fbpx

Χταποδοκεφτέδες και σαλάτα μιρμιζέλι Καλύμνου

3.5K

Κάλυμνος!

Η αυθεντικότητα στο μεγαλείο της . Ενας τόπος αγνός και παρθένος  που αγαπούν όσοι αναζητούν ηρεμία , χαλάρωση και ανεπιτήδευτο στις διακοπές τους. Με πρωτεύουσα την Πόθια, έναν πολύχρωμο  οικισμό αμφιθεατρικά χτισμένο στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων.Αγονος βράχος το νησί με δώρο Θεού την θάλασσα.Την θάλασσα που τους χάρησε τα σφουγγάρια και την φήμη των σφουγγαράδων σε όλον τον κόσμο. Καταδυτικός αλλά και αναρριχητικός προορισμός μιας και διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες ασφαλείς αναρριχητικές διαδρομές της Ευρώπης, είναι ο παράδεισος των τολμηρών.

Η κουζίνα της απλή αλλά με γευστικούς θησαυρούς. Μουούρι -αρνί γεμιστό με ρύζι -, μιρμιζέλι- η Καλύμνικη χωριάτικη σαλάτα -,φύλλα – ντολμαδάκια- χταποδοκεφτέδες , αρβίτσα , υριστές ή κουλουράτες – παραδοσιακό τους γλυκό – είναι κάποια από τα πιάτα που σηματοδοτούν την τοπική της γαστρονομία και αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης!

Κάθε τόπος φιλεύει την ντοματοσαλάτα του με ότι αγαπάει πολύ.

Το μιρμιζέλι ή ντοματοσαλάτα από την Κάλυμνο, “παντρεύει”  το κρίθινο παξιμάδι  με την μελιτζάνα  και  την κοπανιστή Καλύμνου με το παστό ψάρι και την καλύμνικη θρίμπι.

Θα συνοδέψει στο πιάτο μας αρωματικούς θαλασσινούς χταποδοκεφτέδες!

 

Σαλάτα μιρμιζέλι

Υλικά:

Κρίθινο παξιμάδι  1

Ντομάτα ψιλοκομμένη  1

Αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια  1

Μελιτζάνα ψημένη, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη  1

Κοπανιστή 100 gr

Φιλετάκια αντσούγιας 3

Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Βρέχουμε  με νερό το παξιμάδι  να μαλακώσει και το σπάμε σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε τα κομμάτια  σε  μπολ και προσθέτουμε τη ντομάτα, το αγγούρι και τη μελιτζάνα. Ανακατεύουμε καλά .

Τοποθετούμε από πάνω την κοπανιστή σε μικρά κομματάκια, τα φιλετάκια αντσούγιας και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για μια ώρα και έπειτα σερβίρουμε.

Χταποδοκεφτέδες

Υλικά

Χταπόδι 1 κιλό 

Δάφνη 2 φύλλα

Ξύδι ½ φλιτζάνι

Ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη στο μπλέντερ 100 gr

Kρεμμύδια  2 μέτρια, ξερά, τριμμένα

Σκόρδο 2-3 σκελίδες  λιωμένες

Μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο ½ φλιτζάνι

Θυμάρι ή θρούμπι 1 κουτ. γλυκού

Αλάτι λίγο

Πιπέρι μαύρο λίγο

Αλεύρι 1½ φλιτζάνι (περίπου)

Λάδι για τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι, το βράζουμε με τα φύλλα δάφνης και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει λίγο και κατόπιν το περνάμε από την κρεατομηχανή ή το μπλέντερ για να γίνει σαν κιμάς.

Αναμιγνύουμε το χταπόδι με την ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε  καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.  Το βάζουμε  στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε .
Τηγανίζουμε τα σε  καυτό λάδι γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν.και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close