Αστυπάλαια!
Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά, μοναδική χώρα με το κάστρο και τους ανεμόμυλους, πεντακάθαρα νερά, κάτοικοι, ζεστοί και φιλόξενοι που σε χαιρετούν σε κάθε σου βήμα! Η κουζίνα της ιδιαίτερη, αγαπάει τις ζύμες, αλμυρές και γλυκιές .
Μακαρούνες, λαζανάκια, λαμπρόπιτες, παξιμαδάκια , γαλατοκούλουρα και κιτρινοκούλουρα τραγανά αφράτα και κατακίτρινα από τη τζαφορά και επίγευση από την χλωρή – τοπικό φρέσκο τυρί – που ζυμώνεται μέσα στην ζύμη.
Τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει ο επισκέπτης , ειναι το αρωματικό της μέλι, το άγριο σαφράν, η χλωρή μυζήθρα , το αλάτι από τα βράχια της και πολλά ακόμα!
Η συνταγή είναι της chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου . Οι αραντιστές φακές ή αλλιώς ραντιστά Αστυπάλαιας είναι φακές μαγειρεμένες παραδοσιακά με μικρά σπιτικά ζυμαρικά.
Για τα αραντιστά
Αλεύρι 11/2 φλυτζάνι
Νερό 2/3 φλυτζάνι
Για τις παραδοσιακές φακές αραντιστές, νεροβράζουμε πρώτα τις φακές με μπόλικο νερό για 5′. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το πρώτο σκούρο νερό.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3´. Προσθέτουμε το σκόρδο σε φέτες και σοτάρουμε για ακόμα 1´. Προσθέτουμε το καρότο, τον πελτέ – προεραιτικά – το δαφνόφυλλο και 1,5 λίτρο νερό. Βράζουμε τις φακές σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 40′.
Τότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αραντιστά ζυμαρικά και βράζουμε για 5΄-7΄μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφού βράσουν οι αραντιστές φακές με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με το δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε τις αραντιστές φακές ζεστές.
Για τα αραντιστά ζυμαρικά
Βάζουμε σε ανοιχτό μπολ ή σε ταψάκι το αλεύρι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Με τα δάχτυλα πεταχτά ραντίζουμε με το νερό. Με τα ακροδάχτυλα ανακατεύουμε τη ζύμη. Με το ανακάτεμα σχηματίζονται μικρά ζυμαρικά σαν μικρά μπαλάκια ανόμοια μεταξύ τους. Τα αφήνουμε πάνω σε δίσκο να στεγνώσουν και να ξεραθούν μέχρι να βράσουν οι φακές.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Αφήνουμε να κρεμμύδια να μελώσουν, να πάρουν σκούρο χρυσό χρώμα και να μαλακώσουν, περίπου για 10΄. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ξύδι.
Αφήνουμε να εξατμιστεί για 1′ για να κρατήσουμε όλο το άρωμα του. Τα προσθέτουμε στις αραντιστές φακές ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Παραδοσιακά οι αραντιστές φακές γίνονται χωρίς καρότο και χωρίς ντομάτα. Όμως ο συνδυασμός που σας δίνω, αυτή η λίγη ντομάτα και αυτή η γλύκα του καρότου, απογειώνουν τη γεύση της παραδοσιακής συνταγής και την κάνουν φανταστική.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Chef
Πηγή: https://www.argiro.gr/recipe/paradosiakes-fakes-arantistes/