Δονούσα το διαμαντάκι των μικρών Κυκλάδων!
Μικρό αυτό το νησάκι των μικρών Κυκλάδων με έκταση μόλις 14 χμ. βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου, είναι ένας επίγειος παράδεισος ιδανικός για ξεκούραστες διακοπές!
Φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα, παραλίες ονειρεμένες, γκρίζα απόκρημνα βράχια που κυριολεκτικά βουτάνε στην θάλασσα, μονοπάτια που οδηγούν στους οικισμούς της, φοίνικες, η απίστευτη θέα από το βουνό “Πάππας”, η φωκοσπηλιά και ένας καταπληκτικός βυθός με το απομεινάρι του αντιτορπιλικού “Orion” που βυθίστηκε τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία το νησί πήρε το όνομα του από τον θεό Διόνυσο. Οι πρώτοι της κάτοικοι ήρθαν από την Αμοργό, ίδρυσαν το χωριό «Σταυρός» – Λιμάνι και Χώρα του νησιού – όπου και έκτισαν την ομώνυμη εκκλησία Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου φιλοξενεί αρχαïκά ευρήματα – αμφορείς – που ανακαλύφθηκαν στο νησί σε ανασκαφές το 1968.
Η κουζίνα της παραδοσιακή κυκλαδίτικη , βασίζεται στα τυριά της (αξιαλομυζήθρα τυρί από πηγμένο γιαούρτι, κατσικίσιο βούτυρο και τυρί) στο ντόπιο κρέας και στα μυρωδικά (μάραθο, δυόσμο).
Η γαστρονομία της πολύ γευστική με πρώτο στις προτιμήσεις το πατατάτο ( κρέας κοκκινιστό με πατάτες και καβουρμά) την αρανίστα (είδος ζυμαρικού) τα γιαπράκια (ντολμαδάκια με ρύζι, πλιγούρι και ντομάτα σε τρυφερά φύλλα από κουνουπίδια ή λάχανα) το φουρνιστό τραγανιστό ρίφι γεμιστό με χόνδρο (πληγούρι), το τυροπιτάρι (με μυζήθρα, δυόσμο και φρέσκο γάλα) οι τραγανοί τηγανητοί γίγαντες, οι χορτόπιτες (με σέσκουλα και μάραθο)
Πεντανόστιμοι τηγανητοί γίγαντες σε τραγανό κουρκούτι με ελαφριά σκορδαλιά ντομάτας . Συνταγή για τον πιο απολαυστικό συνδυασμό”
Υλικά (για 4 άτομα)
Γίγαντες 1/2 κιλό
Αλάτι 1 κουτ. σούπας
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 1 /2 lt περίπου
Μαϊντανός μερικά φυλλαράκια για το σερβίρισμα
Κουρκούτι
Αλεύρι 2 φλυτζ. για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο 1 κουτ.σούπας
Πάπρικα γλυκιά 1 κουτ.γλυκού
Πιπέρι καγιέν 1/8 κουτ.γλυκού
Αλάτι 1 κουτ.γλυκού
Σόδα παγωμένη – πολύ κρύα – 1 κουτί
Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν σε αρκετό νερό, να τους υπερκαλύπτει. Τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση στα 10 λεπτά περίπου, πετάμε το νερό (στο οποίο θα έχουν βγάλει πολλούς αφρούς) και αλλάζουμε με καινούργιο.
Βράζουμε μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν και να τρώγονται, χωρίς να έχουν λιώσει – 60 – 80 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι – .10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση προσθέτουμε αλάτι δοκιμάζουμε και διορθώνουμε. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, με τελευταία τη σόδα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός Προσθέτουμε τους βρασμένους γίγαντες.
Σε βαθύ τηγάνι – όχι μεγάλο – ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά. Με κουτάλι παίρνουμε έναν-έναν τους γίγαντες και ρίχνουμε στο καυτό λάδι – λίγους κάθε φορά ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους ,σαν τους λουκουμάδες –
Διατηρούμε σταθερή την θερμοκρασία σε μέτρια ώστε το λάδι να παραμένει καυτό. Τηγανίζουμε τους γίγαντες για 1-1.5 περίπου λεπτό και τους μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χάρτινη πετσέτα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τηγανιστεί όλη η ποσότητα.
Σκορδαλιά ντομάτας
Ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα 500 gr
Ντομάτες 2 μέτριες κομμένες σε μικρούς κύβους
Σκόρδο 4 σκελίδες
Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
Αλάτι 1 κουτ.γλυκού
Ξύδι από λευκό κρασί 1 κουτ. σούπας
Εκτέλεση
Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια – προς δυνατή φωτιά – ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Τις απλώνουμε ομοιόμορφα και δεν τις ανακατεύουμε. Ψήνουμε έτσι για 5 περίπου λεπτά, ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε για να κρυώσουν.
Στο μπλέντερ – ή και στο μούλτι – χτυπάμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί και χτυπάμε λίγο ακόμη ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι, ξίδι. Μεταφέρουμε τον πολτό σε μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά μέχρι να ενσωματωθεί και το λάδι από τις ντομάτες. Διατηρούμε το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου ή και στο ψυγείο, αν μας αρέσει η σκορδαλιά δροσερή.
Σερβίρουμε τους τηγανητούς γίγαντες σε πιατέλα και περιχύνουμε με την σκορδαλιά ντομάτας, προσθέτοντας μερικά φυλλαράκια μαϊντανό!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Το άρθρο στον σύνδεσμο:
https://www.pandespani.com/syntages/gigantes-tiganitoi-skordalia-me-ntomata/