fbpx

Πλωμάρι Λέσβου: Η “πρωτεύουσα” του ούζου

Το γραφικό Πλωμάρι, η “πρωτεύουσα του ούζου” όπως το αποκαλούν, χτίστηκε το 1842, ενώ η ονομασία του αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στο φυτό φλώμος.  Το χωριό δημιουργήθηκε όταν σταμάτησαν οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι κατέβηκαν από το Μεγαλοχώρι κοντά στη θάλασσα. Διασχίζεται από τον χείμαρρο Σεδούντα για αυτό και η παλαιότερη ονομασία του ήταν …

Αβγοκαλάμαρα: Συνταγή από τις Οινούσες για κρέπα  – ομελέτα γεμιστή με κιμά και ρύζι

Οινούσες! Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου με τους 1000 κατοίκους ανάμεσα στη Χίο και τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας έχει μεγάλη ναυτική παράδοση. Σήμα κατατεθέν η Οινουσιώτισα . η χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, που υποδέχεται τους επισκέπτες μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι. Το πρώτο όνομα του ήταν Αιγνούσα απο το …

Κοτόπουλο “μεθυσμένο” με πορτοκάλι και γλυκό σαμιώτικο κρασί

“Σαμιώτικο γλυκό κρασί θα πιώ για να μεθύσω στην ξενιτιά που βρίσκομαι να μη σε λησμονήσω” ” Παραδοσιακό Δόμνα Σαμίου” Αρωμα και γεύση από γλυκό σαμιώτικο κρασί  που δένει υπέροχα με πορτοκάλι και μέλι ….Μεθάει το κοτόπουλο μας κι εμείς μαζί” Υλικά Κοτόπουλο σε μερίδες ή 4 μπούτια κοτόπουλου χωρισμένα στα δύο Κρασί σαμιώτικο γλυκό …

Πίτα του βοσκού με το αρνάκι που μας περίσσεψε: Δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε με κάποια φαγητά που μας έμειναν από το Πάσχα. Όπως το αρνάκι ή το κατσικάκι. Τα αξιοποιούμε, ετοιμάζοντας νέες συνταγές . Zero food waste λοιπόν χωρίς να πετάμε τίποτα στη κουζίνα μας! Η συνταγή για πεντανόστιμη πίτα του “βοσκού” με ψητό αρνάκι, μυρωδικά, σκεπασμένη με πουρέ πατάτας είναι από …

Στον Μεσότοπο Λέσβου βάφουμε τα αβγά μας με ριζάρι: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι από μας ψάχνουμε και προτιμάμε προϊόντα, τα οποία παράγονται με πιο ήπιες και αγνές μεθόδους. Αυτή η στροφή σε εναλλακτικές και παραδοσιακές  πρακτικές μας έκανε να ξαναθυμηθούμε ένα φυτό που οι γιαγιάδες μας και ίσως και οι μαμάδες μας χρησιμοποιούσαν κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα. Ο λόγος για …

Ο μεσοτοπίτικος τραχανάς και οι χάχλες: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού από τον Μεσότοπο Λέσβου

Οι χάχλες είναι κουπίτσες φτιαγμένες με το ζυμάρι του φρέσκου, ξινού τραχανά και η γεύση τους κλείνει μέσα της την αξία του λιγοστού χώματος της νοτιοδυτικής Λέσβου, του νόστιμου, ντόπιου γάλακτος και τις ακτίνες του καυτού ήλιου που τις ψήνει ανελέητα. O Μεσότοπος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λέσβου και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με …

Φλωμάρια με καλαμαράκια, φέτα και βασιλικό: Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από την Νίκη Μηταρέα

Η κυρία Νίκη Μηταρέα γευσιγνώστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων οίνου και γεύσης , γνωρίζει όχι μόνο από καλό κρασί αλλά και από μαγειρέματα με κρασί. Μέσα από το βιβλίο της “Με Κρασί και Ελληνικά” μας ταξιδεύει συνδυάζοντας  μοναδικά τις γεύσεις  με το άρωμα του κρασιού σε όλη την Ελλάδα. “Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο” …

Σπανακόπιτα με χιώτικο τυρί μαστέλο

Χίος το νησί της μαστίχας! Γενέτειρα του Ομήρου και πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Με τα μεσαιωνικά χωριά της, τις πανέμορφες θάλασσες  και τον εύφορο κάμπο της διατηρεί μια ομορφιά αναλλοίωτη.  Η πόλη της χτισμένη …

