fbpx

Φασολάδα με λουκάνικα χωριάτικα και πανσετάκι: Από τον Chef Γιώργο Φραντζή

1.8K

Φασολάδα με λουκάνικα χωριάτικα και πανσετάκι. Η χειμωνιάτικη εκδοχή του “εθνικού” μας φαγητού δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή.

Υλικά για 4 άτομα

Φασόλια μέτρια 360 gr

Κρεμμύδι  1 κομμένο σε κύβους

Καρότα καθαρισμένα κομμένα σε φέτες 150 gr

Σέλινο 1 ματσάκι κομμένο

Σελινόριζα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους 80 ml

Ελαιόλαδο 80 ml

Ντομάτες φρέσκες αποφλειωμένες ξεσποριασμένες κομμένες σε κύβους 250 gr

Ντοματοπολτό 1 κουτ σούπας

Λουκάνικα  2 χωριάτικα ψημένα κομμένα σε κύβους

Ζωμός λαχανικών 1 κύβος

Αλάτι πιπέρι

Πανσέτες 4

Ρίγανη 2 κουτ.σούπας φρέσκια

Φασκόμηλο 1 κουτ. σούπας

Θυμάρι 1 κουτ.σούπας φρέσκο

Δενδρολίβανο 1 κλωναράκι

Σκόρδο  2 σκελίδες ακαθάριστες

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε τα φασόλια τα πλένουμε καλά τα βάζουμε σε σκεύος με νερό και τα αφήνουμε όλη νύχτα. Την επόμενη τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό  να βράσουν φροντίζοντας να ξαφρίζουμε σε τακτά διαστήματα.

Σε κατσαρόλα με νερό παίρνουμε τις ντομάτες τις πλένουμε αφαιρούμε τον αφαλό τις χαράζουμε στο κάτω μέρος και τις βάζουμε για 30″ , κατόπιν τις  αφαιρούμε τις βάζουμε σε παγωμένο νερό , τις ξεφλουδίζουμε , τις κόβουμε στην μέση τις ξεσποριάζουμε και τέλος  κόβουμε σε κύβους .

Στα φασόλια που βράζουν προσθέτουμε γύρω στα 20′ το ελαιόλαδο το κρεμμύδι τα καρότα τον κύβο ζωμό λαχανικών το σέλινο και την σέλινο ρίζα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν 15′ και ρίχνουμε τα λουκάνικα την ντομάτα  τον ντοματοπολτό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα .

Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε τα μυρωδικά  – ρίγανη θυμάρι κλπ –  και σε χαμηλή φωτιά τα βάζουμε να κάψουν  –  όχι να πάρουν φωτιά από πάνω –  και σε λαδωμένη σχάρα βάζουμε τα πανσετάκια αφού πρώτα τα έχουμε αλατοπιπερώσει και τα αφήνουμε να καπνιστούν – κάπνισμα είναι τα πρώτα 12′ –

Όταν αρχίσουν και αλλάζουν χρώμα – το βλέπουμε γιατί η πάνω πλευρά αρχίζει και παίρνει χρώμα -τα γυρνάμε αφού ψηθούν τα βγάζουμε και τα κρατάμε ζεστά Φτιάχνουμε την γεύση στην σούπα μας με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε σε πιάτα και σε κάθε πιάτο τοποθετούμε ένα παντσετάκι καπνιστό.

Tips

Βάζουμε  λίγο πριν το τέλος τη ντομάτα και το αλάτι για να μην σκληρύνουν τα φασόλια .
Καλό είναι να ξαφρίζουμε και να ανακατεύουμε τα φασόλια με ξύλινη κουτάλα γιατί η μεταλλική σταματάει τον βρασμό.
Ταιριάζει τέλεια με χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί ,ταραμοσαλάτα, ελιές, φέτα και φυσικά με σπαστό  κρεμμύδι.
Αν δεν θέλουμε παντσετάκι , με τον ίδιο τρόπο χωρίς να αλατίσουμε , βάζουμε ρέγκα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γιώργος Φραντζής Chef

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close