Αντίπαρος!
Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και τη γνήσια κυκλαδίτικη ομορφιά της .
Με ατέλειωτες παραλίες με πλούσιο βυθό – κάποιες ιδανικές για kitesurfing – την μυστική παραλία Επιτάφιος με την διάσημη Φωκοσπηλιά ,μονοπάτια με θέα το ηλιοβασίλεμα, διαδρομές για όσους αγαπούν το jogging και το ποδήλατο , Cafe και μπαράκια για χαλαρές βραδυές και το Ενετικό Κάστρο το πιο διάσημο αξιοθέατο στο κέντρο της Χώρας, το νησί είναι αγαπημένος προορισμός για ήρεμες διακοπές!
Η αντιπαριώτικη κουζίνα βασίζεται στην διατροφική αξία της Μεσογειακής διατροφής με παραδοσιακές συνταγές και νέα πιάτα : Ελάχιστο κρέας, πολλά ψάρια , κρασί, χόρτα, όσπρια και τυριά.
Ο Σύλλογος Γυναικών ιδρύθηκε το 1983 και μέσα από την προσπάθεια για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού , δημιούργησε το εξαιρετικό βιβλίο μαγειρικής «Μαεροτσκαλίσματα», όπου έχει συλλέξει όλες τις παραδοσιακές συνταγές για να μην ξεχαστούν.
Μια από αυτές είναι η φουσκωτή και τα κολόπια που αντλήσαμε από το site της chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!
Υλικά
Κολοκύθα κόκκινη 3 κιλά
Ζάχαρη 3 φλυτζάνια
Λάδι 1 φλυτζάνι
Ρύζι 1/2 φλυτζάνι
Αλάτι 1/2 κουτ.γλυκού
Κανέλλα 1/2 κουτ. γλυκού
Γαρύφαλλο 1/2 κουτ.γλυκού
Για το φύλλο
Αλεύρι 1 κιλό
Λάδι 1/2 φλυτζάνι
Ούζο 1/4 φλυτζάνι
Αλάτι
Νερό ζεστό λίγο
Εκτέλεση
Γι’ αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο, κόβουμε από το βράδυ την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε όλη νύχτα να μαραθεί. Το πρωί ζυμώνουμε το φύλλο και το αφήνουμε λίγο. Ανακατεύουμε την κολοκύθα με όλα τα υλικά.
Ανοίγουμε το φύλλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί που το έχουμε αλείψει λάδι, ρίχνουμε μέσα την κολοκύθα σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά και ψήνουμε τη φουσκωτή σε μέτριο φούρνο 1 ώρα περίπου. Το πάνω φύλλο το αλείφουμε με λάδι.
Πολλές φορές έφτιαχναν και ατομικές μερίδες για τα παιδιά σε σχήμα μισοφέγγαρου και έκλειναν το ζυμάρι τριγύρω, πατώντας το με το χέρι. Ήταν τα λεγόμενα κολόπια.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Chef