Σάμος: Το καταπράσινο νησί του Πυθαγόρα και της Ήρας

Το καταπράσινο νησί της Σάμου βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο με απόσταση μόλις 13 ωρών από τον Πειραιά. Είναι γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων και ανθρώπων της αρχαιότητας στον χώρο της επιστήμης και της τέχνης ( Πυθαγόρας, Επίκουρος, Ηρόδοτος, Αίσωπος). Το αρχαίο όνομα της “Σάμη” που σημαίνει “Υψηλή” δηλώνει το επιβλητικό της τοπίο με τους ορεινούς της όγκους, …

Παραδοσιακές τηγανίτες Σάμου

Αφράτες τηγανίτες με συνταγή από τη Σάμο. Τόσο απλές στην εκτέλεση αλλά το ίδιο λαχταριστές με αυτές των παιδικών μας χρόνων. Τρώγονται ζεστές με μέλι, γλυκό του κουταλιού, ή τυρί” Υλικά Αλεύρι 1  πακέτο που φουσκώνει μόνο του (500 gr) Αβγό 1 Αλάτι 1 κουτ.γλυκού Ζάχαρη 1 κουτ.σούπας Γάλα χλιαρό  (όσο πάρει για να γίνει …

Ικαρία: To νησί της μακροζωίας και της ανεπιτήδευτης χαλαρότητας

Ικαρία. Το νησί που  χαρακτηρίστηκε από το CNN ως το καλύτερο στην Ελλάδα για τους λάτρεις της φύσης και μία από τις πέντε περιοχές παγκοσμίως που είναι γνωστές για τη μακροζωία των κατοίκων της. Με μόλις 7,5 ώρες μακριά από την Αθήνα  έχει αυτό το ξεχωριστό ανθρώπινο στοιχείο που συνδέεται με το ελεύθερο πνεύμα και την …

Η διάσημη Ικαριώτικη χορτόπιτα

Χόρτα και πάλι χόρτα.. Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία! Η “μελέτη Ικαρία” έδειξε ότι οι κάτοικοι της αγαπούν να καταναλώνουν οτιδήποτε παράγει η γη τους, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πατάτες και μπόλικο ελαιόλαδο. Η μεγάλη τους αδυναμία είναι τα χόρτα, που εκτός από βραστά με μπόλικο λάδι, τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν …

Γλυκιά κολοκυθόπιτα: Το γλυκό για τις Απόκριες από τον Μεσότοπο της Λέσβου

Στον Μεσότοπο της Λέσβου οι Απόκριες λογίζονταν ανέκαθεν ως γεγονός μεγάλο. Μια χαρούμενη παρένθεση μέσα στο έτος, γεμάτη χρώματα, μουσικές, ήχους, στη διάρκεια της οποίας καταργούνται οι περιορισμοί, οι διακρίσεις και οι απαγορεύσεις και όλα επιτρέπονται! Τα «σισίτια», λογής λογής μεταμφιεσμένοι δηλαδή, τριγυρίζουν στο χωριό τραγουδώντας και γλεντώντας! Οι παραδοσιακές μεταμφιέσεις είναι καταρχήν οι περίφημοι …

Χίος: Το ζωγραφιστό χωριό Πυργί και τα περίφημα “ξυστά του”

Όσα μέρη και αν έχουμε επισκεφθεί , ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά παγκοσμίως που πρέπει οπωσδήποτε να μην παραλείψουμε είναι το μεσαιωνικό Πυργί στη Χίο. . Είναι γνωστό ως το “ζωγραφιστό” χωριό λόγω των περίτεχνων ξυστών του . Ένα χωριό πραγματικός θησαυρός που κερδίζει συνεχώς τις καλύτερες εντυπώσεις των επισκεπτών του, λόγω της  σπουδαιότητάς …

Νηστίσιμα τριγωνάκια με φύλλο κρούστας, αμύγδαλα και αρωματικά μανταρίνια Χίου

Το άρωμα και η γεύση των μανταρινιών του Χιώτικου κάμπου  – από τα πιο αρωματικά στον κόσμο – μεταμορφώνονται σε απλό αλλά πολύ λαχταριστό γλυκό με φύλλο κρούστας , αμύγδαλα ασπρισμένα και ζάχαρη άχνη! Υλικά για 50 τεμ Μανταρίνια χιώτικα 20 τεμάχια Αμύγδαλα ασπρισμένα 500 gr Ζάχαρη άχνη  500 gr Φύλλα  κρούστας  10 -11 (1 …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close