Μαγική παραλλαγή μπακαλιάρου αντί της κλασικής εκδοχής, σε ντολμαδάκια.
Συνοδεύονται άριστα με σκορδάτη αρωματική παντζαροσαλάτα και κερδίζουν ακόμα και όσους δεν είναι fan του ψαριού!
Συνταγή από τον Chef Γιώργο Μαρκάκη!
Υλικά για ντολμαδάκια
Mπακαλιάρος παχύς 1 κιλό
Ρύζι γλασέ 200 gr
Ρύζι κίτρινο 100 gr
Κληματόφυλλα 300 gr
Ντομάτες 4 τριμμένες
Κρεμμύδι 1 ξερό ψιλοκομμένο
Φρέσκα κρεμμύδια 3 ψιλοκομμένα
Σκόρδο 2 σκελίδες
Άνηθος ψιλοκομμένος ½ ματσάκι
Δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος ½ ματσάκι
Λεμόνια 2
Ελαιόλαδο 250 ml
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε ένα 24ωρο το μπακαλιάρο σε κατσαρόλα κομμένο κομμάτια με μπόλικο νερό να φύγει η αρμύρα του. Αφαιρούμε τις πέτσες και τα κόκαλα και κόβουμε τα ψαχνά με μαχαίρι σε μικρά – μικρά κομματάκια σε λεκάνη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε με 80 ml λάδι.
Τα προσθέτουμε στη λεκάνη με το μπακαλιάρο μαζί με το λάδι τους.
Προσθέτουμε πιπέρι, δυόσμο, άνηθο, τη μια ντομάτα λιωμένη, το ρύζι και αλάτι αν χρειάζεται, ζυμώνοντας καλά να γίνουν μείγμα. Στο μεταξύ έχουμε ζεματίσει τα αμπελόφυλλα. Παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα, τη βάζουμε στο κληματόφυλλο και το τυλίγουμε σε ντολμαδάκι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, στύβουμε και τις άλλες ντομάτες και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Κόβουμε ροδέλες τα λεμόνια και τοποθετούμε στη σειρά τα ντολμαδάκια, προσθέτουμε το ανάλογο νερό αφήνοντας να σιγοβράσουν.
Υλικά για παντζαροσαλάτα
Παντζάρι βρασμένο και κομμένο κυδωνάτο 400 gr
Καρύδια κοπανισμένα στο γουδί 120 gr
Φουντούκια καβουρδισμένα και κοπανισμένα στο γουδί 120 gr
Πιπεριά Φλωρίνης 1 ψιλοκομμένη
Φρέσκο κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένο
Θυμάρι 2 κλωνάρια φρέσκο
Ελαιόλαδο 100 gr
Ξύδι μπαλσάμικο 20 ml
Λεμόνι – λίγο –
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και ανακατεύουμε. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Rodos Private Chef
Markakis Georgios