fbpx

Κισκέτς – κεσκέκι – του Αγίου Γεωργίου στη Λέσβο

Το «κεσκέκι» είναι παραδοσιακό φαγητό από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και γίνεται σε πανηγύρια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά στη Λέσβο. Μαγειρευόταν επίσημα του Αγίου Γεωργίου, την πρωτοχρονιά, σε γάμους, και σε γιορτές αγίων. Παρασκευάζεται με κρέας – γίδα, πρόβατο ή βοδινό, ανάλογα την περιοχή – κοπανισμένο αποφλοιωμένο ολόκληρο σιτάρι και κρεμμύδια. Το μαγείρευαν …

Φάβα Λήμνου με κολιό παστό από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Κολιός παστός φιλέτο με αρωματικά και φάβα Λήμνου, που συνοδεύει το ούζο ή τους πρώτους μεζέδες. Μια ξεχωριστή γευστικά συνταγή από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή, για τις Απόκριες ή τα κούλουμα, όπου η θάλασσα του Αιγαίου συναντάει τη Λήμνια Γη . —

Κατάδες – παραδοσιακοί κουραμπιέδες – Σάμου, δια χειρός Νίκης Μηταρέα

Τα Χριστούγεννα στη Σάμο μαζί με τις ευχές για χρόνια πολλά αναβιώνουν ήθη και έθιμα, όπου οι κάτοικοι της τα κρατούν ζωντανά από γενιά σε γενιά.Ειναι δε άρρηκτα συνδεδεμένα με το φαγητό, το τραγούδι, τα δώρα και την καλοτυχία της οικογένειας. Στο νησί αντί γαλοπούλας, φτιάχνουν τη “πηχτή” δηλαδή βραστό λεμονάτο κρέας που έχει μείνει …

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κατσικάκι.Δια χειρός chef Τριαντάφυλλου Καλατζή από τη Λήμνο

Η Λήμνος είναι ένα νησί με πλούσια έθιμα και πολιτιστική παράδοση. Από τις αρχές του Δεκέμβρη οι νοικοκυρές του νησιού ετοιμάζουν και καθαρίζουν το σπιτικό τους. Ζυμώνουν και το ψωμί για όλο το δωδεκαήμερο πριν έρθουν οι καλικάντζαροι. Την παραμονή Χριστουγέννων τρώνε την περίφημη «αποσορτή», δηλαδή μαγειρευτό χοιρινό κρέας κομμένο σε λωρίδες ενώ παρέες παιδιών …

Σελινάτο δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη από τη Λέσβο

Το σελινάτο είναι ένα από τα πιάτα που συνηθίζουν οι νοικοκυρές της Μυτιλήνης να φτιάχνουν για το γεύμα των Χριστουγέννων. Κύρια συστατικά του είναι το χοιρινό κρέας και το σέλινο. Αποτελεί ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε συνδυασμό με πολλές βιταμίνες (Κ, C, B 1), φυλικό …

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα.  Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …

Μελένια και σοκολάτα των φτωχών.Στους Φούρνους Ικαρίας μαθαίνουμε την συνταγή της μακροζωίας

Οι Φούρνοι είναι ένα νησιωτικός σχηματισμός στο ανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Αποτελείται από τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και 10 ακατοίκητες βραχονησίδες. Κατά το Μεσαίωνα, οι Φούρνοι είχαν την ονομασία “Κορσεοί Νήσοι” – νησιά των κουρσάρων – καθώς υπήρξαν διάσημο ορμητήριο πειρατών. Βάσει της τελευταίας απογραφής – 2015 – η συστάδα νησιών έχει …

Κασπακινό (αρνάκι με ρύζι και τυρί) Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Ανήμερα Λαμπρής το ρίφι – αρνάκι ή κατσικάκι – έχει τη τιμητική του . Στα νησιά του Αιγαίου , όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αντί για σούβλα, το βάζουν με πατάτες στον φούρνο. Στη Λήμνο το ψήνουν στον φούρνο με μια διαφορετική διαδικασία και το ονομάζουν Κασπακινό . Το όνομα του προέρχεται από …

Τσουρέκια πασχαλινά. Συνταγή από το Παλαιοχώρι Λέσβου.

Τα τσουρέκια είναι από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, στενά συνδεδεμένα με τη γιορτή του Πάσχα. Στρογγυλά με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο ή μακρόστενα με το αυγό στο πάνω μέρος της πλεξούδας, έτσι που να μοιάζει με τεράστιο μάτι. Τα πασχαλινά τσουρέκια τα ζυμώνουν τη Μεγάλη Πέμπτη, την “Κόκκινη Πέφτη” όπως την λένε στο …

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας, σκορδαλιά από αβοκάντο και μους λευκού ταραμά. Συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Το απόλυτο πιάτο για να γιορτάσουμε την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος. Μοσχοβολιστός με αφράτο κουρκούτι , τον περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο πως και πως. Η συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη για τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπύρας, ταραμοσαλάτα και σκορδαλιά από αβοκάντο είναι ιδαίτερη και πεντανόστιμη.

Σαμσάδες ή σαμουσάδες. Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό Λήμνου

Οι σαμουσάδες ή σαμσάδες – στη λημνιακή διάλεκτο – είναι το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Λήμνου! Με φύλλο κρούστας, σουσάμι, αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο και μαστίχα, μοιάζουν με μπακλαβά αλλά είναι κάτι …άλλο. Τις περιόδους νηστείας τους φτιάχνουν με ντόπιο σησαμέλαιο και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου με φρέσκο πρόβειο βούτυρο. Που όπως όλα …

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Κεσκέκι. Παραδοσιακή συνταγή Σάμου

Το Κεσκέκι είναι έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κατά τη χριστιανική περίοδο διαδόθηκε με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μικράς Ασίας (στη Μυτιλήνη, στα Βουρλά, στη Σπάρτη Πισιδείας, στον Πόντο, στην Καππαδοκία) και εξελίχθηκε σε γιορτινό και γαμήλιο έθιμο. Είναι βραστό κρέας με σιτάρι που το έφτιαχναν εκτός από …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close