fbpx

Κολοκυθάκια γεμιστά του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου: Από την chef Γεωργία Κουτσούκου

363

Τήνος!

Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ και τα ανώτερης ποιότητας παραδοσιακά της προϊόντα.

Η γαστρονομία της Αιγαιοπελαγίτικη , βασίζεται στην γεωργοκτηνοτροφία και αλιεία γι’αυτό και υπάρχει πλήθος τοπικών κρεατικών και τυριών. Λούζα, σύγκλινο, παστά, τυράκι τηνιακό, πικάντική γραβιέρα και κοπανιστή , είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα της!

Ορτύκια με ρύζι, κολοκυθόπιτα, αγκιναρόρυζο, φουρτάλια, πετρωτά τυριά, καυτερή μυζήθρα, σαλάτα με κρίταμο, παξιμάδια με γλυκάνισο,  χωριάτικη μαγειρίτσα, σαβόρι με πετιμέζι, λαχανόρυζο, χταποδάκι ξυδάτο, λουκάνικα και λούζα, πιτσούνια κοκκινιστά, λαχανοντολμάδες, ορτύκια με ρύζι, κουνέλι στιφάδο, κυδωνόπαστο, ξεροτήγανα, ψαράκια, λουκουμάδες, γλυκιές τυρόπιτες, λαζαράκια, μπεζέδες και σκεπαστή πρωταγωνιστούν  στα Τηνιακά πιάτα !

Άρωμα, γεύσεις και “ψυχή¨ του Αιγαίου συνυπάρχουν σε αυτή τη συνταγή με το κολοκυθάκι να γεμίζει με τα εξαιρετικά προϊόντα της Τήνου. Εκεί όπου η chef Γεωργία Κουτσούκου νοερά μας ταξιδεύει!

Υλικά για τη γέμιση 

Κολοκύθια 1 κιλό

Σκόρδο 2 σκελίδες  πολύ ψιλοκομμένο ( προαιρετικό)

Κρεμμύδια  2 πολύ ψιλοκομμένα

Μελιτζάνες  2 χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε μικρούς κύβους

Πιπεριά 1 πράσινη κομμένη σε λεπτές ροδέλες

Πιπεριά  1 κόκκινη κομμένη σε λεπτές ροδέλες

Ντομάτες 5 μετρίου μεγέθους ψιλοκομμένες

Πιπέρι κόκκινο σπασμένο 1/2 κουταλάκι

Θυμάρι ψιλοκομμένο φρέσκο 2 κ.τ.σ.

Μαϊντανός ψιλοκομμένος φρέσκος 2 κ.τ.σ.

Βασιλικός ψιλοκομμένος φρέσκος  2 κ.τ.σ.

Τυρί Βολάκι Τήνου κομμένο σε φέτες μακρόστενες 500 γρ

Γραβιέρα Τήνου τριμμένη 100 γρ

Λουκάνικο Τήνου 1 με μάραθο, μόνο τη γέμιση, ψιλοκομμένη

Αλάτι και πιπέρι με φειδώ γιατί το λουκάνικο έχει καρυκεύματα και το τυρί είναι αλμυρό.

Ζάχαρη 2-3 κ.τ.σ.

Κρασί  1 – 1,5 σφηνάκι

Εκτέλεση 

Βάζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε τηγάνι βαθύ ρίχνουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο  – προαιρετικά – τις πιπεριές και την ψιλοκομμένη γέμιση από το λουκάνικο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν η γέμιση είναι έτοιμη κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύοντας ελαφρά.

Κόβουμε τα κολοκύθια στη μέση σαν βαρκούλες και αφαιρούμε αρκετή ψίχα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι και στη συνέχεια βάζουμε τα μπαστουνάκια του τυριού. Σε κάθε κολοκύθι, προσθέτουμε τη γέμιση πάνω από το τυρί και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.

Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα, πάντα ανάλογα με τον φούρνο. Σερβίρουμε αμέσως!

Tips

Δεν μπλανσάρουμε τα κολοκύθια  γιατί όταν τα βάλουμε στο φούρνο θα μαλακώσουν πολύ.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γέμιση από  λουκάνικο της περιοχής μας.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε όποιο τυρί μας προστάζει η γεύση μας.

Γεωργία Κουτσούκου Chef 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close