Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

400

Αστυπάλαια!
Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και τους ανεμόμυλους, πεντακάθαρα νερά, κάτοικοι, ζεστοί  και φιλόξενοι που σε χαιρετούν σε κάθε σου βήμα! Η κουζίνα της ιδιαίτερη, αγαπάει τις ζύμες, αλμυρές και γλυκιές .

Μακαρούνες, λαζανάκια, λαμπρόπιτες, παξιμαδάκια , γαλατοκούλουρα και κιτρινοκούλουρα τραγανά αφράτα και κατακίτρινα από τη τζαφορά και επίγευση από την χλωρή – τοπικό φρέσκο τυρί –  που ζυμώνεται μέσα στην ζύμη.
Τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει ο επισκέπτης , ειναι το αρωματικό της μέλι, το άγριο σαφράν, η χλωρή μυζήθρα , το αλάτι από τα βράχια της και πολλά ακόμα!

Η συνταγή είναι της chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου . Οι  αραντιστές φακές ή αλλιώς ραντιστά Αστυπάλαιας  είναι φακές μαγειρεμένες παραδοσιακά με μικρά σπιτικά ζυμαρικά.

Για τα αραντιστά

Αλεύρι 11/2 φλυτζάνι

Νερό 2/3 φλυτζάνι

Εκτέλεση

Για τις παραδοσιακές φακές αραντιστές, νεροβράζουμε πρώτα τις φακές με μπόλικο νερό για 5′. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το πρώτο σκούρο νερό.

Για τα αραντιστά ζυμαρικά

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Αφήνουμε να κρεμμύδια να μελώσουν, να πάρουν σκούρο χρυσό χρώμα και να μαλακώσουν, περίπου για 10΄. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το ξύδι.

Πηγή: https://www.argiro.gr/recipe/paradosiakes-fakes-arantistes/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close