Συνταγή για αυθεντικά τραγανά φαλάφελ με αρωματική σως ταχίνι, σερβιρισμένα σε ροδίτικη λαδόπιτα.
Ο καλύτερος μεζές για ούζο, σούμα κρασί ή μπύρα δια χειρός Chef Γιώργου Φραντζή.
Υλικά
Ρεβύθια 300 gr που έχουμε βάλει σε νερό όλη νύχτα
Κρεμμύδι 80 gr ψιλοκομμένο σοταρισμένο με 25 ml ελαιόλαδο
Κρεμμυδάκια 4 φρέσκα με το πράσινο ψιλοκομμένα
Σκόρδο 2 σκελίδες πολτοποιημένες
Μαϊντανός 1 ματσάκι ψιλοκομμένος
Κύμινο 2 κουτ.γλυκού
Κόλιανδρος σκόνη 1 κουτ.γλυκού
Πάπρικα καπνιστή – προαιρετικά – 1 κουτ. γλυκού
Αλάτι πιπέρι
Λαδόπιτες 8 ροδίτικες
Ντομάτες 2 κομμένες σε φέτες
Κρεμμυδάκια 4 κομμένα σε φέτες
Κόλιανδρος ψιλοκομμένος 1/2 ματσάκι
Ηλιέλαιο 150 ml
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια, στραγγίζουμε και πολτοποιούμε .Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το κύμινο, τον κόλιανδρο σε σκόνη, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά, φτιάχνουμε φαλάφελ σε σχήμα που θέλουμε – κεφτεδάκι, σουντζουκάκι ή μπιφτέκι –
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ηλιέλαιο, τηγανίζουμε τα φαλάφελ τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ψήνουμε ελαφρά τις λαδόπιτες σε αντικολλητικό τηγάνι, τις βγάζουμε, αλοίφουμε με την σως ταχίνι, βάζουμε φαλάφελ, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, κόλιανδρο, τυλίγουμε τις πίτες σε κομμένες λαδόκολες και σερβίρουμε!
Για την σως ταχίνι
Υλικά
Ταχίνι 80 gr
Aγγουράκια 2 μικρά τριμμένα – Τριμμένα σε σουρωτήρι σε μπολ και κρατάμε το νερό –
Σκόρδο 2 σκελίδες πολτοποιημένες
Φρεσκοστυμένος χυμός λεμόνι 30 ml
Δυόσμος ψιλοκομμένος 1/3 ματσάκι
Άνηθος ψιλοκομμένος 1/3 ματσάκι
Σπόροι κάνναβης πολτοποιημένοι – προαιρετικά – 40 gr
Αλάτι
Eκτέλεση
Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το σκόρδο, τον δυόσμο, τον άνηθο, τους πολτοποιημένους σπόρους κάνναβης, αλάτι, τα αγγουράκια που έχουμε τρίψει. Ανακατεύουμε με κουτάλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν το μείγμα ειναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό από τα αγγουράκια.
ΤΙΡ
Δεν βράζουμε τα ρεβίθια γιατί αν τα βράσουμε θα θρυματίζονται και θα πρέπει να προσθέσουμε αλεύρι.
Την σως ταχίνι μπορούμε να την σερβίρουμε σαν ορεκτικό με παξιμάδια, ελιές, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και να τη πασπαλίσουμε με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.
Τα φαλάφελ και η σως ταχίνι είναι ιδανικός μεζές για ούζο, σούμα , κρασί ή μπύρα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γιώργος Φραντζής Chef