fbpx

Χοιρινό με πλιγούρι: Παραδοσιακή συνταγή από την Κω

3.3K

Κως το νησί του Ιπποκράτη!
Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με ενδιαφέροντα μνημεία ,εξαιρετικούς ποδηλατόδρομους για ατέλειωτες ώρες ποδηλάτου, πολλές δραστηριότητες (Windsurfing Ιππασία, Ιστιοπλοΐα) και μαγαζιά που προσφέρουν μοναδικούς τοπικούς μεζέδες  κρατώντας την παράδοση, είναι ένας πανέμορφος τόπος και  δημοφιλής προορισμός διακοπών για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Οι παραλίες του οι περισσότερες οργανωμένες αλλά και κάποιες μοναχικές, είναι πανέμορφες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και οι δραστηριότητες σε αυτές άπειρες! Οι επιρροές που έχει δεχτεί  από πολλούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια των αιώνων, έχουν γράψει πολύ σημαντική ιστορία και το καταμαρτυρούν τα πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία που σώζονται στο νησί. Κάποια από αυτά που αξίζει να επισκεφθούμε είναι το Casa Romana ,το Ασκληπιείο ,το  Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, το Δέντρο του Ιπποκράτη, ο Αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής επιστήμης και γιατρού.

Οι γαστρονομικές επιλογές πολλές  και η επιλογή δύσκολη! Γλυκές τυρόπιττες , φάβα, ρεβυθοκεφτέδες, πιταρίδια με γάλα, πηχτή, μαεριά, λαμπρόπιτες ,χοιρινό με πλιγούρι!

Συνταγή για τρυφερό χοιρινό με πλιγούρι στην κατσαρόλα. Απλό, θρεπτικό  και πεντανόστιμο το παραδοσιακό φαγητό από την Κω, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Υλικά

Χοιρινό σε κομμάτια 700 gr

Πλιγούρι χοντρό 2 φλυτζάνια

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Κύμινο
Εκτέλεση

Σε  κατσαρόλα βάζουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρέας. Μετά από 4-5 λεπτά, όταν η μια πλευρά από το κρέας σκουρύνει, το γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να ψηθεί από την άλλη. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό, μέχρι να καλυφθεί το κρέας και σκεπάζουμε με το καπάκι. Βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει και να  μείνει με το λάδι του και λίγο ζωμό.

Βάζουμε σε μπολ και μουλιάζουμε το πλιγούρι με χλιαρό νερό, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει σε σουρωτήρι.
Όταν βράσει το κρέας, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κύμινο.

Σουρώνουμε το πλιγούρι, το οποίο έχει πλέον μαλακώσει και παραμένει σπυρωτό, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με  ξύλινη κουτάλα. Το πλιγούρι απορροφά αμέσως τον ζωμό, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε το φαγητό για ακόμα πέντε λεπτά.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο κύμινο το πιάτο μας.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close