fbpx

Ψαρά: Το ηρωικό νησί του Βoρείου Αιγαίου

Σε απόσταση μόλις 44 ναυτικά μίλια από την Χίο και με 422 κατοίκους βρίσκονται τα Ψαρά. Κατά την αρχαιότητα το αρχικό όνομα των Ψαρών ήταν Ψύρα, Ψυρίην ή Ψυρίαν. Αρχικά ήταν απροσδιόριστο εάν το νησί κατοικείτο ή όχι, διότι συγγράμματα αρχαίων ιστορικών μαρτυρούσαν άλλοτε την ύπαρξη και άλλοτε την απουσία πολιτισμού. Με το πέρασμα των …

Μακαρόνια κουφωτά. Παραδοσιακή συνταγή Ψαρών – Video –

Περπατώντας στα σοκάκια και τους δρόμους των Ψαρών αντιλαμβάνεται κανείς την ομορφιά και την μοναδικότητα του νησιού αλλά και των κατοίκων του. Το νησί έχει γραφτεί άξια στην ιστορία της Ελλάδος για την σημαντική και ουσιαστική συμβολή του στην Επανάσταση του 1821. Οι φιλόξενοι Ψαριανοί απόγονοι του Κανάρη, του Νικοδήμου, του Βαρβάκη και άλλων ένδοξων …

Μποξαδάκι. Συνταγή σαμιώτικη με μοσχαράκι και μελιτζάνες

Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα και της Ήρας! Ο τόπος αυτός διαθέτει εκπληκτική γαστρονομία και παράγει εξαιρετικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, μέλι, εσπεριδοειδή αλλά και το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί. Το Μοσχάτο κατέχει ξεχωριστή θέση στη γαλλική οινική αγορά, μία από τις πιο απαιτητικές στον κόσμο, έχει βραβευθεί και διακριθεί διεθνώς για  το πλούσιο φρουτώδες άρωμά …

Μεστά: To μεσαιωνικό Mαστιχοχώρι της Χίου

Τα Μεστά δεσπόζουν σε μια μικρή κοιλάδα στο νοτιοδυτικό άκρο της Χίου, στην ευρύτερη περιοχή των Μαστιχοχωρίων, 35 χλμ περίπου από την πόλη του νησιού. Συνδυασμός εξαίσιου φυσικού κάλλους και αναλλοίωτης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, θυμίζει πραγματικό φρούριο. Είναι το πλέον καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι. Μαζί με τον Κάμπο και το Πυργί αποτελούν ίσως τα κοσμήματα της Χίου. Χτίστηκαν στα βυζαντινά χρόνια, αργότερα όμως οι Γενουάτες πρέπει …

Η φιλόξενη Φουρνιώτικη γη στο νησί των “πειρατών”

Φιλόξενοι και απλοί οι κάτοικοι της Φουρνιώτικης γης το λεγόμενο σύπλεγμα των Κορσεών , αγαπούν το καλό φαγητό και τα ξεφαντώματα” Τα “λιόκαυτα ψάρια” οι χταποδομεζέδες, η «μπουρού» μα και η «μπιζελόφαβα είναι πάντα αφορμή για γλέντια. Στον τόπο αυτό όλα κυλούν με τον δικό τους νωχελικό ρυθμό. Περατζάδες στην παραλιακή περιοχή τα βράδια, περπάτημα …

Πλωμάρι Λέσβου: Η “πρωτεύουσα” του ούζου

Το γραφικό Πλωμάρι, η “πρωτεύουσα του ούζου” όπως το αποκαλούν, χτίστηκε το 1842, ενώ η ονομασία του αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στο φυτό φλώμος.  Το χωριό δημιουργήθηκε όταν σταμάτησαν οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι κατέβηκαν από το Μεγαλοχώρι κοντά στη θάλασσα. Διασχίζεται από τον χείμαρρο Σεδούντα για αυτό και η παλαιότερη ονομασία του ήταν …

Αβγοκαλάμαρα: Συνταγή από τις Οινούσες για κρέπα  – ομελέτα γεμιστή με κιμά και ρύζι

Οινούσες! Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου με τους 1000 κατοίκους ανάμεσα στη Χίο και τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας έχει μεγάλη ναυτική παράδοση. Σήμα κατατεθέν η Οινουσιώτισα . η χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, που υποδέχεται τους επισκέπτες μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι. Το πρώτο όνομα του ήταν Αιγνούσα απο το …

