fbpx

Μπουκ(χ)ουνιές Νισύρου: Συνταγή από την chef Μαρία Κλήμη

357

Νίσυρος το κρυφό διαμαντάκι! Ανάμεσα στην Κω και την Τήλο το ηφαιστειογενές νησί είναι ο ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές. Ιδιαίτερη ομορφιά, φυσικά τοπία, παραλίες με μαύρα βότσαλα ή κόκκινη άμμο, εντυπωσιακός βυθός και ένα μοναδικό αξιοθέατο που σου κόβει την ανάσα. Το ηφαίστειο που “κοιμάται” στα σπλάγχνα της Νισύριας γης.

Η βόλτα στον κρατήρα  επιβάλλεται μιας και το σεληνιακό τοπίο που τον περιβάλλει είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Τα χωριά του πολύ γραφικά σφύζουν κάθε καλοκαίρι από ζωή. Το Μανδράκι , οι Πάλοι, η Νικιά και ο Εμπορειός , είναι γεμάτα από μονοπάτια και επισκέπτες που τα περιδιαβαίνουν αναζητώντας παραδοσιακά στοιχεία, ξωκλησάκια, αξιοθέατα, αγαπημένα στέκια με λιχουδιές  της ντόπιας κουζίνας.

Οι ντόπιοι κάτοικοι του μας προτείνουν  και κάτι ξέρουν ρεθυθοκεφτέδες, τυριά τοπικά (μυζήθρα και σακουλιαστή) σκορδαλιά με αμύγδαλο κατσικάκι, κάπαρη, ντοματάκι γλυκό, σουμάδα, κανελάδα. Οι μπουκ χ- ουνιές είναι μικρά κομματάκια χοιρινού που σιγομαγειρεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο και πολύ υπομονή. Όταν τα παλιά χρόνια ακόμα δεν υπήρχαν ψυγεία μαγείρευαν το κρέας πολύ αργά και το αποθήκευαν με το λίπος του σε πήλινα.

Η συνταγή για τις μπουκ-χ-ουνιές το παραδοσιακό φαγητό του νησιού  είναι από την Μαρία Κλήμη Chef και ιδιοκτήτρια του  εστιατορίου https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina”

Μπουκ(χ)ουνιές Νισύρου

Υλικά

  • Χοιρινό σε κομμάτια με πολύ λίπος , από σπάλα η μπούτι
  • Νερό
  • 2 φύλλα Δάφνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια. Το σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά . Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.  Όταν το νερό ελαττωθεί αισθητά και το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε την δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο.
  • Σκοπός μας είναι να εξατμιστεί το νερό και να λιώσει το λίπος ούτως ώστε να καλύψει το κρέας. Όταν συμβεί αυτό, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα. Παλιά το έβαζαν  σε πήλινα και το διατηρούσαν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορούμε να το βάλουμε σε βάζα στο ψυγείο, φροντίζοντας να σκεπάζεται από το λίπος.

Σημειώσεις

Οι χρήσεις του είναι άπειρες ! Σε ομελέτες ή αυγά τηγανητά, με πλιγούρι, με φασολάκια φρέσκα κ πολλά ακόμα. Στην Κάλυμνο το ονομάζουν γλίνα, όπου  το έπαιρναν μαζί τους οι σφουγγαράδες!

Καλή επιτυχία!

Μαρία Κλήμη Chef

Με καταγωγή από Νίσυρο, Κω και Κάλυμνο, η Μαρία Κλήμη γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στην Κάλυμνο, όπου εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών. Η μεγάλη της αγάπη για τη μαγειρική και τη δημιουργία, την οδήγησε αφήσει τη διδασκαλία, να ξαναγίνει φοιτήτρια, και να “ψηθεί” σε κουζίνες εστιατορίων και μεγάλων ξενοδοχείων.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ζει στα Ιωάννινα ,που αγάπησε σαν τόπο δικό της και στέγασε το μεγάλο της όνειρο. Ένα boutique εστιατόριο. “Το μαγαζάκι που λέγαμε” είναι το τέταρτο παιδί της. Στην κουζίνα του, η Μαρία δημιουργεί πιάτα βασισμένα στην ελληνική παράδοση με δικές της πινελιές . Διαλέγει ευλαβικά τα υλικά της, από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, για να είναι σίγουρη ότι οι καλεσμένοι της ταξιδεύουν όσο βρίσκονται στο ” Μαγαζάκι” της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close