Σίκινος!
Ανάμεσα στην Ιο και στη Φολέγανδρο η μικρούλα Σίκινος η αλλιώς Οινόη -χάρη στα πολλά αμπέλια – είναι το νησί που υμνήθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη!
Με 300 κατοίκους και λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα διαθέτει μια κυκλαδίτικη αυθεντικότητα και γοητεία που την αισθάνεσαι αμέσως με το που κατεβαίνεις από το καράβι. Ανάμεσά σε δυο αντικριστές και απόκρημνες πλαγιές , η χώρα απλώνεται ολόλευκη ,με το Κάστρο αυτόν τον οχυρωμένο οικισμό του 15ου αιώνα να κερδίζει τις εντυπώσεις και τις καταγάλανες θάλασσες να σου κλέβουν την καρδιά.
Η τοπική της κουζίνα πλούσια σε γλυκά και φαγητά, όπου η κάπαρη έχει την τιμητική της .
Ένα από τα πιάτα της είναι το χταπόδι στιφάδο με κάπαρη. Μια παραδοσιακή συνταγή για λαχταριστό, μελωμένο χταπόδι στιφάδο με άρωμα Αιγαίου που αξίζει να δοκιμάσουμε!
Υλικά για 2-3 άτομα
Χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
Κόκκινο ξηρό κρασί με ξίδι (μισό μισό) 1 ποτήρι του νερού
Ελαιόλαδο 2/3 νεροπότηρου
Κρεμμυδάκια μικρά 1 κιλό καθαρισμένα, ολόκληρα
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
Κρεμμύδι 1 ξερό, τριμμένο
Κόκκινο ξηρό κρασί 1 κρασοπότηρο
Πελτές ντομάτας 2 κ.σούπας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπαχάρι 5-6 κόκκοι
Κανέλα 1 ξυλάκι
Φρέσκο δενδρολίβανου ψιλοκομμένο 1 κλωναράκι
Δάφνη 2 φύλλα
Κάπαρη 1 φλυτζάνι φρέσκια ή σε βαζάκι, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη*
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα και βράζουμε το χταπόδι μαζί με το ξίδι και το κρασί. Το αφήνουμε μέχρι να γίνει τρυφερό και να αλλάξει χρώμα, για περίπου 20 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μπολ με αρκετό από το ζουμί του. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά γυρίζοντάς τα, ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Στο μεταξύ, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη λίγα λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι, το κρασί, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλα, το δενδρολίβανο, τη δάφνη, την κάππαρη και τον ζωμό του χταποδιού που κρατήσαμε στο μπολ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μόλις το χταπόδι και τα κρεμμυδάκια είναι έτοιμα.
Σημειώσεις
Μη φοβηθείτε να αφήσετε το χταπόδι στην κατσαρόλα με λίγα υγρά, δεν θα καεί. Θα βγάλει από μόνο του υγρά και θα μαγειρευτεί στο ζουμί του.
Αν βρείτε φρέσκια κάπαρη, τηγανίστε τα καπαρόφυλλα σε λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και γαρνίρετε με αυτά το στιφάδο σας.
Για να ξαλμυρίσετε την κάπαρη, αφήστε την σε νερό για περίπου 20 λεπτά. Εναλλακτικά ζεματίστε την σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά και στραγγίξτε την.