fbpx

“Η Εστίαση αποτελεί βασικό κλάδο για την οικονομία της χώρας και του Τουρισμού”: Ο chef Στράτος Ιωσηφέλλης μιλάει στον “Τόπο μας”

2.5K

Πολύ νέος αλλά πολύ δραστήριος, με αγάπη στον τόπο του τη Λέσβο ανάδειξη και στήριξη των τοπικών της προϊόντων, με σπουδές στην Le Monde, παρακολούθηση πολλαπλών σεμιναρίων, μέλος του Chef academy of Greece και του ΙΕΓ, chef σε καλά Εστιατόρια Εστίασης και consultant chef στο Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης μιλάει στον “Τόπο μας”

Η συνέντευξη μου με τον αγαπητό chef Στράτο Ιωσηφέλλη ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολη λόγω συνθηκών. Όμως τελικά όταν το σύμπαν συνωμοτεί τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

Καλησπέρα κύριε Ιωσηφέλλη ευχαριστώ πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μου. Θα ήθελα σαν αρχή να μου πείτε που ζήσατε που μεγαλώσατε ?

Εγώ ευχαριστώ κυρία Προύζου για την πρόσκληση. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μεσότοπο της Λέσβου. Ένα νησί που εκτός τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του, παράγει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και έχει παράδοση στην Γαστρονομία. Οι κάτοικοι του διατηρούν μέχρι και σήμερα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, θέλοντας να τα μεταδώσουν με αγάπη σε κάθε επισκέπτη τους.

Πως άρχισε για εσάς αυτή η γνωριμία με την αγάπη που λέγεται Γαστρονομία?

Η μαγειρική μπήκε στη ζωή μου από μικρή ηλικία, μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση, το καφέ- ψησταριά “Ο Πάλλας” στην πλατεία του χωριού που υφίσταται μέχρι και σήμερα. Έτσι από τα δέκα μου χρόνια σχεδόν, δίπλα στις γιαγιάδες, την μητέρα και τον πατέρα μου είχα τα πρώτα μαγειρικά ερεθίσματα. Στα 18 μου, αποφάσισα να αφήσω πίσω το νησί μου για να έρθω στην Αθήνα ώστε να σπουδάσω μαγειρική τέχνη.

Η Αθήνα ήταν λοιπόν πρό-σ-κληση για εσάς! Σπουδάσατε στην Le Monde από ότι γνωρίζω!

Ακριβώς. Ο κύριος τίτλος σπουδών μου είναι Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης του Institute of hotel & tourism studies “Le Monde”, λαμβάνοντας και την αντίστοιχη πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης ως Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης του ΟΕΕΚ. Ωστόσο έχω επιπλέον αποφοιτήσει από την Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών (Βεβαίωση Κρεοπώλη και Εκδοροσφαγέα), ενώ έχω επίσης πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας ως  Εκπαιδευτής Ενήλικων μη τυπικής εκπαίδευσης .

Παράλληλα έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια?

Βεβαίως.  Εχω παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια όπως: «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Ι : HACCP, Εφαρμοσμένο HACCP Επιπέδου 2, ISO 22000 & HACCP, ISO 14001 & ISO 9001,  Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κε.Δε.Βι.Μ.2), Μοριακή Γαστρονομία, τεχνικές sous vide (Μαγειρεύοντας σε κενό αέρος), Διεθνής Κουζίνα 1ο κύκλος (Βραζιλιάνικη- Μεξικάνικη- Καραϊβικής- Νότιας Αφρικής), διεθνής Κουζίνα 2ο κύκλος (Ουγγαρέζικη- Πολωνέζικη- Ρωσική), Διεθνής Κουζίνα 3ο κύκλος (Αγγλική- Γαλλική- Γερμανική- Ιταλική- Ισπανική), Διεθνής Κουζίνα 4ο κύκλος (Ινδική- Περσική- Κινέζικη- Ταυλανδέζικη) και πολλές άλλες ενότητες σεμιναρίων.

Είμαι επίσης Επίλεκτο Μέλος της Ελληνικής  Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και Ελληνικής Ακαδημίας γαστρονομίας (Chef academy of Greece)- και του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας – ΙΕΓ.

Κάνετε κάτι που αγαπάτε πολύ, πόσο εφικτό είναι λόγω τόσο πολλών υποχρεώσεων να διδάσκετε παράλληλα?

Αυτό που είπατε το αγαπάω πολύ και τα συνδυάζω. Τα  τελευταία 8 χρονιά εργάζομαι παράλληλα ως καθηγητής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και εισηγητής σε σεμινάρια γαστρονομίας, παιδικής και ειδικής διατροφής αναφορικά με την κοιλιοκάκη και τον διαβήτη (Sugar and Gluten  Free) που ξεκινήσαμε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη, Pastry Chef, Οδυσσέα Μάτσια.

Σε ποια Εστιατόρια έχετε εργαστεί?

Έχω εργαστεί ως Chef στο Bistro “Quartier d’Athènes”, στη Μπυραρία “Beer on us”, ως sous-chef στο Bar-Restaurant « Διόσκουροι » με τον Chef Δημήτρη Πολίτη, στο Bar-Restaurant «Ακρωτήρι» με τον Chef Αχιλλέα Παπαχρήστο. Εργάστηκα για πολλά χρόνια στο Bar-Restaurant “Baraonda” , ξεκινώντας από γ μάγειρας και φτάνοντας στην θέση του sous-chef, δίπλα τον Chef Μιχάλη Ντουέτα, έναν από τους ανθρώπους που μου έδειξε πως να γίνω καλύτερος μάγειρας και επαγγελματίας.

 

Σας γνώρισα σαν consultant chef στο Ελληνικό Πρωινό του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Πείτε μου για αυτήν την εμπειρία σας!

Ευχαρίστως. Εδώ και ένα χρόνο διατελώ ως consultant chef στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ στις εκθέσεις Xenia , Food Expo, και Horeca. Γεγονός που μου επέτρεψε να έρθω σε επαφή και να συνεργαστώ με πολλούς μικρούς παραγωγούς. Η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα αποτελεί έμπνευση για την δημιουργία νέων συνταγών ή για την αναμόρφωση παλαιότερων, ακολουθώντας πάντα την λαογραφική παράδοση.

Πόσο ο τόπος σας, οι ρίζες σας βρίσκονται στο πρόγραμμα σας λόγω των  πολλών υποχρεώσεων σας στην Αθήνα. Τον επισκέπτεστε συχνά?

Δεν ξεχνώ ποτέ τις ρίζες μου και σε κάθε ευκαιρία επιστρέφω στον τόπο μου, συμμετέχοντας πλέον ως επαγγελματίας τόσο στην οικογενειακή επιχείρηση, όσο και σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν την τοπική κουζίνα.

Κλείνοντας αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση θα θέλαμε μια ευχή σας.

Εύχομαι η εστίαση να μην είναι το μεγάλο θύμα της νέας κανονικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους επιχειρηματίες, καθώς και την ίδια την οικονομία της χώρας, καθώς αποτελεί βασικό κλάδο του Τουρισμού. Πιστεύω πως οι αρμόδιοι θα βρούν την χρυσή τομή, με γνώμονα πάντα την δημόσια υγεία.

Σας ευχαριστώ!

Στέλλα Προύζου

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close