημα της Δέσποινας Καψή Αναστασιάδη μας ταξιδεύει στη Σύμη σε παλαιότερες εποχές: Ελάτε γούλοι σας να μαευτούμε στο σπίτι μου αόψε το βραδάκι, …

Μαντινάδες δια χειρός pastry chef Νικόλα Κουλέπη από τη Ρόδο

Οι μαντινάδες είναι παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου με χειροποίητο σπιτικό φύλλο, αμύγδαλα, καρύδια, ελαιόλαδο και σιρόπι μελιού . Θυμίζει μπακλαβά και το προσφέρουν σαν κέρασμα στις γιορτές όπως του Αγ. Ανδρέα , Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, αλλά και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Νικόλας Κουλέπης Σε κάθε νησί του Αιγαίου γιορτάζονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αλλά …

Κοτόπουλο με χυλοπίτες, δια χειρός Θεολ. Κανιαρού από την Πάτμο

Πάτμος η θεοβάδιστη. Το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου με την Ιερά Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου, δεσπόζει εδώ και δέκα αιώνες. Το σπήλαιο της Αποκαλύψεως, η γραφική Χώρα με τα σοκάκια της και τα αμέτρητα ξωκλήσια δικαιολογούν απόλυτα το προσωνύμιο της «δεύτερης Ιερουσαλήμ» Στην Πάτμο οι προετοιμασίες καθώς και η νηστεία για τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν …

Μελομακάρονα “φοινίκια” από τη Λέρο. Συνταγή παραδοσιακή από την Ιωάννα Μαρία Ευσταθιάδου

Η προετοιμασία για τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Λέρο αρχίζει με το Σαρανταμερο. Την παραμονή των Χριστουγέννων έβλεπες τις πιατέλες γεμάτες, το σπίτι μοσχοβολούσε και η γαλοπούλα έτοιμη, γεμισμένη περίμενε να μπει στον φούρνο την επόμενη μέρα. Τα παιδιά έβγαιναν να πουν τα κάλαντα και οι νοικοκυραίοι τους έδιναν χρήματα για τον κόπο τους και …

Πιλάφι με αρνάκι. Παραδοσιακή συνταγή Κάσου από το Λύκειο Ελληνίδων Κάσου

Η Ηρωική Νήσος Κάσος, είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Ένα ταξίδι στην ηρωική νήσο Κάσο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Ένα ταξίδι που θα μείνει αξέχαστο.Είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στην αγνότητα και στο παρελθόν. Πλημμυρισμένη από τα πανηγύρια της, στην αυθεντική τους μορφή,με τη συνοδεία της λύρας του λαούτου και γεμάτη από το …

Βαρβάρα. Συνταγή παραδοσιακή από τη Κω

Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας! Οι νοικοκυρές προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου φτιάχνουν το γλύκισμα «Βαρβάρα», μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα – που μοιάζει με το κολυβόζουμο – από σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, καρύδια, αλλά και άλλους σπόρους. Η Αγ.Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και την παρασκευάζουν για να την «γλυκάνουν» και να τα …

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα.  Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …

Κεφαλόποδα – Ροδίτικη μαγειρίτσα και καπαμάς ή λαπάς Λαμπριώτης. Δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή από τη Ρόδο

Πάσχα χωρίς μαγειρίτσα και λαμπριάτικο τραπέζι χωρίς ρίφι (κατσίκι ή αρνί) δεν γίνεται.Στην μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας , τα έθιμα στα νησιά του Αιγαίου όπως και σε όλη τη χώρα, καλά κρατούν! Πρωταγωνιστές, το κατσίκι και το αρνί, όπου συνταγές παρόμοιες αλλά με διαφορετικά ονόματα, συνδέονται με το ίδιο συναίσθημα. Την αγάπη για το …

Λαζαράκια και κουλούρια βουτυρένα. Συνταγές της κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη

Τα παραδοσιακά κουλούρια που φτιάχνουμε το Πάσχα στη Σύμη είναι τριών ειδών: Τα (τ)ζαχαρένα (οι κουραμπιέδες του Πάσχα), τα βουτυρένα και τα αμμωνιακένα.Τότε που όλα τα σπίτια και οι φούρνοι παραμονές του Πάσχα γέμιζαν από τα μοσχομυριστά Συμιακά κουλούρια! Τα δύο πρώτα τα έφτιαχναν από πολύ παλιά. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε είναι από …

Αφράτοι χταποδοκεφτέδες φούρνου με άγρια χόρτα. Συνταγή δια χειρός chef Γιώργου Μαρκάκη από Ρόδο

Αφράτοι χταποδοκεφτέδες με πλούσια συστατικά που συνδυάζουν την γεύση του χταποδιού με το άρωμα της θάλασσας του Αιγαίου και άγρια χόρτα, είναι ο νησιώτικος μεζές που μας προτείνει ο chef Γιώργος Μαρκάκης απο τη Ρόδο.

Φασόλια τηγανιτά σουβλάκι. Συνταγή δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού από τη Λέρο.

Σουβλάκι από φασόλια τηγανιτά. Φαγητό που δύσκολα θα απολαύσουμε σε μαγαζί αν δεν το ετοιμάσουμε ..οι ίδιοι. Μας το προτείνει ο chef Νικόλας Σιφουνιός από τη Λέρο. Η συνταγή πολύ παλιά – στα χρόνια της κατοχής – αλλά τόσο απλή νόστιμη και θρεπτική, μιας και τα φασόλια θεωρούνται εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Τότε …

Συνταγές για μπακαλιάρο δια χειρός chef Ευρυπίδη Γκόγκου.

Οχι μία, αλλά δύο εκδοχές για μπακαλιάρο το παραδοσιακό πιάτο της εθνικής μας εορτής, μας προτείνει ο chef Ευρυπίδης Γκόγκος. Μπακαλιάρο με σκορδαλιά αρωματισμένη με άγριο κρόκο και πουρέ παντζαριού. Και μπακαλιάρο στη σχάρα με βραστά λαχανικά και αρωματικό λαδολέμονο. Διαλέγουμε και φτιάχνουμε, άλλωστε είναι και οι δύο η μία καλύτερη από την άλλη.

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close