fbpx

Φακές με ρύζι – φακόρυζο – : Παραδοσιακό πιάτο Χάλκης

3.5K

Χάλκη το κόσμημα του Αιγαίου!

Νεοκλασικά αρχοντικά και  σπιτάκια σε απαλές αποχρώσεις  απλώνονται αμφιθεατρικά στο νησί που αποπνέει απλότητα και αρχοντιά! Το όνομα της  προέρχεται από την φοινικική λέξη «κάρκι» ή «κάλχι» που σημαίνει πορφύρα και είναι το όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές της  και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες. Στο νησί με τους 300 μόλις κατοίκους, το μυστικό κρύβεται στα πεντακάθαρα νερά του!

 Στα παραδοσιακά πιάτα της Χάλκης κυριαρχεί το οφτό το κατσίκι ή αρνί του Πάσχα, που γεμίζεται με ρύζι και συκωτάκια και ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο , η κακαβιά, οι τηγανητοί γερμανοί ,τα χειροποίητα ζυμαρικά της  τα κουλιά, που έχουν σχήμα κοχυλιού και τα μακαρούνια, όπως επίσης και η κουλουρία, που μαγειρεύεται με φρέσκια ντομάτα ή με φακές. Από τα γλυκά της  ξεχωρίζουν τα ξεροτήγανα και οι ζυμωτοί λουκουμάδες με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.

Ιδιαίτερη συνταγή οι φακές με ρύζι που κάνουν πολύ συχνά οι ντόπιοι στο νησί, μιας και εκτός από πεντανόστιμο πιάτο είναι και θρεπτικό, γιατί διατροφικά συμπληρώνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες στον οργανισμό μας!

Σε ημέρα απόλυτης νηστείας αφαιρούμε το λάδι. Προσθέτουμε αν θέλουμε ταχίνι!

Υλικά 

Φακές 350 gr

Ρύζι 250 gr

Κρεμμύδια 4 ψιλοκομμένα

Δάφνη 1 φύλλο

Σκόρδο 1 σκελίδα

Λάδι 1 φλυτζ. τσαγιού


Εκτέλεση 

Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε με 5 ποτήρια νερό να βράσουν περίπου 40 λεπτά -ανάλογα την ποικιλία.
Προσθέτουμε την δάφνη το σκόρδο και 1 ποτήρι νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και το ρύζι να βράσει σε μέτρια φωτιά . Ταυτόχρονα έχουμε βάλει  σε τηγάνι  το λάδι να σοτάρουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο ήδη βρασμένο φαγητό , ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close