fbpx

Φλομάρια με κοτόπουλο σούπα, από τον Ηλία Μαμαλάκη

Στη Λήμνο φτάχνουν χειροποίητα ζυμαρικά στριφτά στο χέρι, που τα αγαπούν πολύ.Κυρίως τα μαγειρεύουν με κοτόπουλο σούπα, αλλά και κοκκινιστό μοσχαράκι. Συνταγή από το βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη ” Μαγειρεύοντας ΕΛΛΗΝΙΚΑ”

2ο Elia Lesvos Confest 23-26 Μαϊου 2024

Το 2ο Elia Lesvos Confest 2024 εδραιώνει επάξια τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών συνεδρίων για το ελαιόλαδο Με πάνδημη συμμετοχή και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνές Συνεδρίου-Φεστιβάλ για το Ελαιόλαδο, το οποίο επικεντρώθηκε στον πολιτισμό της ελιάς, την υγεία, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, τη γαστρονομία, την οικονομία, τον ελαιοτουρισμό και σε πολλαπλά άλλα θέματα. Το …

Αποκριάτικα έθιμα Λέσβου

Το Τριώδιο άνοιξε και τα έθιμα των νησιών του Αιγαίου καλά κρατούσαν! Στον Μεσότοπο  της Λέσβου οι Απόκριες λογίζονταν ανέκαθεν ως γεγονός μεγάλο. Μια χαρούμενη παρένθεση μέσα στο χρόνο, γεμάτη χρώματα, μουσικές, ήχους, στη διάρκεια της οποίας καταργούνται οι περιορισμοί, οι διακρίσεις και οι απαγορεύσεις και όλα επιτρέπονται! Τα «σισίτια», λογής λογής μεταμφιεσμένοι δηλαδή, τριγυρίζουν …

Χιώτικα Μασουράκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η ξακουστή Χίος φημίζεται για την μαστίχα και τα μανταρίνια της – και όχι μόνο – Μία από τις ωραιότερες Χιώτικες παραδοσιακές συνταγές είναι το παντανόστιμο, σιροπιαστό μυρωδάτο γλυκό της Χίου, με μαστίχα Χίου, μανταρίνι και αμυγδαλόψυχα . Μοιάζει πολύ με τα Συριανά Μασουράκια – τα οποία είναι παραλλαγή της Χιώτικης συνταγής – Η συνταγή …

Αποκριάτικα έθιμα Χίου

Το Τριώδιο άνοιξε και τα έθιμα των νησιών του Αιγαίου καλά κρατούσαν! Αρκετά τα έθιμα που αναβιώνουν στη μυροβόλο Χίο, για τις Απόκριες. Στα Θυμιανά (7 χλμ. από Χίο) αναβιώνει η «Μόστρα», έθιμο που έχει τις ρίζες του στο Μεσαίωνα, όταν πειρατές και κουρσάροι λεηλατούσαν τα παράλια των νησιών και άρπαζαν τις σοδειές των κατοίκων. Την …

Τυροπιτάρι στριφτό με το παραδοσιακό καλαθάκι Λήμνου

Οι κάτοικοι της Λήμνου αγαπούν πολύ τις πίτες μιας και διαθέτουν στο νησί εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η μακραίωνη ιστορία της Λήμνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, όπως το κρασί, τα εξαιρετικά τυριά (ΠΟΠ και μη), το μοναδικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, το σιτάρι και το υπέροχο αλεύρι μαυραγάνι από παλιό σπόρο σταριού. Αυτά τα αγαθά αποτελούν τη βάση της λημνιακής γαστρονομικής παράδοσης. Η …

Μπαλεζές Λέσβου. Συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

Ο μπαλεζές της Λέσβου είναι το μουχαλεμπί της Ανατολής – παραδοσιακή αρωματική κρέμα με ανθόνερο – Το γλυκό αυτό οι νοικοκυρές το πήγαιναν κατά την 3η μέρα ως δώρο στο σπίτι της λεχώνας για να δουν το νεογέννητο μωρό. Πλέον συνδέεται με την νηστεία.

Κισκέτς – κεσκέκι – του Αγίου Γεωργίου στη Λέσβο

Το «κεσκέκι» είναι παραδοσιακό φαγητό από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και γίνεται σε πανηγύρια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά στη Λέσβο. Μαγειρευόταν επίσημα του Αγίου Γεωργίου, την πρωτοχρονιά, σε γάμους, και σε γιορτές αγίων. Παρασκευάζεται με κρέας – γίδα, πρόβατο ή βοδινό, ανάλογα την περιοχή – κοπανισμένο αποφλοιωμένο ολόκληρο σιτάρι και κρεμμύδια. Το μαγείρευαν …

Φάβα Λήμνου με κολιό παστό από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Κολιός παστός φιλέτο με αρωματικά και φάβα Λήμνου, που συνοδεύει το ούζο ή τους πρώτους μεζέδες. Μια ξεχωριστή γευστικά συνταγή από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή, για τις Απόκριες ή τα κούλουμα, όπου η θάλασσα του Αιγαίου συναντάει τη Λήμνια Γη . —

Κατάδες – παραδοσιακοί κουραμπιέδες – Σάμου, δια χειρός Νίκης Μηταρέα

Τα Χριστούγεννα στη Σάμο μαζί με τις ευχές για χρόνια πολλά αναβιώνουν ήθη και έθιμα, όπου οι κάτοικοι της τα κρατούν ζωντανά από γενιά σε γενιά.Ειναι δε άρρηκτα συνδεδεμένα με το φαγητό, το τραγούδι, τα δώρα και την καλοτυχία της οικογένειας. Στο νησί αντί γαλοπούλας, φτιάχνουν τη “πηχτή” δηλαδή βραστό λεμονάτο κρέας που έχει μείνει …

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κατσικάκι.Δια χειρός chef Τριαντάφυλλου Καλατζή από τη Λήμνο

Η Λήμνος είναι ένα νησί με πλούσια έθιμα και πολιτιστική παράδοση. Από τις αρχές του Δεκέμβρη οι νοικοκυρές του νησιού ετοιμάζουν και καθαρίζουν το σπιτικό τους. Ζυμώνουν και το ψωμί για όλο το δωδεκαήμερο πριν έρθουν οι καλικάντζαροι. Την παραμονή Χριστουγέννων τρώνε την περίφημη «αποσορτή», δηλαδή μαγειρευτό χοιρινό κρέας κομμένο σε λωρίδες ενώ παρέες παιδιών …

Σελινάτο δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη από τη Λέσβο

Το σελινάτο είναι ένα από τα πιάτα που συνηθίζουν οι νοικοκυρές της Μυτιλήνης να φτιάχνουν για το γεύμα των Χριστουγέννων. Κύρια συστατικά του είναι το χοιρινό κρέας και το σέλινο. Αποτελεί ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε συνδυασμό με πολλές βιταμίνες (Κ, C, B 1), φυλικό …

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι, κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα.  Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα καί μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες …

Μελένια και σοκολάτα των φτωχών.Στους Φούρνους Ικαρίας μαθαίνουμε την συνταγή της μακροζωίας

Οι Φούρνοι είναι ένα νησιωτικός σχηματισμός στο ανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Αποτελείται από τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και 10 ακατοίκητες βραχονησίδες. Κατά το Μεσαίωνα, οι Φούρνοι είχαν την ονομασία “Κορσεοί Νήσοι” – νησιά των κουρσάρων – καθώς υπήρξαν διάσημο ορμητήριο πειρατών. Βάσει της τελευταίας απογραφής – 2015 – η συστάδα νησιών έχει …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close