fbpx

Χριστουγεννιάτικη κότα γεμιστή με συκωτάκια και ξηρούς καρπούς: Από τον Chef Γιώργο Μαρκάκη

347

Πεντανόστιμη συνταγή από τον chef Γιώργο Μαρκάκη. Πρωταγωνίστρια στο γιορτινό τραπέζι η ζουμερή καλοψημένη κότα γεμιστή με συκωτάκια και ξηρούς καρπούς”

Συνοδεύεται ιδανικά από ένα ολόλευκο ρύζι!

Υλικά

Κοτόπουλο

Τα συκωτάκια του κοτόπουλου ζεματισμένα και ψιλοκομμένα

Μοσχαρίσιο κιμά 500 gr

Λαρδί ψιλοκομμένο 200 gr

Κρεμμύδι ψιλοκομμένο 100 gr

Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 100 gr

Σκόρδο 2 σκελίδες 

Σταφίδες 100 gr

Αποξηραμένα σύκα 100 gr

Κουκουνάρι καβουρδισμένο 100 gr

Ρύζι γλασέ 150 gr

Ρύζι κίτρινο 150 gr

Λευκό κρασί 200 ml 

Κονιάκ 150 ml

Ελαιόλαδο 150 ml

Βούτυρο – λίγο – 

Bougouet garni  – καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, σκόρδο, δάφνη – 2

Kύμινο, ξύλο κανέλας, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε το κοτόπουλο πολύ καλά.

Ετοιμάζουμε ένα ζωμό, με τις φτερούγες, το λαιμό και το ένα bougouet garni

Γέμιση

Σοτάρουμε στο βούτυρο, το λαρδί, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το μοσχαρίσιο κιμά και τα συκωτάκια κι αφού σoταριστούν, σβήνουμε με κονιάκ. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και το ζωμό και τ’ αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Αφαιρούμε το bougouet garni και προσθέτουμε το ρύζι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το ρύζι έτσι ώστε να κρατάει. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το κοτόπουλο, το γεμίζουμε και το ράβουμε προσεκτικά. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά το κοτόπουλο και το βάζουμε σ’ ένα ταψί με το 2ο μπουκέ γκαρνί και ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 C για 2 ώρες περίπου. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί και κατά διαστήματα το περιβρέχουμε με ζωμό κότας.

Σάλτσα

Παίρνουμε τα υγρά του ταψιού και το bougouet garni και τα περνάμε απο το μπλέντερ για να γίνουν παχύρευστη σάλτσα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Rodos Private Chef
Μαρκάκης Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close