Φασολάδα με λουκάνικα χωριάτικα και πανσετάκι. Η χειμωνιάτικη εκδοχή του “εθνικού” μας φαγητού δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή”
Φασολάδα
Υλικά
- 360 γρμ φασόλια μέτρια
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 150 γρμ καρότα καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
- 1 ματσάκι σέλινο κομμένο
- 80 γρμ σελινόριζα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους
- 80 ml ελαιόλαδο 80 ml
- 250 γρμ ντομάτες φρέσκες αποφλοιωμένες ξεσποριασμένες κομμένες σε κύβους
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπολτός
- 2 λουκάνικα χωριάτικα ψημένα κομμένα σε κύβους
- 1 κύβος ζωμός λαχανικών
- αλάτι πιπέρι
- 4 πανσέτες
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια
- 1 κουτ.σούπας φασκόμηλο – θυμάρι φρέσκο
- 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
- 2 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε τα φασόλια τα πλένουμε καλά τα βάζουμε σε σκεύος με νερό και τα αφήνουμε όλη νύχτα. Την επόμενη τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν φροντίζοντας να ξαφρίζουμε σε τακτά διαστήματα.
- Σε κατσαρόλα με νερό παίρνουμε τις ντομάτες τις πλένουμε αφαιρούμε τον αφαλό τις χαράζουμε στο κάτω μέρος και τις βάζουμε για 30″ , κατόπιν τις αφαιρούμε τις βάζουμε σε παγωμένο νερό , τις ξεφλουδίζουμε , τις κόβουμε στην μέση τις ξεσποριάζουμε και τέλος κόβουμε σε κύβους .
- Στα φασόλια που βράζουν προσθέτουμε γύρω στα 20′ το ελαιόλαδο το κρεμμύδι τα καρότα τον κύβο ζωμό λαχανικών το σέλινο και την σέλινο ρίζα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν 15′ και ρίχνουμε τα λουκάνικα την ντομάτα τον ντοματοπολτό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα .
- Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε τα μυρωδικά – ρίγανη θυμάρι κλπ – και σε χαμηλή φωτιά τα βάζουμε να κάψουν – όχι να πάρουν φωτιά από πάνω – και σε λαδωμένη σχάρα βάζουμε τα πανσετάκια αφού πρώτα τα έχουμε αλατοπιπερώσει και τα αφήνουμε να καπνιστούν – κάπνισμα είναι τα πρώτα 12′ –
- Όταν αρχίσουν και αλλάζουν χρώμα – το βλέπουμε γιατί η πάνω πλευρά αρχίζει και παίρνει χρώμα -τα γυρνάμε αφού ψηθούν τα βγάζουμε και τα κρατάμε ζεστά Φτιάχνουμε την γεύση στην σούπα μας με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε σε πιάτα και σε κάθε πιάτο τοποθετούμε ένα παντσετάκι καπνιστό.
Σημειώσεις
Tips
Βάζουμε λίγο πριν το τέλος τη ντομάτα και το αλάτι για να μην σκληρύνουν τα φασόλια .
Καλό είναι να ξαφρίζουμε και να ανακατεύουμε τα φασόλια με ξύλινη κουτάλα γιατί η μεταλλική σταματάει τον βρασμό. Ταιριάζει τέλεια με χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί ,ταραμοσαλάτα, ελιές, φέτα και φυσικά με σπαστό κρεμμύδι. Αν δεν θέλουμε παντσετάκι , με τον ίδιο τρόπο χωρίς να αλατίσουμε , βάζουμε ρέγκα. Γιώργος Φραντζής Chef
Καλό είναι να ξαφρίζουμε και να ανακατεύουμε τα φασόλια με ξύλινη κουτάλα γιατί η μεταλλική σταματάει τον βρασμό. Ταιριάζει τέλεια με χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί ,ταραμοσαλάτα, ελιές, φέτα και φυσικά με σπαστό κρεμμύδι. Αν δεν θέλουμε παντσετάκι , με τον ίδιο τρόπο χωρίς να αλατίσουμε , βάζουμε ρέγκα. Γιώργος Φραντζής Chef