fbpx

Τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Ρόδο και στα νησιά της Δωδεκανήσου

Με διαφορετικά έθιμα από νησί σε νησί και από χωριό σε χωριό γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στα νησιά της Δωδεκανήσου. Από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων είναι ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκονταν σε νηστεία με σκοπό να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Χριστού και να απολαύσουν στη συνέχεια το Χριστουγεννιάτικο …

Λαζάνια γεμιστά με χλωρή και ζαφορά. Δια χειρός chef Νικόλα Σταυλά από Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια ή “πεταλούδα”του Αιγαίου με τη γραφική  αμφιθεατρική Χώρα, τις θάλασσες με τα βαθιά μπλε νερά και  τους φιλόξενους ανθρώπους είναι γνωστή για την χλωρή (τοπικό ανθότυρο) και τη ζαφορά, το άγριο αυτοφυές σε απόκρημνες βουνοκορφές σαφράν. Τα χρησιμοποιούν σε όλες τις συνταγές τους ,αλμυρές ή γλυκές ( Ταραχτές μακαρούνες, λαζανάκια, κιτρινοκούλουρα, παξιμαδάκια ,γαλατοκούλουρα …

Αστυπάλαια: Το πανέμορφο και πρώτο “πράσινο” νησί της Μεσογείου 

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Δωδεκανήσου είναι η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά η πεταλούδα του Αιγαίου λόγω του ιδιόμορφου σχήματος της. Με χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες επιρροές στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο, διαθέτει μία από τις πιο εντυπωσιακές Χώρες του Αιγαίου,  εξωτικές παραλίες  (Καμινάκια, Βάτσες, Λιβάδι, Τζανάκι, Στενό) και φυσικά τοπία άγριας ομορφιάς που υπόσχονται αξέχαστες …

Ήθη και έθιμα του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου

Ήθη και έθιμα  του Πάσχα στα νησιά της Δωδεκανήσου που τηρούνται με ευλάβεια και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά” Στην Κάλυμνο η  Μεγάλη Παρασκευή έχει ξεχωριστό χρώμα, με τους ενορίτες των εκκλησιών να κατεβαίνουν στο λιμάνι του νησιού, όπου οι κοπέλες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια. Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το …

Λαμπρόπιτες Αστυπάλαιας: Από τον pastry chef Νικόλα Σταυλά

Η Αστυπάλαια ή “πεταλούδα”του Αιγαίου με τη γραφική  αμφιθεατρική Χώρα, τις θάλασσες με τα βαθιά μπλε νερά και  τους φιλόξενους ανθρώπους είναι γνωστή για την χλωρή (τοπικό ανθότυρο) και τη ζαφορά, το άγριο αυτοφυές σε απόκρημνες βουνοκορφές σαφράν. Τα χρησιμοποιούν σε όλες τις συνταγές τους ,αλμυρές ή γλυκές ( Ταραχτές μακαρούνες, λαζανάκια, κιτρινοκούλουρα, παξιμαδάκια ,γαλατοκούλουρα …

Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και τους ανεμόμυλους, πεντακάθαρα νερά, κάτοικοι, ζεστοί  και φιλόξενοι που σε χαιρετούν σε κάθε σου βήμα! Η κουζίνα της ιδιαίτερη, αγαπάει τις ζύμες, αλμυρές και γλυκιές . Μακαρούνες, λαζανάκια, λαμπρόπιτες, παξιμαδάκια …

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί: Συνταγή από την Αστυπάλαια

Αστυπάλαια η πεταλούδα του Αιγαίου, ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και τους ανεμόμυλους, πεντακάθαρα νερά, κάτοικοι, ζεστοί  και φιλόξενοι που σε χαιρετούν σε κάθε σου βήμα! Η κουζίνα της ιδιαίτερη, αγαπάει τις ζύμες, αλμυρές και γλυκιές . Μακαρούνες,λαζανάκια, ,λαμπρόπιτες, παξιμαδάκια , γαλατοκούλουρα  και κιτρινοκούλουρα τραγανά, αφράτα …

Μυρωδάτα πουγκιά με μέλι και κανέλα από την Αστυπάλαια

Αστυπάλαια η πεταλούδα του Αιγαίου! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και τους ανεμόμυλους, πεντακάθαρα νερά, κάτοικοι, ζεστοί  και φιλόξενοι που σε χαιρετούν σε κάθε σου βήμα! Η κουζίνα της ιδιαίτερη, αγαπάει τις ζύμες, αλμυρές και γλυκιές . Μακαρούνες, λαζανάκια, λαμπρόπιτες, παξιμαδάκια, γαλατοκούλουρα  και κιτρινοκούλουρα τραγανά, αφράτα …

Τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κατακτούν το Παρίσι στην SIAL 2018

Με ένα μεγάλο, εντυπωσιακό περίπτερο και με πολλά τοπικά προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί, συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, στην 28η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL , που πραγματοποιείται από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2018, στο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte, στο Παρίσι. Η SIAL αποτελεί μια από …

Αστυπάλαια: Γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της

Η chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2019  μας προσκαλεί σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στη γεύση και στα παραδοσιακά προϊόντα της Αστυπάλαιας Η διοργάνωση ανήκει στον δήμο του νησιού στον Πέρα Γιαλό και πραγματοποιείται την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018. Oσοι παρευρεθούν θα απολαύσουν αστυπαλίτικες συνταγές με χρήσιμες συμβουλές από την chef ενώ …

Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close