Κοτόπουλο “μεθυσμένο” με πορτοκάλι και γλυκό σαμιώτικο κρασί

“Σαμιώτικο γλυκό κρασί θα πιώ για να μεθύσω στην ξενιτιά που βρίσκομαι να μη σε λησμονήσω” ” Παραδοσιακό Δόμνα Σαμίου” Αρωμα και γεύση από γλυκό σαμιώτικο κρασί  που δένει υπέροχα με πορτοκάλι και μέλι ….Μεθάει το κοτόπουλο μας κι εμείς μαζί” Υλικά Κοτόπουλο σε μερίδες ή 4 μπούτια κοτόπουλου χωρισμένα στα δύο Κρασί σαμιώτικο γλυκό …

Σουφικό: Το παραδοσιακό φαγητό της Ικαρίας

Μού ‘φηκες φαγητό” Ναι σου’φηκα” Μου’φηκες, σου ‘φηκα και το όνομα αυτού σουφικό» Η ιστορία λέει πως πριν από χρόνια, μια γυναίκα από την Ικαρία δεν είχε προλάβει να ετοιμάσει φαγητό για τον άνδρα της. Σκέφτηκε να του κάνει κάτι εύκολο και γρήγορο, κατέβηκε στο κήπο, έκοψε όσα λαχανικά βρήκε μπροστά της και αφού τα …

Πίτα του βοσκού με το αρνάκι που μας περίσσεψε: Δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε με κάποια φαγητά που μας έμειναν από το Πάσχα. Όπως το αρνάκι ή το κατσικάκι. Τα αξιοποιούμε, ετοιμάζοντας νέες συνταγές . Zero food waste λοιπόν χωρίς να πετάμε τίποτα στη κουζίνα μας! Η συνταγή για πεντανόστιμη πίτα του “βοσκού” με ψητό αρνάκι, μυρωδικά, σκεπασμένη με πουρέ πατάτας είναι από …

Στον Μεσότοπο Λέσβου βάφουμε τα αβγά μας με ριζάρι: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι από μας ψάχνουμε και προτιμάμε προϊόντα, τα οποία παράγονται με πιο ήπιες και αγνές μεθόδους. Αυτή η στροφή σε εναλλακτικές και παραδοσιακές  πρακτικές μας έκανε να ξαναθυμηθούμε ένα φυτό που οι γιαγιάδες μας και ίσως και οι μαμάδες μας χρησιμοποιούσαν κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα. Ο λόγος για …

Ο μεσοτοπίτικος τραχανάς και οι χάχλες: Γράφει η κα Άντζελα Κοντού από τον Μεσότοπο Λέσβου

Οι χάχλες είναι κουπίτσες φτιαγμένες με το ζυμάρι του φρέσκου, ξινού τραχανά και η γεύση τους κλείνει μέσα της την αξία του λιγοστού χώματος της νοτιοδυτικής Λέσβου, του νόστιμου, ντόπιου γάλακτος και τις ακτίνες του καυτού ήλιου που τις ψήνει ανελέητα. O Μεσότοπος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λέσβου και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με …

Φλωμάρια με καλαμαράκια, φέτα και βασιλικό: Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από την Νίκη Μηταρέα

Η κυρία Νίκη Μηταρέα γευσιγνώστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων οίνου και γεύσης , γνωρίζει όχι μόνο από καλό κρασί αλλά και από μαγειρέματα με κρασί. Μέσα από το βιβλίο της “Με Κρασί και Ελληνικά” μας ταξιδεύει συνδυάζοντας  μοναδικά τις γεύσεις  με το άρωμα του κρασιού σε όλη την Ελλάδα. “Όλη η Ελλάδα σε ένα πιάτο” …

Σπανακόπιτα με χιώτικο τυρί μαστέλο

Χίος το νησί της μαστίχας! Γενέτειρα του Ομήρου και πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Με τα μεσαιωνικά χωριά της, τις πανέμορφες θάλασσες  και τον εύφορο κάμπο της διατηρεί μια ομορφιά αναλλοίωτη. Η πόλη της χτισμένη …

Σάμος: Το καταπράσινο νησί του Πυθαγόρα και της Ήρας

Το καταπράσινο νησί της Σάμου βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο με απόσταση μόλις 13 ωρών από τον Πειραιά. Είναι γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων και ανθρώπων της αρχαιότητας στον χώρο της επιστήμης και της τέχνης ( Πυθαγόρας, Επίκουρος, Ηρόδοτος, Αίσωπος). Το αρχαίο όνομα της “Σάμη” που σημαίνει “Υψηλή” δηλώνει το επιβλητικό της τοπίο με τους ορεινούς της όγκους, …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close