Μία μοναδική συνταγή από τον chef Δημήτρη Κουλιά
Κροκέτα
Κρασοτύρι τριμμένο 100 gr
Ανθότυρο η χλωρή ανάλατη μυτζήθρα τριμμένη 30 gr
Κασέρι τριμμένο 15 gr
Αβγό 1
Αλεύρι 1 κουτ.σούπας
Σουσάμι 1/2 κουταλιά
Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο 1 κουτ.σούπας
Πράσινο πιπέρι τριμμένο
Κρούστα
Σουσάμι – και λίγο μαυροσίσαμο – 100 gr
Μαρμελάδα
Ντομάτα 500 gr
Τσίλι 4 κόκκινα – ήπια –
Σκόρδο 4 σκελίδες
Tζίντζερ τριμμένο 60 gr
Fish sauce 30 ml
Ξύδι κόκκινου κρασιού – καλής ποιότητας – 100 ml
Εκτέλεση
Η μαρμελάδα ντομάτας θα πρέπει να προετοιμαστεί νωρίτερα . Προσθέστε τα 250 γραμμάρια από τις ντομάτες , το τσίλι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τη fish sauce σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε . Κόψτε τα υπόλοιπα 250 γραμμάρια τομάτας σε μικρούς κύβους.Προσθέστε στον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη και το ξύδι, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και φέρτε αργά σε βρασμό, προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράστε (αργά) έτσι ώστε να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η μαρμελάδα σε (υφή και γεύση), αυτό θα διαρκέσει περίπου 20 – 25 λεπτά .
Τοποθετήστε την μαρμελάδα σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο βάζο, αφήστε, να κρυώσει αργά, με το καπάκι προς τα κάτω. Διατηρείται μέχρι 2-3 μήνες ανάλογα την χρήση, σε δροσερό περιβάλλον ή και στο ψυγείο.
Για τις κροκέτες, τοποθετήστε το αυγό, τα τριμμένα τυριά, το αλεύρι, το σουσάμι το σχοινόπρασο και το πιπέρι σε ένα μπλέντερ , ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο . Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο να δέσει, στη συνέχεια πλάστε μπάλες 30-40 γραμμαρίων
Περάστε τις μπάλες του μείγματος από αλεύρι, αυγό και έπειτα από σουσάμι, στη συνέχεια, για άλλη μια φορά από αυγό και σουσάμι. Τηγανίστε βαθιά τις κροκέτες για 3 λεπτά στους 175 ° C. Αφαιρέστε και τοποθετήστε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε ζεστές ή χλιαρές με την μαρμελάδα ντομάτας.