Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι γνωστό για τα καταπράσινα τοπία, τις πηγές , τις παραλίες και τα γραφικά χωριά του. Από το κοσμοπολίτικο Μπατσί μέχρι το γραφικό Κόρθι και από τη Χώρα μέχρι τους καταπράσινους Μαίνητες, τα χωριά της Άνδρου παρουσιάζουν σπάνια γοητεία.
Στο εύφορο έδαφος της καλλιεργούνται πολλά τοπικά προϊόντα, όπως εσπεριδοειδή, σύκα, ρόδια κ.α. Επίσης οι Ανδριώτες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λικέρ, λουκάνικα και λούζα. Η Άνδρος είναι διάσημη και για τα γλυκά του κουταλιού και τα αμυγδαλωτά της.
Παραδοσιακή συνταγή του νησιού είναι η φρουτάλια η χορταστική ομελέτα με λουκάνικα”
Στην Ανδρο φτιάχνουν φρουτάλια με υλικά αναλόγως την εποχή. Χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.α. Αλλά αυτό που πάντα περιέχει η παραδοσιακή φρουτάλια είναι τα ντόπια λουκάνικα.
Υλικά
Αβγά 8
Πατάτες 6
Λουκάνικα χωριάτικα 4 – ροδέλες –
Δυόσμος 2 κουτ. σούπας
Γάλα 1/2 φλυτζ. τσαγιού
Τυρί τριμμένο – ξερή μυζήθρα –
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι – για τηγάνισμα –
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι, τον δυόσμο και το τριμμένο τυρί. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο τα λουκάνικα – ροδέλες – Βγάζουμε τα λουκάνικα, προσθέτουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τα λουκάνικα και το μείγμα αβγών και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις 2 πλευρές. Σερβίρεται ζεστή!
Σημειώσεις
Η πιο Light εκδοχή της φρουτάλιας , αλλά εξ’ισου νόστιμη είναι στον φούρνο .Βάζουμε τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι σε καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο, όταν σχεδόν ψηθούν προσθέτουμε τα λουκάνικα και όταν ψηθούν και αυτά, βγάζουμε το ταψί και περιχύνουμε το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε μέχρι να στερεοποιηθούν τα αυγά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!