Πάτμος!
Ντυμένη στο λευκό και στο γαλάζιο η πολύτιμη Πάτμος το ιερό νησί με το σπήλαιο και το μοναστήρι της Αποκάλυψης , αποπνέει μια γαλήνια μυστηριακή ατμόσφαιρα
Με μια Χώρα γραφική – μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – απάνεμα λιμανάκια , χρυσές αμμουδιές με πεντακάθαρα νερά, ψηφίστηκε το 2012 από το περιοδικό «Forbes» ως ο πιο ειδυλλιακός προορισμός της Ευρώπης και αποτελεί έναν σπουδαίο θρησκευτικό αλλά και γαστρονομικό προορισμό.
Η τοπική της κουζίνα γεμάτη με γεύσεις …θεϊκές, κάθε μία ξεχωριστή εμπειρία!
Η ονομαστή της τυρόπιτα με γέμιση τοπικών τυριών, τα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι, το κρασάτο χοιρινό ,το λεμονάτο κατσικάκι, το γεμιστό κουνέλι, το μυρωδάτο ψωμί τα εκπληκτικά κρασιά ,το γλυκό πουγγί με μέλι και τα αχλαδάκια είναι λίγες από τις γευστικές απολαύσεις που θα απολαύσουν οι επισκέπτες!
Το δασόαλο είναι παραδοσιακό μυρωδάτο ρόφημα, που φτιάχνουν στην Πάτμο την περίοδο της Νηστείας!
Υλικά:
Αμύγδαλα ασπρισμένα σε σκόνη 1 ποτήρι
Άρτος – ψίχα – 1-2 φέτες
Νερό 1 lt
Ζάχαρη 5 κουτ.σούπας
Ροδόνερο – ανθόνερο –
Εκτέλεση
Βράζουμε τον άρτο με το νερό μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι και προσθέτουμε στο χυλό τη ζάχαρη και τον βάζουμε να ξαναβράσει για 5΄. Σερβίρεται κρύο ή ζεστό σε ποτήρι, με 2-3 σταγόνες ανθόνερο.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή της κυρίας Σταματίας Πέτρη