fbpx

Κασπακινό (αρνάκι με ρύζι και τυρί) Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Ανήμερα Λαμπρής το ρίφι – αρνάκι ή κατσικάκι – έχει τη τιμητική του . Στα νησιά του Αιγαίου , όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αντί για σούβλα, το βάζουν με πατάτες στον φούρνο. Στη Λήμνο το ψήνουν στον φούρνο με μια διαφορετική διαδικασία και το ονομάζουν Κασπακινό . Το όνομα του προέρχεται από …

Τσουρέκια πασχαλινά. Συνταγή από το Παλαιοχώρι Λέσβου.

Τα τσουρέκια είναι από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, στενά συνδεδεμένα με τη γιορτή του Πάσχα. Στρογγυλά με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο ή μακρόστενα με το αυγό στο πάνω μέρος της πλεξούδας, έτσι που να μοιάζει με τεράστιο μάτι. Τα πασχαλινά τσουρέκια τα ζυμώνουν τη Μεγάλη Πέμπτη, την “Κόκκινη Πέφτη” όπως την λένε στο …

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας, σκορδαλιά από αβοκάντο και μους λευκού ταραμά. Συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Το απόλυτο πιάτο για να γιορτάσουμε την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος. Μοσχοβολιστός με αφράτο κουρκούτι , τον περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο πως και πως. Η συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη για τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπύρας, ταραμοσαλάτα και σκορδαλιά από αβοκάντο είναι ιδαίτερη και πεντανόστιμη.

Σαμσάδες ή σαμουσάδες. Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό Λήμνου

Οι σαμουσάδες ή σαμσάδες – στη λημνιακή διάλεκτο – είναι το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Λήμνου! Με φύλλο κρούστας, σουσάμι, αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο και μαστίχα, μοιάζουν με μπακλαβά αλλά είναι κάτι …άλλο. Τις περιόδους νηστείας τους φτιάχνουν με ντόπιο σησαμέλαιο και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου με φρέσκο πρόβειο βούτυρο. Που όπως όλα …

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική …

Κεσκέκι. Παραδοσιακή συνταγή Σάμου

Το Κεσκέκι είναι έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κατά τη χριστιανική περίοδο διαδόθηκε με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μικράς Ασίας (στη Μυτιλήνη, στα Βουρλά, στη Σπάρτη Πισιδείας, στον Πόντο, στην Καππαδοκία) και εξελίχθηκε σε γιορτινό και γαμήλιο έθιμο. Είναι βραστό κρέας με σιτάρι που το έφτιαχναν εκτός από …

Η Ικαριακή διατροφή, πρότυπο υγιεινής διατροφής και οδηγός μακροζωίας.

Η Ικαριακή Διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής καθώς παρέχει όλα τα φυσικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός για τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Οι Ικάριοι συνειδητά επέλεγαν υγιεινές τροφές και ήταν ιδιαίτερα απαιτητικοί με το ζήτημα της τροφής, καθώς φρόντιζαν όσο μπορούσαν καλύτερα να προστατεύουν και να διατηρούν σε καλή υγεία τον …

Σούπα Ικαριώτικη με καλαμποκάλευρο και πράσινα λαχανικά. Δια χειρός Νταϊάνας Κόχυλα

Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι της Ικαρίας χρησιμοποιούν το καλαμποκάλευρο και τους σπόρους του καλαμποκιού στην Ικαριώτικη διατροφή. Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει τη μεγάλη θρεπτική αξία του καλαμποκάλευρου ή μπομπότας με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για το λόγο αυτό περιελήφθη πρόσφατα στον “Οδηγό Υγιεινής Διατροφής” του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας σε …

Μαρμαρίτες. Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου για τα Φώτα

Μαρμαρίτες. Ένα είδος λαλαγγίτας που έψηναν και ψήνουν οι νοικοκυρές στη Λήμνο την παραμονή των Φώτων πάνω σε πέτρα για να τις πάρουν τα καλικατζαράκια και να μη μπουν στο υπόλοιπο σπίτι. Φτιάχνουν χυλό από αλεύρι, νερό και προζύμι, και το αφήνουν να φουσκώσει όλη νύχτα. Το πρωί μετά την εκκλησία ανάβουν το τζάκι και …

Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Λέσβο

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα έθιμα του τόπου μας έρχονται να ομορφύνουν την καθημερινότητα μας. Στη Λέσβο οι νοικοκυρές  μέσα από υπέροχες  μυρωδιές και γεύσεις προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις δύο αυτές μεγάλες γιορτές! Χριστούγεννα    Μια-δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεχώριζαν το κρέας που θα κατανάλωναν νωπό κατά την διάρκεια των γιορτών και εκείνο που …

Μπλατζέτα Μεσοτόπου Λέσβου. Παραδοσιακή συνταγή από την κα Άντζελα Κοντού

Η παραδοσιακή μπλατζέτα είναι παραδοσιακό γλυκό από τη Λέσβο. Κάθε χωριό έχει την δική του παραλλαγή σε αυτήν την συνταγή, που την συναντάμε σε όλο το νησί.  Με ζεστό σιρόπι, κανέλα, καρύδι και παρθένο ελαιόλαδο , είναι για τον ουρανίσκο ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο. “Δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Όσο …

Ολύμποι Χίου. Το μεσαιωνικό ζωγραφιστό Μαστιχοχώρι

Οι Ολύμποι είναι χωριό της νοτιοδυτικής Χίου, ανάμεσα στο Πυργί και τα Μεστά, 31 χλμ από την πόλη του νησιού. Είναι ένα από τα είκοσι δύο Μαστιχοχώρια, καστροχώρι χτισμένο τον 14ο αιώνα, μακριά όμως από την ακτή. Λιγότερο τυπική περίπτωση από το Πυργί και την Ελάτα, διατηρεί ωστόσο τα βασικά γνωρίσματα του χαρακτηριστικού αυτού για τη Χίο …

Βενιζελικά Λήμνου με λευκή επίστρωση γλυκιάς βανίλιας και αμυγδαλένια γέμιση. Συνταγή από την Ιωάννα – Μαρία Ευσταθιάδου

Η Λήμνος το νησί του Ηφαίστου είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί ανήκει στο βόρειο Αιγαίο και  έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση που φτάνει πολύ παλιά μέχρι τα χρόνια του Όμηρου. Η κουζίνα της διαθέτει εξαιρετικά πιάτα με κρέας ψάρια και θαλασσινά και παραδοσιακά  όπως τα φλωμάρια – χειροποίητα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από ντόπιο αλεύρι, χωριάτικα αυγά …

Βράσμα (πετιμέζι) από σύκα και ριτσέλ’ Μεσοτόπου Λέσβου. Συνταγή από την κα Άντζελα Κοντού

«Οι Μεσοτοπίτισσες έχουν χερικό! Νερό να βράσουν, ριτσέλ’ θα γίνει!» έλεγαν παλιότερα στα γύρω χωριά της δυτικής Λέσβου, όπου βρίσκεται ο Μεσότοπος.   Με τις φράσεις αυτές ήθελαν να τονίσουν την αξιοσύνη και την ιδιαίτερη ικανότητα που είχαν οι Μεσοτοπίτισσες στην κουζίνα. Με αξιοθαύμαστη επινοητικότητα και φαντασία έστηναν κάθε μέρα το χαρανί (= κατσαρόλα). Κι …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close